Články

Rakovina

Bezmoc a beznaděj jsou důležitými faktory u velkého nebezpečí: rakoviny. Někteří vědci zjistili „typ často postižený rakovinou",
což označuje člověka neprojevujícího žádné negativní pocity. „Milého" člověka, který nikdy není nepříjemný k ostatním, omlouvá se za všechno, dokonce i za svou nemoc, postihne rakovina spíše než osobu vyjadřující své pocity (trvalá zlost určitě není zdravá; jde též o chronickou nerovnováhu a přispívá k srdečnímu onemocnění). U žen zachovávajících vždy klid, např. když jim lékař sdělí, že je nutné odstranit bulku v prsu, se vyskytuje rakovina častěji než u žen, které ponechají průchod svým pocitům z nebezpečí, které přináší
život ohrožující onemocnění.

Číst dále: Rakovina

 

Stres

V životě se potýkáme s mnoha událostmi, které na nás působí rozdílně. Stres způsobuje menší i větší změny. Stres vyvolává často každodenní „malý stres", se kterým se potýkáme v práci a doma, ať jde o problémy s nadřízeným, nezvladatelné časové úkoly, konflikty s partnerem, cestování přeplněnými dopravními prostředky. Množství energie, kterou musíme vynaložit, abychom se s různými stresujícími okamžiky vyrovnali, určuje míru stresu. Stres vzniká často neochotou přijímat změny a přizpůsobit se různým životním situacím. Protože stres ovlivňuje naši rovnováhu jen tak, jak to sami umožníme.

Číst dále: Stres

 

Denní režim

Jednou z možností, jak posílit své zdraví, je více než 5000 doporučovaná denní životospráva nazývá dinačarja (din=den; ašarja=následovat). Dinačarja je výborným prostředkem, je zůstat v rovnováze, zabránit nemocem a vyléčit mnohé choroby. Podle starověkých mistrů má dinačarja silnější léčebný účinek než jakákoliv medicína.

Číst dále: Denní režim

 

Čtyři hlavní složky zdraví

Seznamte se s základními myšlenkami a nastupte zdravý způsob života. Zdraví lze nejlépe definovat jako optimální fyzický, duševní a společenský stav, s důrazem na onu optimálnost. Protože zdraví plyne ze zdravého životního stylu, tak jediným možným způsobem jak docílit optimálního stavu pohody - našeho osobního zdravotního potenciálu - je trvající vědomá snaha se o své zdraví starat. Našemu tělu je třeba zajišťovat dostatek všeho, co je pro zdraví potřebné. Zároveň se musíme vyhýbat či alespoň snížit na co nejmenší míru faktory, které mohou narušit zdraví - tlaky našeho okolí a naše sebezničujícího chování.

Dědičnost hraje důležitou roli při určování zdravotního potenciálu člověka. Nelze bohužel změnit náš zděděný tělesný stav, a stejně tak nelze ovlivnit trvalé následky našeho předešlého způsobu života. Přesto jsou tu čtyři hlavní složky zdravého způsobu života, které můžeme ovládnout.

Číst dále: Čtyři hlavní složky zdraví

 

Mléčné výrobky? Jen některé a v menším množství

Mléčné výrobky se doporučují konzumovat ve větší míře než je zdravé. V malém množství je potřebujeme v případě, že nejsou zbytečně chemicky upravovány. Umělé upravování zbavuje potraviny, např. ořechy nebo obilí, esenciálních mastných kyselin a živin a objevilo se dlouho před vznikem prvního McDonald´s. Již v 50.letech se mléko upravovalo (homogenizace) způsobem, kdy se již smetana neodstraňovala a doba trvanlivosti se prodloužila, ale mléko se stalo méně stravitelným.

 

Číst dále: Mléčné výrobky? Jen některé a v menším množství

 

Naše mentální konstituce

Emoce hrají podle Ájurvédy v životě člověka velkou roli. Ájurvéda je nejen objektivní vědou a filozofií (subjektivním pohledem), ale také uměním medicíny. Pro komplexní pohled na pacienta je nutné vzít úvahu faktory fyzické, emoční, mentální i duchovní. Například citové trauma vyvolá změny také na fyzické, emoční a duchovní úrovni. V praxe existují běžné případy propuknutí nemoci při velké emoční zátěži a stresu, například lupenka nebo revmatoidní artritida.

