Články

Rady na podzim

Na začátku podzimu postupuje chladné a větrné počasí. Přes léto se v těle nashromáždila horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Několik tipů na podzim

S postupujícím chladným a větrným počasím se narušuje stabilita v imunitě. Přes léto se v těle nashromáždí horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Doporučení:

 

  • Odolnost organismu je středně silná.
  • Vstávejte pokud možno brzo, kolem mezi 5-7h.
  • Teple se oblékejte.
  • Strava. Již Henrych Rankovia v 16. stol. píše, že „..podzim studený a suchý, tak k věcem teplým a vlhkým nakloniti se náleží." Na začátku podzimu jezte lehká, teplá jídla, která nezatěžují méně výkonný metabolismus během chladného období. Později můžete jíst těžší pokrmy. Jezte sezonní ovoce a zeleninu, rýži a další obilná jídla. Vyhýbejte se kyselým potravinám a syrovým salátům. Vylučte syrovou stravu (saláty). Doporučují se kořeněné pokrmy, dušená zelenina a ovoce (jablka, hrušky), rýže, bio mléčné výrobky, luční med, pro nevegetariány bílé maso a ryby. Snídejte sladkou rýžovou nebo pšeničnou kaši.
  • Z koření je vhodná skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor.
  • Pijte teplé nápoje, hlavně teplou vodu s limetkou, bylinné čaje, obilnou kávu, suché červené víno s jídlem, minerálky, čerstvé nebo 100% džusy o pokojové teplotě. Omezte nebo vylučte kofeinové nápoje.
  • Provádějte jogu a dechové cvičení. Cvičte jen mírně, ne příliš intenzivně. Odpočiňte svým smyslům delšími procházkami v přírodě.
  • Spát choďte kolem 22-23. hodiny. Před spaním můžete vypít šálek teplého mléka se špetkou kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru.
  • Vyhýbejte se hluku a velké aktivitě.
  • Jednou z nejdůležitějších metod k udržení rovnováhy a v prevenci nemcem je očista, detoxikace. Vhodná je detoxikace Triphalou. Pravidelně pročistěte krev například kurkumou a pupečníkem zvaným Brahmi ve směsi Kubra.

 

Nemoci spojené s podzimem

Konec léta a začátek zimy předěluje podzimní období, přechodné, kdy je oslaben imunitní systém. Pokles vlhkosti, změny teplot (ráno chlad, v poledne teplo) vyvolávají nápor na imunitu, které se musí přizpůsobovat náhlým zlěnám počasí, déšť a vítr vyvolává rýmy, bolesti v krku, nachlazení a bolesti hlavy, k tomu přistupuje pokles nálady pro konec jasných a teplých dnů.

1. Virózy. Silný vítr, vlhkost, déšť oslabují imunitní systém, kdy je snazší onemocnění virovou nákazou. 
2. Žaludeční a dvanácterníkový vřed. Na jaře a na podzim se aktivuje vředová choroba.
3. Selhávání srdce. Srdce se hůře vyrovnává s nároky danými změnami počasí.
4. Revmatismus. Nízké teploty snáze vyvolají bolest v kloubech a zánět. Vhodná je akupunktura, protizánětlivé působící byliny (např. musta- šáchor hlíznatý).
5. Obezita. S nadcházející chladným počasím má organismus tendenci se obalovat tukem. 
6. Astma. Na podzim se zhoršuje alergické astma zejména suché. Toto astma se projevuje zhoršeným dýcháním a není doprovázeno zánětem průdušek.
7. Velmi varovné jsou změny nálad a splín. Velmi častou reakcí na zkracující se dny a sychravé počasí je sezonní afektivní porucha, deprese spojené s nedostatkem světla.

dr.David Frej

 

Nepotlačitelná nutkání přírody

Lidé mají velmi vyvinutý mozek a výsledkem toho jsou mimořádné objevy, které jim všemožně pomáhají, v průběhu tohoto procesu jsme ale zapomněli, co napsali naši dávní mudrcové Ájurvédy. Velmi jsme se vzdálili přírodě. Jsme neustále ve shonu a nemáme čas ani vyhovět volání přírody. Ano! Hovořím o naslouchání potřebám přírody. V tom jsme horší než zvířata, která mají dost času alespoň na vyprazdňování.

