Kešú s červenou čočkou a s ananasovou salsou

Zajímavá směs ořechů, luštěniny a ananasu.

1/2 cibule
olivový olej
125 g červené čočky nebo žlutého hrachu
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu
250 ml zeleninového vývaru
100 ml vody
1-2 stroužky česneku, prolisovaný
100 g čerstvé celozrnné strouhanky
50g pražených, solených kešú
sůl a pepř

 

Salsa:
½ čerstvého ananasu
½ červené papriky
1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nasekané
½ červené cibule, jemně nasekané
2 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce nasekaných lístků koriandru
1/2 nasekané čerstvé chilli (není nutné)

Připravte nejdříve salsu. Oloupejte ananas a odstraňte všechny pevné části. Nakrájejte ananas a pepř na malé kostičky a dobře promíchejte s ostatními složkami v misce. Nechejte vychladit v lednici.

Koláč:
Nakrájejte kešú ořechy na malé kousky a dejte stranou.
Orestujte cibuli s trochou olivového oleje do měkka.
Opláchněte čočku pod tekoucí vodou a přidejte k cibuli, spolu s kořením, zeleninovým vývarem, vodou a česnekem. Opepřete a osolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste asi 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá. Zpočátku občas zamíchejte, později pak stále, abyste zabránily připálení. Nechte vychladnout.
Vmíchejte strouhanku s nasekanými oříšky kešu a okořeňte. S vychladnutím se směs zahustí. Přidejte další strouhanku podle potřeby.
Vytvarujte osm koláčků mírně mokrýma rukama a položte je na plech. Horní stranu lehce potřete olejem a dejte na předehřátý gril. Jednou během pečení otočte a potřete druhou stranu trochou oleje. Grilujte dozlatova.
Podávejte horké nebo studené, společně se salsou.

Dr.Frej na Facebooku