Na začátku podzimu postupuje chladné a větrné počasí. Přes léto se v těle nashromáždila horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Několik tipů na podzim

S postupujícím chladným a větrným počasím se narušuje stabilita v imunitě. Přes léto se v těle nashromáždí horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Doporučení:

  • Odolnost organismu je středně silná.
  • Vstávejte pokud možno brzo, kolem mezi 5-7h.
  • Teple se oblékejte.
  • Masáž teplým sezamovým olejem prospívá, poté se osprchujte teplejší vodou.
  • Strava. Již Henrych Rankovia v 16. stol. píše, že „..podzim studený a suchý, tak k věcem teplým a vlhkým nakloniti se náleží.” Na začátku podzimu jezte lehká, teplá jídla, která nezatěžují méně výkonný metabolismus během chladného období. Později můžete jíst těžší pokrmy. Vyhýbejte se kyselým potravinám a syrovým salátům. Vylučte syrovou stravu (saláty). Doporučují se kořeněné pokrmy, dušená zelenina, bio mléčné výrobky, maso a ryby.
  • Z koření je vhodná skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor.
  • Pijte teplejší nápoje, hlavně odstátou vodu, bylinné čaje, kávu, suché červené víno s jídlem, minerálky. Nepijte džusy.
  • Provádějte jogu a dechové cvičení. Cvičte jen mírně, ne příliš intenzivně. Odpočiňte svým smyslům delšími procházkami v přírodě.
  • Spát choďte kolem 22-23. hodiny. Před spaním můžete vypít šálek teplého mléka se špetkou kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru.
  • Vyhýbejte se hluku a velké aktivitě.
  • Jednou z nejdůležitějších metod k udržení rovnováhy a v prevenci nemocem je podpora detoxikace. Vhodná je detoxikace Triphalou. Pravidelně pročistěte krev například kurkumou a pupečníkem zvaným Brahmi ve směsi Kubra.

Nemoci spojené s podzimem

Konec léta a začátek zimy předěluje podzimní období, přechodné, kdy je oslaben imunitní systém. Pokles vlhkosti, změny teplot (ráno chlad, v poledne teplo) vyvolávají nápor na imunitu, které se musí přizpůsobovat náhlým zlěnám počasí, déšť a vítr vyvolává rýmy, bolesti v krku, nachlazení a bolesti hlavy, k tomu přistupuje pokles nálady pro konec jasných a teplých dnů.

1. Virózy. Silný vítr, vlhkost, déšť oslabují imunitní systém, kdy je snazší onemocnění virovou nákazou. 
2. Žaludeční a dvanácterníkový vřed. Na jaře a na podzim se aktivuje vředová choroba.
3. Selhávání srdce. Srdce se hůře vyrovnává s nároky danými změnami počasí.
4. Revmatismus. Nízké teploty snáze vyvolají bolest v kloubech a zánět. Vhodná je akupunktura, protizánětlivé působící byliny (např. musta- šáchor hlíznatý).
5. Obezita. S nadcházející chladným počasím má organismus tendenci se obalovat tukem. 
6. Astma. Na podzim se zhoršuje alergické astma zejména suché. Toto astma se projevuje zhoršeným dýcháním a není doprovázeno zánětem průdušek.
7. Velmi varovné jsou změny nálad a splín. Velmi častou reakcí na zkracující se dny a sychravé počasí je sezonní afektivní porucha, deprese spojené s nedostatkem světla.

dr.David Frej

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.