Vystavení pokožky slunci způsobuje nejen její nepříjemné začervenání, svědění, nebo úžeh, ale dlouhodobě přispívá i ke stárnutí pokožky a je významným faktorem vyvolávajícím různé typy nádorových onemocněni kůže.

Ochrana pokožky

Zvláště citlivá je kůže u osob světle pleti, která se rychle „spálí”. Prudkým sluncem mohou být poškozeny i tkáně oka. Proto je při cestách do tropů a subtropů, ale také kamkoli do hor, bezpodmínečně nutné používat kvalitní opalovací krémy, mléka, emulze a oleje s ochrannými faktory (filtry UV záření) a brýle chránící proti ultrafialovým paprskům.

K ošetření rtů se používají speciální tyčinky a emulze obsahující ochranné faktory. Nemoc z přehřátí (úpal) je stav, kdy selhává termoregulace vlivem nadměrné expozice horku (zejména při kombinaci horka a vysoké vlhkosti). Nemusí být pouze důsledkem nadměrného oslunění. Projevuje se slabostí, nevolností, bolestí hlavy a pocitem nesnesitelného horka. Později se objeví zmatenost, poruchy vědomi a křeče. Tělesná teplota stoupá přes 40 °C a přitom dochází k zástavě pocení. Prevenci je postupná adaptace na horké
klima, lehký oděv a občasné ochlazování pokožky koupáním a sprchováním.

Zásady pobytu na slunci

Prevence spočívá v omezování opalování, pobytu na slunci mezi 11 a 15 hod.

Aplikací krémů v dostatečném množství (nejméně 6 čajových lžiček u dospělého), s ochranným faktorem alespoň 30, která chrání proti ultrafialovému záření B (UVB), a zároveň chrání dostatečně proti UVA (takové krémy, které mají dostatečnou ochranu proti ultrafialovému A záření mají na obale v kroužku UVA). Číslo ochranného faktoru určuje čas, kdy je kůže chráněná v poměru k době za kterou bez krému zrudne. Faktor 25 umožní zůstat na slunci 4 hodiny, neboť bez krému zrudne pokožka za 10 min.

Krém naneste na kůži půl hodiny před tím, než jdete na slunce.

Mažte se každé 2 hodiny, pokud zůstáváte venku na slunci, po zpocení a koupání, nebo po utření ručníkem do sucha.

Noste sluneční brýle s UV 400.

Číslo ochranného faktoru určuje čas, kdy je kůže chráněná v poměru k době za kterou pokža bez krému zrudne. Faktor 25 umožní zůstat na slunci 4 hodiny, neboť bez krému zrudne pokožka za 10 min.

Pijte čistou nepříliš studenou vodu, doplňkově džusy, čaj a omezte kofeinové, vychlazené (s ledem) nápoje.

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.