Několik rad, jak odstranit únavu přírodními produkty

Jak zjišťuji u pacientů, většina lidí v současné době uvádí únavu jako jednu ze základních obtíží. Někteří lidé mají obtíže jen vstát z postele, natož s dostatečnou energií vykonávat denní povinnosti v práci a doma. Příčin únavy jsou různé, více najdete v článku příští týden.
Z přírodních přípravků lze použít ty, které účinné působí:

1) Vitamin B12 a B vitaminy.

Vitaminy B působí proti chronické únavě, organismus je potřebuje pro metabolismus a energii. Nedostatek vitaminů B často způsobuje únavu. Je vhodné najít vhodnou formu vitaminů B12 (například podjazykový methylcobalamin). U B vitaminů vyvírejte přírodní formu spíše než chemickou.

2) Stopové prvky a minerály.

Nedostatek minerálů může být dalším důvodem únavy. Při chbykjících minerálech a stopových prvcích se zpomaluje regenerace organismu a netvoří se dostatek energie. Pro snižování chronické únavy je vhodné doplňovat hořčík, chrom, železo a zinek. Zejména u hořčíku si lidé při užívání nevidí výraznější účinek může být způsobeno užíváním nevhodné formy hořčíku. Například magnesii orotas dihydricus je velmi účinnou látkou, kde se vstřebává většina hořčíku na rozdíl od běžně prodávaných hořčíků v šumivých a běžných tabletách.

3) Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny se stále vyskytují v naší stravě poměrně málo. Rybí olej obsahuje kyselinu DHA - dokosapentaneovou (tuk pro mozek) a EPA - eikosapentaneovou. Omega-3 mastné kyseliny na rozdíl od omega-6 v běžných rostlinných olejích a margarínech snižují srážlivost, rozšiřují cévy, snižují bolest, snižují dělení buněk, podporují imunitní mechanismus a mozkové funkce. EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce , DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a k udržení normálního stavu zraku. Vysoce koncentrovaný rybí olej z ryb (ančovičky, sardinky a makrely), které žijí v chladném arktickém moři obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA.

4) Maca a Ašvaganda

Maca se tisíce let užívá zejména v jižní Americe jako superpotravina harmonizující hormony a dodávající energii. Z tohoto důvodu ji lze užívat na dodání energie. Maca obsahuje stopové prvky a B vitaminy, ale také látky stimulující hypofýzu (podvěsek mozkový) a hypotalamus a jejich prostřednictvím pozitivně působí na štítnou žlázu a nadledviny. Tyto orgány mají důležitý význam pro zdraví a dostatek energie.

Ašvaganda, indický ženšen, se považuje za adaptogen, který působí proti stresu, pomocí speciálních látek zklidňuje, harmonizuje a omlazuje organismus, zejména žlázy. Tisíce let se používá jako afrodisiakum, diuretikum a v léčbě poruch paměti. Posiluje nervový systém. Stimuluje imunitu a zvyšuje fyzickou odolnost.

5) Přírodní vitamin C

Vitamin C je další důležitou látkou proti únavě. Jedná se o silný antioxidant. Běžně prodávané vitaminy C se ale vstřebávají jen v malém množství. Amalaki (Emblika lékařská), silný antioxidant, je jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C, ho obsahuje 30x více než v pomeranči (1 gram v půl šálku džusu!; 3 gramy v 1 plodu) a 8x více než v rajčatech. Navíc v amalaki vitamín C zůstává ve stejné koncentraci i po tepelné úpravě nebo usušení. Dále amalaki obsahuje chróm, zinek, měď, aminokyseliny, flavonoidy a karotenoidy.

6) Jod

Nedostatek jodu spolu s dalšími faktory (fluorid ve vodě, zubních pastách, ozařování potravin) způsobuje nedostatek jodu v populaci. Nedostatek jodu způsobuje poruchy koncentrace, únavu a nedostatek energie. Hromadění fluoridu, bromid, ozařování a další látky blokující působení jodu narušují funkci žláz a následně hormonální nerovnováhu, zimomřivost, špatný krevní oběh. Kvalitní jód například v Alga Forte harmonizuje žlázy a snižuje tím únavu.

David Frej

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner