Ořechový slaný koláč

Ořechový koláč pro vánoční období.

 

Porcí: 6-8
Čas: 80 minut: 20 minut času na přípravu, 40-60 minut pečení

 

1 cibule
3 lžíce olivového nebo kokosového oleje
2 malé rajčata
30g celozrnné mouky
140 ml vody
1 polévková lžíce Tamari sojové omáčky
115g lískových ořechů
115g kešu oříšků
85g celozrnné strouhanky
1 lžička sušené směsi bylin
2 lžíce sojové mouky
piniové oříšky na posypání - přidat asi 10 minut před koncem pečení, jinak se spálí

1. Oloupaná rajčata v šálku zalijte vařící vodou.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte jemně na oleji do měkka.

3. Předehřejte troubu na 180 °C.

4. Nakrájejte rajčata a přidejte je do pánve. Poduste po dobu 5 minut. Vmíchejte mouku a pomalu přidávejte vodu, za stálého míchání, aby se zabránilo hrudkovatění. Sundejte z ohně.

4. Nastrouhejte lískové ořechy a přidejte je do omáčky spolu se všemi ostatními přísadami. Míchejte velmi důkladně a dejte do vymaštěného pekáčku. Péct v mírné troubě po dobu 45 minut až 1 hodiny. Podáváme s omáčkou, dipem a dušenou zeleninou.

Dr.Frej na Facebooku