Středomořský rýžový salát

1 a 1/2 šálků dlouhozrnné neloupané nebo basmati rýže
3 šálků studené vody
1/2 lžičky kamenné himalájské soli
2 lžic čerstvé citronové šťávy
2 lžic extra panenského olivového oleje
1 lžičku sušeného oregána
3 lžic čerstvé bazalky
1/4 lžiček černého pepře
2 šálků baby špenátových listů
1 střední červená paprika, najemno nakrájená
1 malá okurka, nakrájená na malé kousky
1/2 šálku nakrájené cibule nebo šalotky
1/2 šálku černých oliv
1/2 šálku orestovaných piniových oříšků nebo dýňových a slunečnicových semínek
1/2 uvařených fazolí
1/4 - 1/2 šálku nadrobeného feta sýra (není nutné)

Rýži uvařte večer a přes noc dejte do lednice. Rýži řádně propláchněte.
Rýži přiveďte k varu. Přidejte ½ lžičky soli a pod pokličkou duste na mírném plameni do měkka, asi 45 minut. Rýži dejte stranou a nechejte odstát na pokojovou teplotu.
Smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, oregáno, bazalku, sůl a pepř ve velké míse.
Promíchejte rýži s olivovým olejem. Vmíchejte špenát, papriku, okurku, cibuli, olivy, fazole a piniové oříšky.
Podávejte při pokojové teplotě.
Velmi vhodné jednoduché jídlo do práce. Lze uchovávat v ledničce 2-3 dny.