Číst dále: Naše mentální konstituce

 

Koření v kuchyni

Kdo vaří jinou než českou kuchyni, tak již ví, jak je koření důležité. Přitom jeho používání není nijak složité a nezahrnuje zvláštní a obtížně dostupná exotická koření. Koření má ještě jednu vynikající vlastnost. Dokáže měnit kvalitu potravin. Například pískavice podporuje stravitelnost ryb, kardamom neutralizuje kofein a brání zahleňování mléčných výrobků atd. Většina pokrmů v receptech východní nebo středomořské kuchyně začíná restováním koření na másle nebo kvalitním nejlépe olivovém oleji, na kterém se koření orestuje, a následně přidané ingredience (zelenina atd.) získají příjemné aroma a pokrm je pak lehce stravitelný. V přiměřeném množství koření stimuluje a zdržuje dostatečně silné trávení a působí nejen detoxikačně, ale i léčivě proti nemocím.

Číst dále: Koření v kuchyni

 

Správná výživa a trávení-základní předpoklad zdraví

Správná výživa tvoří jeden z pilířů zdraví. Strava poskytuje našemu tělu látky, ze kterých se tvoří veškeré buňky a tkáně. Potrava a tekutiny poskytují spolu s dýcháním organismu pránu, životní sílu. Nejvíce prány obsahuje rostlinná strava a pramenitá voda.
Doporučuji pestrou stravu složenou z jednotlivých živin, čerstvou, vařenou, obsahující všech šest chutí (sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a pálivou).

Číst dále: Správná výživa a trávení-základní předpoklad zdraví

 

Pulzová diagnostika - osvědčená metoda

Pulzová diagnostika poskytuje informaci o zdravotním stavu jedince. Na základě pulzové diagnostiky lze stanovit individuální preventivní i léčebný plán, zahrnující životosprávu, stravu, detoxikaci a omlazení organismu a předepsání vhodných bylin.

Co je pulzová diagnostika

Ájurvédský lékař Vasant Lád je jedním z největších znalců pulzové diagnostiky. Měl jsem to štěstí, že jsem se od něj mohl techniku naučit. Jeho zkušenostmi prověřený systém analýzy pulzu se mi v praxi naprosto osvědčil. Techniku, kterou používám, je sice zřejmě pro naučení nejsložitější, ale zase dle mých zkušeností vypovídá přesně o zdravotním stavu pacienta.

Pro někoho může být až neuvěřitelné, kolik informací lze pulzem získat. Pulzem lze zjistit klíčové informace o pacientově stavu. Pulzová diagnostika je základním diagnostickým nástrojem v ájurvédské medicíně. V dávných dobách byla pulzová diagnostika jediným prostředkem, jak zjistit nemoc.

Číst dále: Pulzová diagnostika - osvědčená metoda

 

Detoxikace organismu

Co je detoxikace organismu

Detoxikace organismu, pročištění těla a mysli, patří k základním preventivním a léčebným metodám nejen v ájurvédské medicíně. Účelem detoxikace organismu je odstranit odumřelé buňky, tkáně a toxiny, které se v organismu hromadí. Buňky se obnovují během celého našeho života, nové buňky nahrazují staré a odumírající. Detoxikací se tělo zbavuje jedovatých látek (toxinů). Toxické látky se v těle hromadí následkem sedavého způsobu života a konzumace potravin, které často obsahují mnoho živočišných bílkovin, rafinovaných cukrů, barviv, konzervantů, hormonů, antibiotik, dále se toxiny nacházejí ve vodě, v ovzduší (výfukové plyny, smog) i v podobě záření (mobilní telefony, elektrospotřebiče). Odpadní látky se v těle zadržují a zpomalují regeneraci orgánů (staré rozpadající se buňky jsou pomaleji nahrazovány novými buňkami).

Číst dále: Detoxikace organismu

 

Strana 26 z 27

«ZačátekPředchozí21222324252627DalšíKonec»
Články
Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube