Nová mexická studie zjistila, že vysoké koncentrace glutamátu sodného (MSG), zvýrazňovače chuti pod číslem E621, způsobuje v centrálním nervovém systému nekrózu, předčasnou smrt buněk, což negativně ovlivňuje nerovový a hormonální systém, prokrvení a funkce orgánů.

Mexická studie s glutamátem

Ve studii provedené v laboratoři Lab de Desarrollo-Envejecimiento v Guadalajara, Mexiko, se krysám aplikovaly vysoké dávky MSG, který prochází z krve do mozku a způsobil poškození jater a ledvin. Mozkové neurony jsou nadměrně stimulovány až k smrti v procesu odborně nazývaném excitotoxicita.

Velké, toxické dávky chemických látek přidávaných do potravin přenáší jaterní enzymy nazývané alanin aminotransferáza (ALT) a aspartat aminotransferáza (AST), způsobují peroxidaci tuků, vedoucí k poškození buněk a a degenerativním změnám v játrech a ledvinách během 45 minut. U orgánů lze najít otoky a změny již během 15 minut.

Glutamát: chemická chuť

Glutamát sodný má zajímavou vlastnost: Zlepšuje “masovou” chuť pokrmů. Glutamová kyselina je běžnou součástí bílkovin, ale uvolňuje se teprve při trávení ve střevě, takže běžné pokrmy tuto aminokyselinu ve volném stavu obsahují jen ve stopách. Určitý podíl se uvolňuje při “zrání masa”, tj. při proteolytických reakcích ve svalech během několika hodin po porážce. Kyselina glutamová je sice velmi snadno metabolizovatelná sloučenina, ale zvýšený příjem způsobuje některým osobám potíže. Postižení si stěžují na úporné bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a celkovou slabost. MSG vyvolává závislost. Spouští přejídání.

Dochází k narušení hormonálního systému. Protože se glutamát sodný používá zejména při přípravě čínských specialit, byly zmíněné potíže pojmenovány “syndromem čínských restaurací” Syndrom čínských restaurací se projevuje napětím v hrudníku, pocitem na zvracení, zrudnutí na tváří, bolest hlavy a pocení.

Kde se glutamát nachází

Ve stovkách potravin se nachází glutamát sodný. Bohužel, na obalech ho často ze zjevných důvodů nenaleznete. Skrývá se pod různými názvy. Jako extrakt z kvasnic, texturovaná bílkovina, hydrolyzovaný rostlinný protein apod.

Kde najdete MSG:

  • Polévky, vývary a bujony
  • Instantní potraviny, například nudle
  • Asijské polévky a speciality
  • Sardinky ve vlastní šťávě (!)
  • Sojová omáčka
  • Směsi koření
  • Mražené potraviny a polotovary
  • Salátové drezínky
  • Pochutiny jako brambůrky atd.
  • Marinované a uzené masa
  • Některé vakcíny (často pod jménem aminokyselina L-monosodium glutamat” a hydrolyzovaná želatina)

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.