Koření na zimní večery

Tři druhy koření, které doplňují vánoční atmosféru a zimní večery.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejsilnějších bylin s mnoha léčivými účinky. Má zahřívající účinky a naši předci ho považovali za všelék.
Je ideální na posílení imunity a proti mikrobům. Působí proti infekcím a chřipce, bolestem v krku, nachlazením, zahlenění.
Působí proti bolestem a zánětu.
Zklidňuje a léčí zažívací systém.

Zázvir lze používat v kuchyni takto:

Zázvor přidávejte do jídla, při přípravě vývarů a pečení.
Účinný je jako čaj, ideálně vařením, nikoli jen louhováním. Jako kořen potřebuje delší čas na vylouhování účinných látek.

Příprava zázvorového čaje.

Zázvorový čaj lze pít v chladných dnech, na podporu zažívání a proti nachlazení.
Potřebujete: 1 litr vody, 8 tenkých plátků zázvoru, smrkový med, citrónová šťáva
Do kastrolu nalijte filtrovanou vodu, přiveďte k varu, přidejte zázvor a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Přeceďte a dochuťte nevčelím medem nebo citrónovou šťávou.

Skořice

Skořice se rozšířila z Asie do Evropy. Dříve se cenila více než stříbro. Ačkoliv se považuje za koření, má zahřívající účinek a mnoho léčivých účinků.

- působí proti bolesti a zánětu
- podporuje krevní oběh
- snižuje krevní cukr
- působí proti zánětům v dutině ústní

Skořici zařadíte do jídelníčku jednoduše:

- v zimě můžete pít másala čaj
- zamícháte do medu
- zuby lze čistit skořicovým práškem

Hřebíček

Hřebíček pochází z Indonésie, ale oblíbenosti nabyla zejména v Číně, odkud se začala dovážet do Evropy.

Toto koření s účinnými esenciálními oleji a silným antioxidačním účinkem (z potravin má hřebíček jeden z nejsilnějších antioxidačních účinků):

- podporuje imunitu protiplísňovým a protibakteriálním účinkem
- snižuje svalové napětí
- snižuje bolest
- snižuje zahlenění a čistí průdušky a plíce

Hřebíček lze používat různým způsobem:

- vnitřně: můžete si připravit másala čaj
- zevně: masážní olej
- aromaterapie: esenciální olej nebo povařením hřebíčku v nádobě s působením a s osvěžení vzduchu v místnosti