Číst dále: Nepotlačitelná nutkání přírody

 

Menopauza

Menopauza je přirozeným fyziologickým stavem. Neznamená jen konec menstruace a ovulace, ale přináší změny na fyzické i mentální úrovni. Pohled ženy na tento proces významně ovlivňuje, jak menopauza proběhne. Fyzická stránka a psychika jsou úzce propojeny a ve spojitosti s harmonickou stravou, denním režimem a pohybem se lze vyhnout mnoha nepříjemným symptomům spojeným s menopauzou. Příčinou menopauzálních příznaků ve většině případů nejsou hormonální změny, jde o následek nerovnováhy způsobené nezdravým životním stylem a stresem. Pokles estrogenů tak vyvolá návaly horka u žen, které již trpí nerovnováhou. Průběh menopauzy ovlivňuje také neuspokojivý partnerský vztah, rozvod, odchod do důchodu, obavy ze stáří a samoty, finanční nejistota atd.

Číst dále: Menopauza

 

Glykemický index

Glykemický index (glykemický index) popisuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní potravině. Určuje, jak tyto sacharidy ovlivní vzestup hladiny krevní glukózy. Potraviny obsahující sacharidy, které se rychle štěpí při trávení, mají nejvyšší glykemický index. Krevní glukóza rychle stoupne. Naopak potraviny obsahující sacharidy pomalu se štěpící zvyšují krevní glukózu pomalu a mají tak nízký glykemický index.

Číst dále: Glykemický index

 

Sex podle ájurvédské medicíny

Mezi hlavní pilíře zdravého života kromě stravy a spánku patří zdravý sex. Tento jeden ze čtyř smyslů lidské existence má dva hlavní účely- rozmnožování a požitek. Sex je jako jiné procesy ovlivněn emocemi, stresem, výživou apod. Vztah a sexuální spojení dvou partnerů musí probíhat na rovnocenné úrovni.

Číst dále: Sex podle ájurvédské medicíny

 

Metabolické typy

Podstata vesmíru je nehmotná. Podle Ájurvédy je člověk složen z pěti elementů, tří životních energií či principů (zvaných dóša), sedmi tkání (dhatus) a množství kanálů (šrotas).
Pět elementů - vzduch, prostor, oheň, voda a země - tvoří nekonečné množství kombinací, takže každý předmět, rostlina nebo člověk existuje jako jedinečný. Vzájemné aktivní působení a propojení těchto prvků umožňuje udržovat svět v pohybu. U člověka představuje Země strukturu orgánů a tkání, tj. hmotu (kostra, svaly); Prostor tělesné dutiny (krev, lymfa); Oheň kontroluje zažívání (enzymy) a inteligenci; Voda tělesné tekutiny (voda, lymfa, krev) a Vzduch tělesné pohyby.

Číst dále: Metabolické typy

 

Fluorid a hliník - dvojí hrozba

 

Po mnoho let prokazovaly studie zdravotní riziko při vaření v hliníkovém nádobí, znásobené fluoridovanou vodou. Čím bylo vyšší množství fluoridu, tím více se uvolnilo hliníku. Fluorid ke škodlivému účinkuje nepotřebuje hliník. Pouze jedna milióntina v některých studiích poškodila biologickou účinnost mozkového acetylcholinu o 61 %. Fluorid nás neohrožuje jen ve vodních zdrojích, ale též v limonádách, pivu, ovocných a zeleninových šťávách upravovaných fluoridovanou vodou, v potravinách balených do plechovek, krabic, lahví, je obsažen v zubních pastách a ústních vodách.

Tlak na americký Úřad pro kontrolu léčiv a potravin vedl k zavedení povinnosti výrobců zubních past uvádět na obalech varování ohledně fluoridu. Naštěstí jakýkoli výše uvedený výrobek lze koupit v obchodech se zdravou výživou bez hliníku a fluoridu.

Též pramenitou vodu bez fluoridu lze zakoupit.

Fluorid - krysí jed

Mnozí lidé nebezpečí fluoridu podceňují. Nevědí, že fluorid býval na trhu nejúčinnějším krysím jedem, je vedlejším produktem při výrobě průmyslových hnojiv a hliníku. Tato odpadní látka se likvidovala do doby, než někdo přišel se zářným nápadem chránit dětský chrup přidáním fluoridu do vody. Děti v zemích s fluoridem ve vodě mají sice méně kazů než jejich vrstevníci z oblastí, kde se fluorid do vody nepřidává - ale to není jednoznačně prokázáno.

Flourid nechrání zuby

Fluorid nechrání před zubním kazem, ale naopak, poškozuje orgány a zvyšuje riziko rakoviny. Přes 50 let vědci propagovali fluorid (sodium fluorid) jako prospěšnou látku, ačkoliv nežádoucí účinky této chemikálie jou prokazatelné. Proto se mnozí zasazují, aby se fluorid přestal přidávat do pitné vody, zubních past a dalších přípravků. Bohužel, jediný důvod k přidávání fluoridu do zubních past a vody je údajná ochrana proti zubnímu kazu. Opak je pravdou, fluorid podporuje zubní kazy a dokonce i organizace Centers for Disease Control and Prevention (CDC) přiznává, že neexistuje jediný důkaz o tom, že fluorid brání kazivosti zubů.

