Mléčné výrobky? Jen některé a v menším množství

Mléčné výrobky se doporučují konzumovat ve větší míře než je zdravé. V malém množství je potřebujeme v případě, že nejsou zbytečně chemicky upravovány. Umělé upravování zbavuje potraviny, např. ořechy nebo obilí, esenciálních mastných kyselin a živin a objevilo se dlouho před vznikem prvního McDonald´s. Již v 50.letech se mléko upravovalo (homogenizace) způsobem, kdy se již smetana neodstraňovala a doba trvanlivosti se prodloužila, ale mléko se stalo méně stravitelným.

 

Odborníci na výživu, kteří trvají na tom, že mléčné produkty nejsou pro nás vhodné, mají pravdu, pokud mluví o komerčně vyráběném mléku a mléčných produktech dnešních dnů. Ačkoliv mléko obsahuje cenné živiny, má se pít v malém množství a v určité roční době. Přednostně to má být plnotučné, nehomogenizované a dokonce nepasterizované mléko, nikdy studené a bez pozůstatků růstových hormonů a antibiotik, kterými se krávy přikrmují. Je pravdou, že některá etnika nejsou vybavena enzymy trávícími mléko. Pravdou je též to, že mléko velmi zatěžuje trávící trakt.

 

Obyvatelé zemí s dlouholetou tradicí zemědělství, např. ve Švýcarsku a nebo ve Středomoří, pijí studené mléko výjimečně. Mléko se dodává na stůl přímo dojené od krávy, syrové, nehomogenizované a teplé. V průmyslových západních zemích se pije mléko z krav přikrmovaných růstovými hormony a antibiotiky pro zvýšení výnosu, krmených pesticidy. Mléko se dále pasterizuje za účelem zničení bakterií, které přežily dávky antibiotik a nakonec se homogenizuje, což zabrání oddělování smetany. Při homogenizaci, která odstraňuje přírodní enzymy, se mléko vhání za extrémně vysokého tlaku přes tenký filtr a stává se tak stravitelným. Podle Annemarie Colbin, zakladatelky Natural Gourmet Cooking School, existuje přímá souvislost mezi zvyšujícím se výskytem snižování pružnosti cév a homogenizací.

Ve Spojených státech se laktózová intolerance spolu s cholesterolem a obezitou začala zvyšovat v 50. - 60. letech s masovým rozšířením homogenizace. Pasterizace, tepelný proces ničící bakterie chrání před nemocemi a přestože mění přirozený stav mléka, nejde o tak špatný proces jako v případě homogenizace. V mnoha státech můžete nehomogenizované a dokonce nepasterizované mléko koupit, ale předtím byste si měli zjistit stav a hygienické podmínky takové farmy. Nehomogenizované mléko lze dostat v obchodech se zdravou výživou. Zákon nařizující homogenizaci neexistuje. Pokud koupíte homogenizované mléko, okořeňte je a podávejte teplé nebo horké. Tradiční národy dosud před spaním pijí mléko oslazené medem nebo okořeněné zázvorem, kardamomem, skořicí, hořčičnými semínky, kajenským pepřem, což pomáhá snížit tendenci mléka k vytváření hlenu.

Mléko se nehodí příliš do kombinace s jiným jídlem, způsobuje tak zažívací obtíže a tvorbu hlenu, výrazně podpořenou chlazením. Vyloženě nevhodné jsou mléčné ovocné koktejly. Koření v mléce napomáhá uvolnění zahleněných kanálků a zvlhčením brání vysušování v zimě. U svých pacientů používám raději bylinky, které zamezují tvorbě hlenu. Horké léto patří k nejvhodnějšímu období pití mléka pro jeho ochlazující účinky. Avšak z mléka ochlazujícího tělo se vyráběné produkty jako sýry, jogurt nebo kefír mění v látky, které organizmus zahřívají.

Závěr: snažte pít mléko jen teplé, samostatně a v malém množství, přednost dávejte vždy mléku nehomogenizovanému, z ostatních mléčných výrobků bio tvarohu a tvarohovým sýrům jako rikota, žervé, kozím výrobkům, vyhněte se pravidelné konzumaci těžce stravitelného jogurtu, tvrdým a plísňový sýrům a na jaře omezte celkově mléčné výrobky.

MUDr.David Frej a kniha Steven Pratt, Superpotraviny