Pesticidy v potravinách

Pesticidy a bakterie se nalézají i pod slupkami stříkaného ovoce a zeleniny. Přehled některých druhů najdete v tomto článku.

 

Americké Ministerstvo zemědělství zveřejnilo přehled nejvíce kontaminovaných potravin. V první desítce najdete jablka, špenát, či broskve. Nebezpečné umělé pesticidy používají vinaři v Evropě a ve světě a i u drahých vín. Kontrolou se zjistilo před dvacet druhů pesticidům z nichž některé jsou karcinogenní.

Tabulka ukazuje potraviny v pořadí sestaveném podle množství zbylých pesticidů plus jedovatosti těchto zbytků:
Nejvíce kontaminované potraviny   Nejméně kontaminované potraviny
1 Jablka                                              1 Kukuřice
2 Špenát                                             2 Květák
3 Broskve                                           3 Hrášek
4 Hrušky                                            4 Chřest
5 Jahody                                            5 Brokolice
6 Hrozny (některé)                             6 Ananas
7 Brambory                                       7 Cibule
8 Maliny                                            8 Banány
9 Celer                                              9 Vodní meloun
10 Zelené fazole                               10 Třešně

Zdroj : Environmental Working Group. USDA a FDA údaje o pesticidech