Typická česká a fastfoodová strava se skládá z převážně toxických a kyselinotvorných potravin, jako jsou rafinované cukry, umělá sladidla, rafinované obiloviny zejména pšeničná mouka, masa z jatek a homogenizovaných mléčných výrobků s tajně přidávanými škroby, želatinou a umělými sladidly, a též skrytých geneticky modifikovaných organismů.
Proč zásaditá strava
To vše, v kombinaci s množstvím dalších faktorů prostředí (jako je nedostatek odpočinku, psychický stres, a chemické léky), znamená, že stále více a více lidí je diagnostikováno s chronickými, degenerativními nemocemi, které konvenční medicína neumí vyléčit.
Jeden ze základních principů, který současný stresující životní styl porušuje – je nutnost mít pro přežití v organismu krev a pH na úrovni mírně alkalické (7,365). Když člověk konzumuje jídlo, „spálí se“ na pohonné hmoty, a trávicí a metabolický proces transformuje látky vytváří popel, který je buď kyselé nebo zásadité povahy. Zákony moderní biochemie vysvětlují, že se nejedná o organické části potravin (ať už samotné potraviny jsou kyselé nebo alkalické), ale jejich anorganické látky (např. vápník, hořčík, draslík, sodík, síra, fosfor, tzn. jakým způsobem se rozloží v našem těle), které určují buď kyselost nebo zásaditost potraviny.
Z tohoto důvodu, protože všechny potraviny v přírodě obsahují kyselé i zásadité prvky, je rovnováhy buď dosaženo nebo nikoliv v přímém důsledku potravin, které se rozhodneme jíst. Příliš mnoho kyselinotvorných potravin může mít katastrofální důsledky pro naše zdraví. A to proto, že když živiny potřebné k udržení tohoto mírně alkalické stavu není možné získat z potravin, bude tělo místo toho získávat látky pro udržení života ze svých vlastních rezerv, jako kosti nebo jiné životně důležité tkáně. Dojde k narušení schopnosti regenerace a detoxikaci těžkých kovů, čímž se objevuje únava a nemoc. Dokonce i jen mírně kyselé prostředí, pH 6,9 může skutečně vést ke kómatu a smrti.
Šest zásaditých potravin
Naším cílem je rovnováha. Jíst příliš mnoho alkalických potravin může vést k určitému vzniku komplikací v průběhu času, ale riziko je málo pravděpodobné, vzhledem k současnému složení konzumní stravy. V následujícím přehledu najdete šest nejvíce alkalických potravin vhodných pro zařazení do stravy:
1. Kořenová zelenina
Vzhledem k „jang“ charakteru těchto potravin v tradiční čínské medicíně, a jejich obsahu minerálů, větším než u mnoha druhů jiné zeleniny, lze konstatovat, že se jich nemůžete přejíst. Vhodné jsou ředkvičky a ředkev (černá, červená nebo bílá), řepa, mrkev, tuřín, křen a dýně. Lze ji konzumovat po vaření nad párou pouhých 15-20 minut, kořenová zelenina má dobrou sytící schopnost.
2. Brukvovitá zelenina
Oblíbená zelenina, například lze konzumovat jen s malým množstvím zdravé, domácí omáčky pesto. Patří k nim brokolice, zelí, květák, růžičková kapusta a podobně.
3. Listová zelenina
Patří mezi ně kapusta, mangold, šprucha, listy tuřínu a špenát. Obsahují mnoho K vitamínu a kyseliny listové, špenát je také plný vitamínů, minerálních látek, fytochemikálií, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zlepšit trávení a dokonce i zrak.
4. Česnek
Skutečný zázrak, česnek se objevuje v seznamech potravin, které podporují celkové zdraví a patří mezi zásadotvorné. Mezi jeho další výhody patří schopnost podporovat kardiovaskulární a imunitní systém, snižuje krevní tlak, přispívá k očistě jater a léčbě nemocí.
5. Kapie a kajenský pepř
Jako součást tropických paprik, které obsahují enzymy nezbytné pro žlázy, kapie (a též) kajenský pepř je jedním z nejvíce alkalizujících potravin. Má antibakteriální vlastnosti a je bohatý zdroj vitamínu A, v boji proti škodlivým volným radikálům, které vedou ke stresu a nemoci.
6. Limetky
Limetky lze řadit k nejvíce alkalickým potravinám. Jako přírodní dezinfekční prostředek může léčit rány a zároveň působí proti překyselení a virozám, stejně jako kašli, nachlazení, chřipce a pálení žáhy. Limetka také působí na játra a podporuje detoxikaci.
df