Správná výživa a trávení-základní předpoklad zdraví

Správná výživa tvoří jeden z pilířů zdraví. Strava poskytuje našemu tělu látky, ze kterých se tvoří veškeré buňky a tkáně. Potrava a tekutiny poskytují spolu s dýcháním organismu pránu, životní sílu. Nejvíce prány obsahuje rostlinná strava a pramenitá voda.
Doporučuji pestrou stravu složenou z jednotlivých živin, čerstvou, vařenou, obsahující všech šest chutí (sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a pálivou).

Harmonická strava

Harmonická strava se skládá z čerstvě uvařených pokrmů. Mezi doporučené potraviny patří zelenina, většina ovoce (kromě tropického), mungo fazole, basmati rýže, ječmen, žito, celozrnné cereálie a pečivo, ořechy a semena (mandle, piniové oříšky, vlašské ořechy, slunečnicová a dýňová semínka), organické mléčné výrobky, tofu, ghí (přepuštěné máslo), za studena lisovaný sezamový, olivový a kokosový olej a v malém množství domácí med.

Většina ovoce také posiluje myšlení a koncentraci, ale nemá se kombinovat s jinými potravinami, to znamená že ovoce jíme vždy samostatně. Koření si ceníme pro jeho léčivé účinky. Z koření bychom měli používat zázvor, kardamom, skořici, fenykl, koriandr a kurkumu. Osvědčená kombinace na dochucení pokrmu a lepší zažívání se jmenuje Trikatu. To neznamená, že jiné potraviny nepatří do našeho jídelníčku. Například kořenová a lilkovitá zelenina, kysané mléčné výrobky, obilniny jako proso, ječmen či pohanka, pro nevegetariány ryby, bílé maso a vejce však mají tvořit jen menší část stravy.

Byliny jako potraviny

V přírodní medicíně se považují za potraviny také byliny, proto se ájurvédské přípravky často užívají s jídlem a doporučuji tyto doplňky stravy užívat v prevenci, nejen v případě nemocí. Některé mají unikátní složení a účinky. Amalaki je vůbec nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C, Ašvaganda čili indický ženšen působí harmoničtěji než ženšen čínský a posiluje výrazně imunitu, Zdraví pro ženu je kombinací bylin podporujících regeneraci ženského organizmu, Reslim urychluje metabolismus a spalování tuků, unikátní kombinace LKC regeneruje játra i ledviny.

Zdravé zažívání a trávení

Se stravou souvisí dostatečně silné trávení, nazývané agni-trávící oheň, který lze přirovnat s trávícím enzymům v žaludku a tenkém střevě. Při slabém trávení se v zažívacím traktu tvoří toxiny, které se usazují v tlustém střevě a vstřebávají se do krve, kde poškozují tkáně. Z tohoto důvodu považuje Trávení si můžeme posílit jednoduše kořením, například výše uvedenou směsí Trikatu, dále např. římským kmínem, zázvorem, či kurkumou, které lze dostat v bio kvalitě od firmy Organic India. Dalším důležitým opatřením je detoxikace a regenerace organizmu.

MUDr. David Frej

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube