Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Přírodní holistická medicína a detoxikace organismu prověřena staletími i studiemi

Tisíciletá moudrost holistické medicíny spolu s vědou a funkční medicínou podloženou studiemi tvoří základ systému, který rozvíjím a používám již mnoho let ve své praxi.

Před mnoha lety jsem začínal s východní medicínou a stravou vycházející ze západní tzv. evidence-based medicine, založené na klinických studiích. Nikdy jsem nezaložil svou praxi jen na jednom systému a postupně došel k rozhodnutí, že základní princip v mých doporučeních tvoří medicína vycházející z životního stylu ověřeného tisíce let v paleolitické době, středomořské stravě, glykemickém indexu atd. Navíc, současné studie prokazují zásadní vliv životosprávy jako stravy, spánku, relaxace a pohybu v prevenci chronického zánětu a chronických nemocí. V současné době od roku 2014 již praktikuji na základě zkušeností z mnoha klienty svůj vlastní systém zaměřený na civlizační nemoci, založený v první řadě na funkční medicíně, zaměřený na léčbu chronických zánětů jako hlavní příčinu chronických  a civilizačních nemocíchronomedicínu (biologické rytmy, podle kterých se upravuje režim), stravu podloženou studiemi a výzkumem, přižemž používám mnohé byliny, a důležité je mé zaměření na detoxikaci organismu spojenou s regenerací, a spolu s některými dalšími principy z jiných oborů alternativní medicíny je komplexní systém vhodný u chronických  a civilizačních nemocí a v předcházení nemocí.

Prevence a léčba chronických nemocí souvisí s individuálním přístupem ke klientovi, vycházející ze stanovení rizika  a rozsahu zánětu, poškození organismu na základě krevních a dalších testů, stresu, biologických rytmů a metabolického typu. Podle zdravotních obtíží stanovuji vhodný režim, stravu (vhodné a nevhodné potraviny) a jídelníček, vhodné procedury, detoxikaci, relaxační techniky a bylinnou terapii.

Číst dále

V termínu od 9.9.2017 do 21.9.2017 se lze přihlásit na pobyt do Nepálu. Více informací najdete zde.
 

Zimní, zahřívající polévka se zdravým tukem, česnekem a kořením.

 
1. Český Detox Kongres. 

Na kongres se můžete přihlásit zde.

Tématem kongresu je detoxikace a zdravý životní styl. Diváci se dozví fundované  informace např. o amalgámu, chronických zánětech, elektrosmogu, zdravé stravě,  ale i o józe, čínské medicíně a rodinných konstelacích a to z úst odborníků jako  jsou MUDr. D. Frej, Bhagat Zeilhofer a ze zahraničí pak Dr. Ruediger Dahlke a další.

Můj příspěvek byl zdarma odvysílán 15.2.2017 od 16 hodin.

Můj příspěvek si můžete po přihlášení a koupení všech prezentací v další dny poslechnout a vidět zde.

 

 

Pryskyřice ze stromu Boswellia serrata s výrazními protizánětlivými účinky.

 

Navzdory nedávnému úsilí ospravedlnit statnou postavu, stále máme sklony pohrdat tělesným tukem a snažíme se ho odstranit dietami nebo
chirurgickým zákrokem. Slova, která používáme (pneumatika, sádlo), naznačují, že tuk je vnímán jako zbytečná přítěž. Nyní se však zdá, že to není jen pouhá izolace. Vědci jej považují za důležitý orgán složitého procesu vyrovnávání hormonů a imunitního systému, napsal již před mnoha lety britský The Times.

 

Správná ýživa je pro děti extrémně důležitá. Mnoho rodičů má problémy s tím, co jejich potomci jí, často odmítají zeleninu či luštěniny a ve stravě tak zákonitě nastává nedostatek živin. Strava je proto sice zásadní, ale v mnoha případech je nutné přidat kvalitní doplňky stravy.

 

 

Na podzim a hlavně v zimě si klademe otázku, zda nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce nahradit mraženou...

