Střevní bakterie - naši spojenci

V nové knize Zdravé střevo uvádíme na základě studií, výzkumu a mnoha konferencí, které se objevují každý měsíc, že téměř všechny nemoci začínají ve střevech. Již starověcí lékaři považovali za příčinu chorob špatné trávení a narušenou činnost trávicího ústrojí. S tím úzce souvisí střevní mikroflora.

Pojmem střevní flóra se označují všechny mikroorganismy, které se nalézají ve sliznici trávicího traktu. Jejich počet mírně převyšuje počet buněk lidského organismu, a bakteriálních, virových a kvasinkových genů máme v těle výrazně více než svých vlastních. Změny střevní flóry mohou spočívat v nedostatečném nebo nadbytečném osídlení a ve změně jejího složení.

Jak popisuji zde, první z prospěšných bakterií se do novorozence dostanou z porodních cest matky a skrze mateřské mléko kojenec přijímá především laktobacily a bifidobakterie žláz a také protilátky. Ve studích bylo prokázáno, že děti rodící se císařským řezem a krmeny umělou stravou místo kojení mají nízký počet bifidobakterií a dalších bakterií jako Bacteroides a vyšší zastoupení škodlivých bakterií, ve srovnání s dětmi rozenými přirozeně trvá až 7 let po narození. Navíc císařský řez zvyšuje riziko zánětlivých nemocí jako celiakie, astma a cukrovka. Kojenci a malé děti s nedostatečně rozvinutým imunitním systémem poškozuje podávání antibiotik, lepek a očkování v útlém věku.

 

Střevní mikroflora, imunita

Střevní mikroflora reguluje imunitní systém a udržuje jej v pohotovosti. Dá se říci, že mezi imunitními buňkami ve střevě a bakteriemi probíhá neustálá komunikace. Bakterie ve střevech žijí s námi ve skvělé symbioze. My jim poskytujeme domov a jídlo a oni v počtu stejném jako veškerý náš počet buněk v těle o 500 - 1000 druhů o celkové váze až 1.5 kg pro nás vykonávají náročné práce a úkoly, vzhledem k odlišnému trávícímu ústrojí pak umožňují trávení jídla, fermentují některé složky jídla, tvorba vitaminů například B a K2, jejich zásadní úlohou je regulace imunity i v době, kdy nehrozí nebezpečí, kdy mezi buňkami ve střevní stěně (atakující škodlivé bakterie) a bakteriemi existuje příměří, pokud se nesnaží proniknout přes sliznici do krve.

Bakterie odstraňují až 40% toxických látek ze stravy, naopak škodlivé bakterie vylučují škodliviny jako sirovodík s karcinogenními účinky, což vede v posledních studiích k úvahám, že rakovina není podmíněna ani tak geneticky, jako naší stravou s mnoha alergeny jako lepek a mléčný cukr i protein, stresem a toxiny , které způsobují poškození střevní sliznice, chronický zánět a tzv. syndrom střevní propustnosti, kdy přes střevo procházejí škodliviny, což se považuje za příčinu civilizačních nemocí.

MUDr. David Frej

 

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner