Karotenoidy-přírodní antioxidanty

Různě zbarvené ovoce a zelenina obsahuje barviva, skupinu fytochemikálií- antioxidantů ze silnými ochrannými vlastnostmi. Tyto látky se v přírodě nachází ve velkém množství - vědci popsali 8000 různých druhů...

Co jsou karotenoidy?

Karotenoidy jsou v tuku rozpustné látky, vyskytující se v mnoha rostlinách, které chrání před poškozením slunečními paprsky (fotooxidace) a pomáhají přilákat ptáky a hmyz pro oplození. U lidí podporují zdraví biologicky aktivní karotenoidy ve stravě. Karotenoidy se nacházejí v membránách obklopujících buňky a jejich vnitřní části. Z této důležité pozice mohou karotenoidy ovlivňovat četné buněčné děje a zdravé celého těla.

Existuje 700 různých druhů karotenoidů a jejich metabolitů. Padesát až šedesát se běžně vyskytuje v moderní stravě. Přibližně 10 procent karotenoidů, zejména alfa, beta a gama karoteny, se v těle přeměňují na vitamín A nebo retinol. Karotenoidy se dělí na fytochemikálie od A do Z, do alfa-karotenu po zeaxantin, hromadící se v určitých tkáních. Z některých známějších karotenoidů jmenujme lutein, zeaxantin, alfakaroten, betakarotén, gamakaroten, lykopen, chlorofyl či limonen.

Funkce karotenoidů

Oranžové karotenoidy (alfa, beta, gama a zetakaroten).

Oranžové karotenoidy jsou v přírodě nejrozšířenější a v lidském těle nejrozdílnější co se týká činnosti. V součinnosti s vitamínem A (kromě zetakarotenu) brání oranžové karotenoidy rozpadu buněčných membrán, které obklopují buňky a mezibuněčné částice. Nejdůležitější buněčnou strukturou, kterou oranžové karotenoidy chrání, je DNA. Jakékoliv poškození DNA struktury vytváří „chybné molekuly" které nevykonávají svou funkci a nakonec rozrušují tělesné funkce.

Karoteny zvyšují buněčnou tvorbu proteinů, opravující oxidované části DNA. Červené karotenoidy spolupracují s oranžovými a potencují antioxidační účinek a většina červeného ovoce a zeleniny obsahuje též velké množství oranžových karotenoidů. Potravní doplňky smíšených karotenoidů obsahujících červené a oranžové barvivo se jeví v ochraně DNA nejúčinněji a opravuje poškozené části molekuly DNA. Tyto účinky posiluje zinek a nikotinamid (vitamín B3).

Oranžové karotenoidy chrání proti rakovině. Alfakaroten může působit v prevenci rakoviny lépe než betakaroten. Oranžové karotenoidy chrání před srdečně-cévními chorobami několika způsoby. U oranžových karotenoidů zjistili výrazné snížení rizika anginy pectoris. Oranžové a červené karotenoidy účinně snižují poškození kůže slunečním zářením a někteří lidé užívají velké množství přípravků s betakarotenem pro výraznější zbarvení pokožky. Samotné užívání betakarotenu nebo jiného karotenoidu nemá na rozdíl od kombinace červených a oranžových karotenoidů preventivní účinek. Vědci předpokládají u oranžových karotenoidů stimulaci imunitního systému. Silnější stimulační účinek byl prokázán u karotenoidů červených oproti oranžovým.

Žluté/zelené karotenoidy (lutein, zeaxantin, alfa a beta kryptoxantin).

Makula je oblast výrazného nahromadění žlutého barviva ve středu sítnice. Světlo z vnějšího prostředí se na makule koncentruje. Analýza makuly prokázala nadměrně velké množství dvou žlutých karotenoidů: zeaxantinu a v menší míře luteinu. Množství těchto karotenoidů v makule převyšuje množství ostatních karotenoidů v tkáních asi stonásobně. Tyto žluté pigmenty absorbují a snižují intenzitu modrého světla na sítnici a tak chrání makulární buňky před poškozením. V oční čočce brání lutein a zeaxantin před fotooxidací a zákalem. Tyto pigmenty jsou jedinými v oku a v prevenci zákalu, MD a jiných degenerativních onemocnění sítnice hrají velmi důležitou roli.
Je dlouho známo, že lidé konzumující tmavě zelenou zeleninu, například špenát a kapustu mají vyšší krevní hladinu luteinu a zeaxantinu a tím nižší výskyt očního zákalu a MD.

Nedávná studie ukázala, že tmavá zelenina obsahuje dostatek luteinu, ale minimum zeaxantinu, což podtrhuje důležitost obou látek v prevenci očních poruch. Nejbohatšími zdroji obou karotenoidů jsou žluté, žlutozelené a oranžové potraviny, což tvoří kolem 40-50 procent celkového počtu karotenoidů v těchto potravinách. Řadí se k nim vaječné žloutky, žlutá kukuřice, kiwi, oranžové sladké papriky, hroznové víno, špenát, pomerančový džus, cuketa a jiné druhy dýně. Protože v očích se nachází více zeaxantinu než luteinu, konzumace světlejších potravin oči více chrání.

Před zákalem se můžete chránit pojídáním alespoň tří porcí ovoce a zeleniny bohaté na lutein a zeaxantin. Mnohé potraviny obsahující xantofyly jsou též dobrým zdrojem vitamínu C. výše zmíněné studie potvrdily důležitou úlohu vitamínu C v prevenci očního zákalu.

Lutein též brání výskytu rakoviny. Ze všech sledovaných karotenoidů, například alfakarotenu, betakarotenu, lykopenu, zeaxantinu a beta kryptoxantinu se prokázal lutein v prevenci nejúčinnější. Hlavními potravinovými zdroji luteinu jsou kapusta, špenát, brokolice, hlávkový salát, rajčata, pomeranče s pomerančovým džusem, celer a výhonky. Vliv v tomto směru neprokázaly potraviny bohaté na betakaroten, jako jsou meruňky, mrkev, mango, meloun, broskve, nektarinky a dýně.

Červené karotenoidy (lykopen a astaxantin).

Červené karotenoidy jsou látky netvořící sice zdroj vitamínu A, ale s antioxidačním účinkem. V lidské krvi tvoří 50 procent všech karotenoidů lykopen a nachází se zejména ve varlatech, nadledvinách a prostatě.

Příjem lykopenu v potravě snižoval riziko některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prostaty. Lykopen byl jediným antioxidantem s významně nižší hladinou mužů s rakovinou prostaty oproti zdravým mužů, ačkoliv betakaroten zvyšoval účinek lykopenu. Vědci uvedli, že konzumace potravin bohatých na lykopen jako rajčatové produkty snižují výskyt nebo vývoj rakoviny prostaty, plic a žaludku. Lykopen je účinný v prevenci několika chronických onemocnění, například kardiovaskulárních (srdečně cévních) chorob (KVO).

Lykopen je červené barvivo, které zabarvuje rajčata a další ovoce a zeleninu. Rajčata obsahují z potravin nejvíce lykopenu, dalšími vhodnými zdroji jsou růžový grapefruit, vodní meloun a červené pomeranče. Lykopen mění strukturu ve vařených rajčatech nebo rajčatovém pyré a je lépe zpracován v těle než v syrových rajčatech, Astaxantin můžeme zařadit k nejdůležitějšímu objevu z karotenoidů ve 21. století. Toto červené barvivo se nachází v mořských produktech a v minimálním množství u lidí. Astaxantin je nesilnější antioxidant nacházející se v rostlinném planktonu, mořských tvorech, rybách. Astaxantin se projevuje červeným zabarvením těla (losos, pstruh, krab, krevety) a peří (plameňáci).

Imunitní systém je zajímavým regulační sítí, poskytující ochranu proti látkám způsobujícím rakovinu, růst nádorů a autoimunní poruchy. Astaxantin se vyznačuje silnějším protizánětlivým účinkem než jiné karotenoidy. Potravní doplňky s astaxantinem zvýšily třikrát sílu a vytrvalost mladých atletů užívajících tento přípravek 4 mg denně. Astaxantin odstraňuje antioxidační činností volné radikály a pracovní výkonnost se zvyšuje.

Tato činnost působí proti stárnutí. Astaxantin a méně další karotenoidy s vitamínem E chrání lipidyn (mastné kyseliny) v mitochondriální membráně před oxidativním poškozením. Astaxantin se liší od jiných karotenoidů ve schopnosti, vzhledem ke svým schopnostem rozpouštět ve vodě, jednoduše naložit lapené radikály na vitamín C a vyloučit je z těla. Astaxantin prochází bariérou z krve do mozku, kde působí jako nejúčinnější antioxidant. Tento fakt je nesmírně důležitý, neboť oxidativní poškození se považuje za hlavní příčinu degenerace mozkových buněk. Navíc se astaxantin vstřebává do oční tkáně citlivých na světlo a brání fotooxidaci. Protože se tento účinný karotenoid hromadí v očích vodních živočichů, pozitivně působí u poškození zraku, mozku a centrálního nervového systému.

Potraviny a karotenoidy

Potraviny: meruňky, kantalup, mrkev, citróny, mango, melouny, oranžové a žluté sladké papriky, pomeranče, granadilla, dýně, sladké brambory, mandarinky a hrušky, růžový grapefruit, švestky, granátové jablka, červená sladká paprika, čekanka a vodní meloun, avokádo, chřest, brokolice, růžičková kapusta, zelí, kapusta, sladká kukuřice, zelený listový salát, medový meloun, kiwi, okra, hrášek, špenát a tuřínové výhonky, banány, papája, broskve, syrová a vařená rajčata, chili papriky, špenát.

df