 
Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů narušilo metabolismus populace. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky škrobnaté sacharidy (těstoviny, pečivo, cereálie), které z hlediska delší trvanlivosti stojí méně peněz než tučné potraviny jako maso a ryby, vyžadující chladicí boxy pro převoz a skladování.
Problém spočívá v tom, že lidský organismus nebyl stavěn na využívání cukrů jako primárního zdroje energie - cukr představuje nárazový zdroj energie v krizových situacích. Jistě znáte mechanismus zvaný „bojuj, nebo uteč", někdy nazývaný stresová odpověď. Jedná se o dávný mechanismus, jak se vyrovnat se stresem. Tento mechanismus umožnil našim předkům utéci ze spárů šavlozubého tygra, zabít mamuta a v dnešní době umožňuje babičce v neuvěřitelném stresu při dopravní nehodě vyprostit vnuka ležícího pod autem. Bez této reakce bychom nepřežili. Stresovou reakci reguluje sympatický nervový systém a vyvolá ji automaticky podle potřeby.
Při vystavení se stresové situaci nadledvinky uložené na vrcholu ledvin vylučují stresové hormony v době nebezpečí a při enormní zátěži. Zvyšuje se krevní tlak, srdce tluče rychleji, zvyšuje se krevní srážlivost v případě poranění a krevní oběh směruje ze zažívacího ústrojí ke svalům, které potřebují energii v případě útěku nebo boje. Stresové hormony adrenalin a kortikosteroidy zvyšují krevní cukr, který slouží jako okamžitý zdroj energie spalovaný anaerobně, bez přístupu kyslíku. Naštěstí, neboť ve stresu a při velké zátěži nelze rychle dýchat a dodávat dostatek kyslíku pro spalování tuku. Cukr spalujete velmi rychle, pokud si zachraňujete život před tygrem. Jakmile nebezpečí a stres odezní, buňky se vracejí ke spalování tuku a metabolismus se harmonizuje.
Co nastane, pokud spalujete cukr jako primární zdroj energie? Výsledná rezistence na leptin udržuje spalování cukrů, simulující stresovou reakci „bojuj nebo uteč". Možná to nevíte, ale strava představuje jeden z největších stresových faktorů, stimulujících neustále sympatický nervový systém, přestože nehrozí žádné nebezpečí. Neustále žijete ve stavu „bojuj, nebo uteč" ve stresové situaci, která vás oslabuje. Tak jako motor trvale ve vysokých otáčkách stárnete, onemocníte a zemřete.
Začarovaný kruh, který vzniká z rezistence na leptin, katastrofálně působí na všechny orgány a ohrožuje zdraví. Tuk se hromadí na nevhodných místech, například na břiše. Tento stav, známý jako centrální obezita nebo lidově „typ jablko", je hlavní příčinou inzulinové rezistence. Viditelný tuk představuje pouze špičku ledovce. Neviditelný tuk může být daleko nebezpečnější.
*rámeček
Proč se stát spalovačem tuků, a nikoli cukrů
Někteří z vás si pomyslí, že pokud jedí se sacharidy v jednom jídle také bílkoviny a tuk, proč spalují jen cukry a ukládají tuk? Tato správná otázka se týká problému spojeného se začarovaným kruhem.
Předpokládejme, že dodržujete současná výživová doporučení, to znamená konzumujete více než polovinu denního množství kalorií v podobě sacharidů. Talíř zaplníte šálkem těstovin (sacharidy), se sekaným masem (bílkoviny a tuk), rajčatovou omáčkou a sýrem (více bílkovin a tuku). V momentě, kdy konzumujete těstoviny, se v ústech začínají štěpit sacharidy na jednoduché cukry. Tělo uloží jen malou část cukru ve formě glykogenu, který se skladuje ve svalech a játrech. Co se stane se zbylým množstvím? Cukr, který není ve formě glykogenu, se rychle spálí, ale buňky mohou spálit jen část cukrů. Co se stane se zbylým cukrem, který se neuloží nebo nepřemění v energii? Mění se v nasycený tuk, který se uloží tam, kam nechcete (na místech, kde jej nechcete mít - na stehnech, hýždích, břiše a horních částech paže).
Buňky spalují cukry na energii, ale co se zbylými bílkovinami a tukem v jídle? Část bílkovin spotřebují buňky na svou obnovu a provádění funkcí, ale jedná se jen o malou část. Nadbytek bílkovin se změní v cukr a uloží v podobě nasyceného tuku. (To znamená další tuk v oblasti břicha, hýždí, paží atd.) Buňky nemohou spalovat tuk na energii, neboť stále přeměňují cukr z těstovin.
Zbývá tuk (z masa a sýra). Buňky však spalují cukry, takže tuk z jídla se ukládá jako...DALŠÍ TUK.
Navíc si buňky zvykly spalovat jen určitou živinu. V mládí je metabolismus pružnější a lze jej snáze změnit. Ve starším věku se buňky naučily spalovat jen cukr, nikoli tuk, pokud potřebují energii. Spálí nejdříve veškerý dostupný cukr, který jste předtím snědli, než začnou spalovat tuk.
 

O tom, jak v těle pracují tzv. cirkadiánní rytmy, má hodně lidí jen dost matnou představu. Jak popisuji v knize „Biologické hodiny", ale ovlivňují skoro všechno v našem organismu - včetně dlouhověkosti...

   

Strana 3 z 4

«ZačátekPředchozí1234DalšíKonec»
Novinky
Střevům pomohou probiotika

Střevům pomohou probiotika z Nedělního Blesku 29.1.2017...

 
Moje zdraví
V březnovém číslo časopise Moje zdraví 3/2017 najdete dva články o stravě a jarním detoxu s odkazem na knihu Zdravé střevo.
 
únor a březen v Regeneraci

Dva články v únorové Regeneraci - Cholesterolová hysterie, jedno z témat knihy Tučné superpotraviny a oleje, str 12-14,  a na str.16-17 článek o Fekální transplantaci, terapii budoucnosti, které se věnuji v knize Zdravé střevo.

Střevní bakterie - naši spojenci, na str. 48 v pravidelném sloupku Regenerac březen 2017

 

 
Tučné superpotraviny a oleje
Právě vychází nová kniha o tom, proč máme jíst živočišné potraviny jako sádlo, maso a máslo, proč je kokosový a nerafinovaný palmový olej zdravý a také o cholesterolové lži...
 
Detoxikace v Nepálu s výletem do hor
V termínu od 9.9.2017 do 21.9.2017 se lze přihlásit na pobyt do Nepálu. Více informací najdete zde.
 
Oznámení
Civilizační nemoci - příčiny a řešení
Připravuji projekt týkající se chronických a civilizačních nemocí, zejména analýzu příčin a faktorů, které způsobily epidemii cukrovky, obezity a dalších degenerativních nemocí a souhrn řešení, které existují. Pro financování projektu hledám investory, kteří se o tuto problematiku zajímají a chtěli by se podílet na tomto projektu nejen finančně. Email: david@frej.cz
Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner