Plíce naší Země

Deštné pralesy plíce naší Země, ubývají každým dnem a podle předpovědí zmizí za 100 let...

 

Nejzávažnějším důvodem, proč ke kácení stromů v pralesech dochází, a o kterých se ekologičtí zastánci donedávna z neznámého (?) důvodu nezmiňovali, je nejen živočišná výroba: ale až na dalších místech je pak pěstování palmového oleje a plodin jako soja a kukuřice pro krmení dobytka. Za příčinu likvidaci deštných pralesů se z 65% považuje chov dobytka a produkce hovězího masa. Deštné pralesy tedy ubývají nikoli pro nevyhnutelné klimatické změny, ale pro západní styl života a neochotu odepřít si svůj hamburger. Jen USA se 70% úrody obilnin spotřebuje na krmivo pro dobytek. Kromě ničení pralesů způsobuje živočišná výroba další škody: vypouští do ovzduší škodlivé plyny a spotřebovává obrovské množství pitné vody. Živočišná výroba je největším zdrojem znečištění vzduchu, vody, hlavní příčinou globálního oteplování a narušení rovnováhy v přírodě. Ve spotřebě vody se jedná o neuvěřitelná čísla. Pro srovnání: výroba 1 kg hovězího masa nás stojí 15 000 litrů, hamburger 2400 l, 1 šálek kávy 200 litrů a 200 g čokoláda pak 3500 litrů vody.

Bez viny není ale ani pěstování kukuřice, pšenice nebo sóji. Pěstování sóji ohrožuje spolu s rozšiřováním zemědělské půdy a chovem dobytka deštné pralesy, jejichž rozloha se snížila o stovky milionů hektarů. Sója, významný faktor v devastaci naší planety, zůstává sice za živočišnou výrobou pozadu, a i když její pěstování vyžaduje až 12x méně půdy a vody, 60% celkové energie spotřebuje pěstování rýže, kukuřice a pšenice. Přestože produkce plodin je obrovská, pouze 6% sóji konzumují lidé,a jen 20% kukuřice se dostává do obchodů. Většinu úrody totiž zkonzumuje hospodářská zvířata, také rychlý růst do požadované váhy, kdy putuje kráva na porážku, trvá u přirozeně se pasoucích krav na louce 5 let, zatímco u dobytka krmeného kukuřicí se doba zkrátí na 14 měsíců. Nejde ale jen o životní prostředí. Kuřata zavřená pod umělým osvětlením v drůbežárně a krmená sójou, na kterou nejsou uzpůsobená, trpí poruchami vstřebávání vitaminů a minerálů. Krávy krmené kukuřicí trpí nadýmáním, zažívacími obtížemi a poruchami funkce jater.
95% vody, kterou spotřebujeme, najdeme v potravinách, v energii, a domácích spotřebičích.

Zásadním a nejprospěšnějším, co můžete udělat, je omezit konzumaci masa, kukuřici, soju.. I když veganství snižuje spotřebu vody o 2000 l na den, není nutné pokud maso chcete konzumovat, vylučovat maso, které jsme vždy jedli. Já osobně jím z masa občas kvalitní hovězí z chovu na malých farmách na pastě,  ryby a zvěřinu, a pokud chcete jíst hovězí, kupujte od místního farmáře nebo v bio kvalitě a vylučte maso, které pochází z jatek. Maso, ale ani soju a kukuřici nejezte denně. Myslete na to, až budete chystat večeři.

 

David Frej

 

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner