Proč mám málo energie?

Jestli je nějaký stesk, který mi klienti nejčastěji opakují, pak je to únava. Můj problém trvá přibližně čtyři roky. Trpím velkou únavou, pocitem nevyspání a potřebuji si zdřímnout i přes den. Nemám vůbec žádnou energii.

Únava a strava

Problém, týkající se zejména únavy, se týká stále většího počtu lidí. V tomto článku uvádím také informace. Únava, která přirozeně neodpovídá pracovnímu zatížení, vychází velmi často z nerovnováhy metabolismu. Nové teorie vědců vycházejí z toho, že zánět vzniká na základě častější konzumace některých potravin. Například lepek v pšenici či mléko (bílkovina kasein a mléčný cukr laktóza) způsobuje při konzumaci u mnoha lidí zánět střevní sliznice, čímž brání vstřebávání důležitých živin, narušuje střevní sliznici a způsobuje poruchy imunity. Ztužené a částečně hydrogenované tuky nacházející se v pečivu, sušenkách, margarínech, smažených jídlech a stále doporučované mastné kyseliny tzv. omega-6 v mnoha běžných rafinovaných rostlinných olejích poškozují buňky, podporují rozvoj zánětu v těle a narušují výživu mozku. Nedostatek omega-3 tuků v rybách a lněném oleji, ořeších a semínkách se projevuje nedostatkem energie.

Dalším viníkem únavy, ztráty energie nebo bolesti kloubů je rafinovaný bílý cukr a ovocný cukr fruktóza včetně kukuřičného fruktózového sirupu a fruktózy v slazených nápojích. Tyto cukry kromě zvýšené chuti k jídlu, obesity a návykovosti konzumují a tedy ochuzují tělo o důležité vitaminy a minerály a navozují únavu. Tyto cukry najdete v mnoha polotovarech, limonádách, sladkostech, zejména nízkotučných jogurtech apod. Cukry reagují s bílkovinami v těle a vytvářejí škodlivé látky, které způsobují zdravotní potíže, způsobují zánět a zhoršují prokrvení mozku. Sója, propagovaná jako zdravá potravina, je též alergen, a nevhodná potravina zejména pokud není fermentovaná (jako např. tempeh či natto).

Další látkou, která navozuje nejen únavu a ztrátu energie, je pravidelná konzumace kofeinu. Pravidelné tedy každodenní pití zeleného, černého čaje nebo kávy v množství větším než 2.5 dl denně je škodlivý návyk, které spolu s výše zmíněnými potravinami působí nejen na tělo, ale ovlivňují negativně mozek a mysl-vyvolávají deprese, úzkosti apod.
Příčinou únavy bývá často oslabená činnost jater. Večerní konzumace velkého jídla, větší množství alkoholu, pizza, sýry, některé červené maso (zejména vepřové) se obtížně večer tráví a zatěžuje výrazně játra.

Stres, zánět a únava

Chronický stres se zvýšeným vylučováním kortizolu, nedostatek antioxidantů oslabuje imunitu a umožňuje zánětu, aby přetrvával v těle. S tím souvisí nedostatek spánku, méně než 7.5 hodiny, dlouhodobý spánkový deficit, málo odpočinku a relaxace spolu se špatným dýcháním, které neokysličuje dostatečně buňky, řadím k hlavním příčinám únavy.

I některé již přetrvávající obtíže jako nyní stále častější snížená funkce štítné žlázy je příčinou únavy.

Únava-co s tím?

Pro odstranění zánětu (viz má kniha Zánět-skrytý zabiják) a postupnému obnovení energie doporučuji proto často pacientům omezení kofeinu, mléčných výrobků, vyloučení pšeničného pečiva a pokud možno vyloučení bílého cukru, fruktózy (ovocného cukru) a glukozového i kukuřičného sirupu v potravinách.

Hlavní jídlo konzumujte v poledne, nikoli večer.

Pravidelně si udělejte jednodenní odlehčovací den - jezte přes den jen zeleninovou polévku, pijte čistou vodu a zeleninové šťávy.

Pijte denně šťávy a smoothies. Recepty najdete v nové knize Šťávy a míchané nápoje z přírody. Mixujte sezonní listovu zeleninu - rukolu, polníček, římský salát, mangold, čekanku, které posilují činnost jater, do nápojů přidávejte avokádo, jablko, ořechy, chia semínka, bobulovité ovoce.

Z bylinných čajů vám pomohou čaje ze svaté bazalky tulsi, indický a sibiřský ženšen, lichořeřišnice, skvělá bylina na trávení a prozi zánětům topolovka, směs na pampeliškový nebo kopřivový čaj. Mozek prokrví pupečník asijský (brahmi) nebo jinan zvaný ginkgo biloba.

MUDr. David Frej

 


Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner
Banner
Banner