Jíst více tuků, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů narušilo metabolismus populace. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky škrobnaté sacharidy (těstoviny, pečivo, cereálie), které z hlediska delší trvanlivosti stojí méně peněz než tučné potraviny jako maso a ryby, vyžadující chladicí boxy pro převoz a skladování.
Problém spočívá v tom, že lidský organismus nebyl stavěn na využívání cukrů jako primárního zdroje energie - cukr představuje nárazový zdroj energie v krizových situacích. Jistě znáte mechanismus zvaný „bojuj, nebo uteč", někdy nazývaný stresová odpověď. Jedná se o dávný mechanismus, jak se vyrovnat se stresem. Tento mechanismus umožnil našim předkům utéci ze spárů šavlozubého tygra, zabít mamuta a v dnešní době umožňuje babičce v neuvěřitelném stresu při dopravní nehodě vyprostit vnuka ležícího pod autem. Bez této reakce bychom nepřežili. Stresovou reakci reguluje sympatický nervový systém a vyvolá ji automaticky podle potřeby.
Při vystavení se stresové situaci nadledvinky uložené na vrcholu ledvin vylučují stresové hormony v době nebezpečí a při enormní zátěži. Zvyšuje se krevní tlak, srdce tluče rychleji, zvyšuje se krevní srážlivost v případě poranění a krevní oběh směruje ze zažívacího ústrojí ke svalům, které potřebují energii v případě útěku nebo boje. Stresové hormony adrenalin a kortikosteroidy zvyšují krevní cukr, který slouží jako okamžitý zdroj energie spalovaný anaerobně, bez přístupu kyslíku. Naštěstí, neboť ve stresu a při velké zátěži nelze rychle dýchat a dodávat dostatek kyslíku pro spalování tuku. Cukr spalujete velmi rychle, pokud si zachraňujete život před tygrem. Jakmile nebezpečí a stres odezní, buňky se vracejí ke spalování tuku a metabolismus se harmonizuje.
Co nastane, pokud spalujete cukr jako primární zdroj energie? Výsledná rezistence na leptin udržuje spalování cukrů, simulující stresovou reakci „bojuj nebo uteč". Možná to nevíte, ale strava představuje jeden z největších stresových faktorů, stimulujících neustále sympatický nervový systém, přestože nehrozí žádné nebezpečí. Neustále žijete ve stavu „bojuj, nebo uteč" ve stresové situaci, která vás oslabuje. Tak jako motor trvale ve vysokých otáčkách stárnete, onemocníte a zemřete.
Začarovaný kruh, který vzniká z rezistence na leptin, katastrofálně působí na všechny orgány a ohrožuje zdraví. Tuk se hromadí na nevhodných místech, například na břiše. Tento stav, známý jako centrální obezita nebo lidově „typ jablko", je hlavní příčinou inzulinové rezistence. Viditelný tuk představuje pouze špičku ledovce. Neviditelný tuk může být daleko nebezpečnější.
*rámeček
Proč se stát spalovačem tuků, a nikoli cukrů
Někteří z vás si pomyslí, že pokud jedí se sacharidy v jednom jídle také bílkoviny a tuk, proč spalují jen cukry a ukládají tuk? Tato správná otázka se týká problému spojeného se začarovaným kruhem.
Předpokládejme, že dodržujete současná výživová doporučení, to znamená konzumujete více než polovinu denního množství kalorií v podobě sacharidů. Talíř zaplníte šálkem těstovin (sacharidy), se sekaným masem (bílkoviny a tuk), rajčatovou omáčkou a sýrem (více bílkovin a tuku). V momentě, kdy konzumujete těstoviny, se v ústech začínají štěpit sacharidy na jednoduché cukry. Tělo uloží jen malou část cukru ve formě glykogenu, který se skladuje ve svalech a játrech. Co se stane se zbylým množstvím? Cukr, který není ve formě glykogenu, se rychle spálí, ale buňky mohou spálit jen část cukrů. Co se stane se zbylým cukrem, který se neuloží nebo nepřemění v energii? Mění se v nasycený tuk, který se uloží tam, kam nechcete (na místech, kde jej nechcete mít - na stehnech, hýždích, břiše a horních částech paže).
Buňky spalují cukry na energii, ale co se zbylými bílkovinami a tukem v jídle? Část bílkovin spotřebují buňky na svou obnovu a provádění funkcí, ale jedná se jen o malou část. Nadbytek bílkovin se změní v cukr a uloží v podobě nasyceného tuku. (To znamená další tuk v oblasti břicha, hýždí, paží atd.) Buňky nemohou spalovat tuk na energii, neboť stále přeměňují cukr z těstovin.
Zbývá tuk (z masa a sýra). Buňky však spalují cukry, takže tuk z jídla se ukládá jako...DALŠÍ TUK.
Navíc si buňky zvykly spalovat jen určitou živinu. V mládí je metabolismus pružnější a lze jej snáze změnit. Ve starším věku se buňky naučily spalovat jen cukr, nikoli tuk, pokud potřebují energii. Spálí nejdříve veškerý dostupný cukr, který jste předtím snědli, než začnou spalovat tuk.
Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner