Typická česká a fastfoodová strava se skládá z převážně toxických a kyselinotvorných potravin, jako jsou rafinované cukry, umělá sladidla, rafinované obiloviny zejména pšeničná mouka, masa z jatek a homogenizovaných mléčných výrobků s tajně přidávanými škroby, želatinou a umělými sladidly, a též skrytých geneticky modifikovaných organismů.

Proč zásaditá strava

To vše, v kombinaci s množstvím dalších faktorů prostředí (jako je nedostatek odpočinku, psychický stres, a chemické léky), znamená, že stále více a více lidí je diagnostikováno s chronickými, degenerativními nemocemi, které konvenční medicína neumí vyléčit.

Jeden ze základních principů, který současný stresující životní styl porušuje – je nutnost mít pro přežití v organismu krev a pH na úrovni mírně alkalické (7,365). Když člověk konzumuje jídlo, „spálí se“ na pohonné hmoty, a trávicí a metabolický proces transformuje látky vytváří popel, který je buď kyselé nebo zásadité povahy. Zákony moderní biochemie vysvětlují, že se nejedná o organické části potravin (ať už samotné potraviny jsou kyselé nebo alkalické), ale jejich anorganické látky (např. vápník, hořčík, draslík, sodík, síra, fosfor, tzn. jakým způsobem se rozloží v našem těle), které určují buď kyselost nebo zásaditost potraviny.

Z tohoto důvodu, protože všechny potraviny v přírodě obsahují kyselé i zásadité prvky, je rovnováhy buď dosaženo nebo nikoliv v přímém důsledku potravin, které se rozhodneme jíst. Příliš mnoho kyselinotvorných potravin může mít katastrofální důsledky pro naše zdraví. A to proto, že když živiny potřebné k udržení tohoto mírně alkalické stavu není možné získat z potravin, bude tělo místo toho získávat látky pro udržení života ze svých vlastních rezerv, jako kosti nebo jiné životně důležité tkáně. Dojde k narušení schopnosti regenerace a detoxikaci těžkých kovů, čímž se objevuje únava a nemoc. Dokonce i jen mírně kyselé prostředí, pH 6,9 může skutečně vést ke kómatu a smrti.

Šest zásaditých potravin

Naším cílem je rovnováha. Jíst příliš mnoho alkalických potravin může vést k určitému vzniku komplikací v průběhu času, ale riziko je málo pravděpodobné, vzhledem k současnému složení konzumní stravy. V následujícím přehledu najdete šest nejvíce alkalických potravin vhodných pro zařazení do stravy:

1. Kořenová zelenina
Vzhledem k „jang“ charakteru těchto potravin v tradiční čínské medicíně, a jejich obsahu minerálů, větším než u mnoha druhů jiné zeleniny, lze konstatovat, že se jich nemůžete přejíst. Vhodné jsou ředkvičky a ředkev (černá, červená nebo bílá), řepa, mrkev, tuřín, křen a dýně. Lze ji konzumovat po vaření nad párou pouhých 15-20 minut, kořenová zelenina má dobrou sytící schopnost.

2. Brukvovitá zelenina
Oblíbená zelenina, například lze konzumovat jen s malým množstvím zdravé, domácí omáčky pesto. Patří k nim brokolice, zelí, květák, růžičková kapusta a podobně.

3. Listová zelenina
Patří mezi ně kapusta, mangold, šprucha, listy tuřínu a špenát. Obsahují mnoho K vitamínu a kyseliny listové, špenát je také plný vitamínů, minerálních látek, fytochemikálií, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zlepšit trávení a dokonce i zrak.

4. Česnek
Skutečný zázrak, česnek se objevuje v seznamech potravin, které podporují celkové zdraví a patří mezi zásadotvorné. Mezi jeho další výhody patří schopnost podporovat kardiovaskulární a imunitní systém, snižuje krevní tlak, přispívá k očistě jater a léčbě nemocí.

5. Kapie a kajenský pepř
Jako součást tropických paprik, které obsahují enzymy nezbytné pro žlázy, kapie (a též) kajenský pepř je jedním z nejvíce alkalizujících potravin. Má antibakteriální vlastnosti a je bohatý zdroj vitamínu A, v boji proti škodlivým volným radikálům, které vedou ke stresu a nemoci.

6. Limetky
Limetky lze řadit k nejvíce alkalickým potravinám. Jako přírodní dezinfekční prostředek může léčit rány a zároveň působí proti překyselení a virozám, stejně jako kašli, nachlazení, chřipce a pálení žáhy. Limetka také působí na játra a podporuje detoxikaci.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.