Zdravotní rizika fluoridu

„Po vstřebání začínají látky ve fluoridu narušovat a napadat tkáně a orgány", tvrdí oceňovaný chemik Shane Ellison. „Kolagen, látka spojující kosti a svaly, je fluoridem likvidována. Objevuje se ztuhlost, poškození šlach a vaziva, bolesti. Následkem fluoridu hnědnou zuby, stav nazývaný fluoróza." Chemik uvádí, že studie provedené již dávno uvádí, že fluorid podporuje mutace DNA v buňkách prsní tkáně a vede k rakovinnému dělení buněk.

V roce 1997 zjistila Jennifer Luke, že se fluorid hromadí v šišince. V této čáasti mozku se tvoří melatonin, který ovlivňuje náš cirkadiánní rytmus. Ten řídí metabolismus, hormonální systém a mozek tak, aby reagoval aktivitou ve dne a připravoval se ke spánku večer a v noci. Poškození šišinky tak může mít nedozírné následky. Ve studiích na hlodavcích měly zvířata konzumující ve stravě fluorid poruchy hormonálního systému. Fluorid též zvyšuje výrazně riziko rakoviny kostí. Poškozuje játra a ledviny. Podle vědce Johna Garfielda z The University Daily Kansan lze nacházet souvislost mezi fluoridem a nemocemi štítné žlázy, neplodností, kožními problémy, řídnutím kostí, sníženou imunitou, předčasnou pubertou a nižším IQ. Přenáší hliník přes bariéru do mozku, kde způsobuje demenci a pokles IQ. Ve studiích se neprokázal žádný prospěšný účinek na kojence, kterým se dával fluorid do pitné vody na přípravu kojenecké výživy.

V USA se na mnoha místech již proto přestává fluorid do pitné vody přidávat.

Jak se zbavit fluoridu

Především vyhoďte zubní pasty s fluoridem. Používejte jen ty přírodní bez fluoridu.

Stravou bohatou na fosfáty, jež pomáhají vylučovat fluorid a hliník. K těmto potravinám patří loupané mandle, otruby, pivovarské kvasnice, fazole, čočka, játra, dýňová a sezamová semínka, sojové boby a arašídy. (Nezapomeňte ovšem na karcinogenní aflatoxiny v některých sklizních arašídů, tedy lépe bio.)

Z bylin ty, co pročišťují játra (LKC, Imuhelp, černá ředkev), lecitin, bór (1/8 lžičky na litr vody, popíjet po celý den), dále velké dávky pouze přírodního vitaminu C (Amalaki). Pomáhá též sauna.

MUDr. David Frej

 

Artróza-onemocnění kloubů

Jde o chorobu, kterou trpí kolem 15 % populace. Při artróze je narušena rovnováha mezi odbouráváním a tvorbou chrupavky. Nemoc postihuje kromě kloubu a kost blízkou chrupavce také kloubní a mimokloubní tkáně. V kloubní chrupavce dochází k odbourávání tkáně, pokusu o vytvoření nové tkáně v chrupavce a kosti přiléhající k chrupavce, k chronickému zánětu a k vazivové přeměně v kloubním pouzdře. Dochází k opotřebení a degeneraci kloubních chrupavek. Artrózou jsou postiženy nejčastěji velké klouby, páteř a některé malé klouby rukou. Často se v pokročilém stavu objevuje znehybnění kloubů.

Číst dále: Artróza-onemocnění kloubů

 

Jak si udržet svěží pokožku stravou

Vrásky, nedostatek energie a nezdravá pokožka je výsledkem stresu, množství cukru, opalování a nedostatku vody může způsobit problémy následkem probíhajícího malého zánětu. Pokožka je přímo spojena s játry, které přes krev ovlivňují kůži. Též ledviny se podílí na vzniku kožních nemocí.

Číst dále: Jak si udržet svěží pokožku stravou

 

Kožní nemoci a přírodní léčba

Kůže je největší orgán lidského těla, ale na rozdíl od ostatních orgánů je vidět. Navíc dokáže na první pohled odhalit náš zdravotní stav. Tisíce nervových zakončení ji spojují se všemi orgány a tkáněmi těla. Proto může být přes pokožku pozitivně ovlivněn celý organismus. Péčí o pokožku, vnitřní očistou spojenou se stravou, detoxikací a životosprávou spolu s jemnou masáží se pokožka pravidelně regeneruje a zpomaluje se její stárnutí.

Číst dále: Kožní nemoci a přírodní léčba

 

Strana 23 z 28

«ZačátekPředchozí2122232425262728DalšíKonec»