Řídnutí kostí neboli osteoporóza

Osteoporóza je chronická choroba charakterizovaná slabou kostní hmotou a hustotou. To vede k oslabeným, křehkým kostem a k silně zvýšenému riziku zlomenin kostí. Osteoporóza se může vyvinout jak u žen, tak u mužů, ale je pětkrát častější u žen. To je způsobeno skutečností, že ženy mají nižší maximální kostní hmotu než muži a tím, že ženy většinou ztrácejí kost rychleji během prvních několika let po menopauze.

Osteoporóza a tvorba kostí

V kostech probíhá neustálá přestavba. Určité buňky do kosti vstupují, aby ji tvořily. To je důsledek osteoplastické aktivity. A pak jsou opotřebované, osteoklastické buňky, kde kost odbourávají. Pokud vezmeme problém, který je například velmi častý po menopauze a to je řídnutí kostí, zjišťujeme, že mohou být dva důvody, proč k tomu řídnutí dochází. Jedním z důvodů je, že není dost buněk, které nově do kosti vstupují a druhým, že se kost rychle odbourává. Například léky, které patří do skupiny léků bisfosfonátů, zpomalují nebo brání odbourávání kostí. Tím ale zdravé kostí nezískáme. Asi před 10ti lety proběhla v Evropě studie ohledně této skupiny léků a výsledky studie ukázaly, že pokud se lék bere 5 let, tak je zřejmé, že se kvalita kosti zhoršuje. Bisfosfonáty se používají v poměrně malých dávkách na osteoporózu, ale používají se ve vyšších dávkách k léčení jiných nemocí. A to, co se stává, když se užívají větší dávky těchto léků, jsou určité nezvyklé vedlejší účinky jako osteonekróza (odumírání čelistní kosti).

Příčiny osteoporózy

Cílem přírodní léčby je, že se nesnažíme zastavit viditelné důsledky problémů, ale naopak zjistit proč dochází k nerovnováze. Osteoporóza se vztahuje k menopauze a úbytku estrogenů, ale pravou příčinou je nadbytek studené, suché energie, která kosti oslabuje, nebo nedostatečná výživa a překyselení, tedy nezdravá strava s nadbytkem překyselujících, zejména živočišných potravin, mléčných výrobků, bílého cukru, stolních rostlinných olejů, kofeinu a pečiva. Taková překyselující strava podporuje vyplavování vápníku z kostí nebo špatné vstřebávání živin, minerálů a vitaminů.

Osteoporóza a strava

Jak pevné budou kosti je určováno do jisté míry dědičností, přesto velkou roli hraje také výživa, pestrá strava s dostatečným přísunem přirozeně se vyskytujícího vápníku. Vápník je potřebný pro mnohé funkce v těle, např. pro správnou srdeční činnost, svalové stahy apod. Pokud je v potravě nedostatek vápníku, odbourává se z kostí. Během prvních 30 let života je zejména důležitý jeho přísun a tato doba určuje jak pevné budou kosti po celý život. Rozemletá mletá lněná semínka s množstvím omega-3 mastných kyselin přidávat do polévky, salátů, obilnin, těstovin apod. Z mléčných výrobků, které ve velkém množství mohou způsobit překyselením organismu osteoporozu, je vhodné jíst nikoli ale každý den bio tvaroh, rikota sýr, kozí sýry, žervé, mozzarella, podmáslí. Příprava pokrmů nejlépe napařování nad párou, dušení, restování. Jezte osm až deset oloupaných mandlí několikrát týdně. Přes noc je namočte do vody a odstraňte slupky, aby byly lépe stravitelné. Mandle obsahují mnoho vápníku a vyživují kosti. Je vhodné omezit košťálovou zeleninu (kapusta, zelí, brokolice, květák).
Alkohol ve větším množství zvyšuje riziko osteoporózy. Kofein a nealko sycené a kofeinové nápoje bohaté na fosfor též působí negativně. Kofein vč. černého a zeleného čaje je u osteoporózy nevhodný - váže vápník.

Pohyb a osteoporóza

Důležitý je pohyb a celková životospráva. Cvičení 4 x týdně posiluje kosti a je dobrou prevencí osteoporózy.
U osteoporózy doporučuji jednoduchou olejovou masáž. Olej je nejúčinnější harmonizující prostředek. Zvýší se vstřebávání a kosti se posílí každodenní aplikací oleje na tělo. Pro další posílení kostí přidejte osm kapek čistého esenciálního oleje z máty.

Byliny a osteoporóza

V přírodní medicíně se používá několik bylin s fytoestrogenními účinky a obsahem přírodního vápníku, které se předepisují u osteoporózy. Chřest hroznovitý neboli šatavari harmonizuje hormonální systém a tím posiluje kosti. Triphala, směs tří bylin na detoxikaci, zlepšuje trávící systém a vstřebávání živin, minerálů a stopových prvků včetně vápníku. Cissus quadrangularis je unikátní bylina nabízející vysoké množství přírodního vápníku, fosforu, vitaminů a aminokyselin. Pomáhá podporovat hojení zlomenin, růst a hustotu kostní tkáně u zdravých osob i u řídnutí kostí. Pomáhá posilovat zuby a klouby. Podporuje vstřebávání vápníku. U osteoporózy ji kombinuji se Šatavari a indickým ženšenem Ašvagandou.

MUDr. David Frej