Spirulina (Arthrospira platensis)

Laici obecně všechno drobné, zelené, co se vznáší ve vodě označují jako řasy. Z hlediska systematického i z hlediska stavby buněk je mezi chlorellou a spirulinou rozdíl. Právě struktura buněčné stěny určuje stravitelnost a využitelnost živin.

Spirulina je sladkovodní, není to ale řasa! Dříve byla označovaná jako sinice nebo modrozelená řasa, správněji řečeno je to cyanobakterie, která má i pro využití světelné energie fotosyntézou zvláštní druh chlorofylu. Systematicky je řazena mezi Prokaryota, které nemají diferencované buněčné jádro. Pěstuje se uměle především v tropických a subtropických podmínkách. Hodně se produkuje přírodní kultivací v silně mineralizovaných jezerech. Mírné pásmo je na pěstování problematické.

Spirulina je známá svojí náročností na čistotu prostředí, ve kterém žije. Patří mezi spirálovité mikrořasy, kterým se dobře daří v silně alkalických vodách a na horkém slunci, jako například v sodných jezerech Afriky. Jako potravinový doplněk je připravována na slunečných farmách v Asii.

Spirulina - nutriční superpotravina

Spirulina je zdrojem přirozených lehce zpracovatelných bílkovin, po Chlorelle je dalším rostlinným zdrojem všech 8 esenciálních aminokyselin a až 60% bílkovin. Obsažené bílkoviny jsou pro lidský organizmus velmi dobře stravitelné!

Je bohatým přírodním zdrojem zeleného rostlinného barviva chlorofylu, nazývaního zelená krev, čistící játra, krev, těžké kovy, podporuje krvetvorbu. Vedle toho spirulina obsahuje i velké množství karotenoidů (betakarotén, alfa, gama, zeaxantin) a železa v chelátové formě, chrom, vápník, zinek, draslík a hořčík.

Z mikroelementů ve spirulině najdeme selen, chrom, lithium a mangan. Důležitý je i obsah antioxidačně působících látek, prekurzoru vitamínu A - nejbohatší zdroj beta-karotenu a vitamínů skupiny B. Zvláště významná je přítomnost vitamínu B12, zcela netypická pro rostlinnou říši.

Polysacharidy s nízkým GI nezatěžují slinivku, glykolipidy a sulfolipidy bojují proti virům. Řasa obsahuje přibližně 65 % bílkovin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, a proto je ideálním doplňkem stravy pro sportovce, vegany, starší a oslabené lidi. Další pro život nezbytnou skupinou, kterou organismus nedokáže syntetizovat jsou polynenasycené mastné kyseliny, jakou například je kyselina gama-linolenová a linolová, obsažená i v mateřském mléce a podílející se mimo jiné také na snižování hladiny plazmatického cholesterolu.

Pro všechny bojovníky s nadváhou je dobré vědět o obsahu fenylalaninu. Tato aminokyselina svým působením na chuťové centrum v mozku snižuje chuť k jídlu. Pro úspěšnou redukci je naprosto nezbytnou součástí tohoto doplňku, stejně jako i u všech jiných diet, pravidelný nejlépe každodenní pohyb.
Obsahuje superoxiddismutázu, proti volným radikálům a stárnutí. Spirulina dále napomáhá trávení a vyplavování toxických látek z organismu a podle japonských zdrojů nás ochraňuje i před radiačními vlivy.

Při sportu, pěších túrách a jiných náročných činnostech jsou spirulinové tablety významným doplňkem, jehož obrovskou výhodou je snadné užití například i v průběhu rušného pracovního dne anebo tréninku bez zatížení trávícího traktu organismu (při získávání energie pomocí běžné stravy dochází na úkor sympatiku k posílení činnosti parasympatiku, tj. například ke zvýšení vylučování trávících šťáv a podpoře asimilačních pochodů za útlumu činnosti kosterního a svalového systému).

Spirulina je určena jako každodenní doplněk stravy pro lidi s vysokou pracovní zátěží, ve stresových obdobích života, jako adjuvans redukčních kúr, pro vegetariány a vegany, pro atlety a další sportovce budující svalovou hmotu, pro mladé a starší lidi, obecně jako suplement dodávající energii přirozeným způsobem.

Spirulina - účinky

- proti stárnutí (antioxidační účinky)
- působí proti zácpě
- posiluje detoxikaci 
- posilovuje imunity
- regeneruje pokožku
- má protinádorové působení
- zlepšuje anemii
- podporuje metabolismus

 

Novinky
Střevům pomohou probiotika

Střevům pomohou probiotika z Nedělního Blesku 29.1.2017...

 
Moje zdraví
V březnovém číslo časopise Moje zdraví 3/2017 najdete dva články o stravě a jarním detoxu s odkazem na knihu Zdravé střevo.
 
únor a březen v Regeneraci

Dva články v únorové Regeneraci - Cholesterolová hysterie, jedno z témat knihy Tučné superpotraviny a oleje, str 12-14,  a na str.16-17 článek o Fekální transplantaci, terapii budoucnosti, které se věnuji v knize Zdravé střevo.

Střevní bakterie - naši spojenci, na str. 48 v pravidelném sloupku Regenerac březen 2017

 

 
Tučné superpotraviny a oleje
Právě vychází nová kniha o tom, proč máme jíst živočišné potraviny jako sádlo, maso a máslo, proč je kokosový a nerafinovaný palmový olej zdravý a také o cholesterolové lži...
 
Relaxační kurz s kundalini jógou

Týdenní relaxační kurz s kundalini jógou s Drahomírou a Davidem Frejovými v roce 2017.

 
Detoxikace v Nepálu s výletem do hor
V termínu od 9.9.2017 do 21.9.2017 se lze přihlásit na pobyt do Nepálu. Více informací najdete zde.
 
Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner
Banner
Banner