
Postavte vedle sebe dvě jablka: první bude vypadat dokonale, téměř jako z plastu, na druhém najdete skvrnky, nerovnosti a bude vypadat jako přímo utržené ze stromu. Kousnete do prvního a vnímat nebudete výraznou chuť ani šťávu. U druhého jablka si užijete sladkou lahodnou chuť jablka. První jablko je výtvorem průmyslu, postříkané pesticidy, vyleštěné a dohlazené voskem s dalšími chemikáliemi (až 150).
Na pohled nemá ve svém vzhledu chybu, ale uvnitř je hromadou chemikálií. Druhé jablko, bio, neobsahuje pesticidy, chemikálie a nevyžaduje dodatečné úpravy vzhledu – stačí slunce, déšť – jen to, co nabízí příroda. Lidé si stále více rozhodují pro bio potraviny, které obsahují účinné látky, s lahodnou přirozenou chutí a bez chemie.
Dnes se dají koupit bio potraviny, bylinné přípravky, čaje, koření a nápoje. Termín bio je stále populárnější, ale co to vlastně přesně znamená?
Co to jsou biopotraviny
Bio potraviny se pěstují na plodné, bohaté půdě bez použití pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv. Organické potraviny se charakterizují jako produkty z kontrolovaného ekologického zemědělství, což je takový výrobní systém, který vylučuje používání syntetických hnojiv, pesticidů, růstových regulátorů, antibiotik, hormonů, a krmiv s konzervanty. V bio potravinách se zakazuje používat geneticky modifikované semena a ozařování. Během průmyslové výroby se v mnoha běžně vyráběných potravin ze supermarketu objeví celá řada škodlivých látek.
Škodlivé látky v potravinách
První skupinu tvoří reziduální zbytky látek z hnojiv, herbicidů (látky proti plevelům), insekticidů (látky proti hmyzu), pesticidů (látky proti hlodavcům), postřiků v ovocnářství a dalších látek používaných v zemědělské výrobě polní, ale i z léků, hormonálních přípravků a jiných látek používaných v živočišné výrobě nebo toxinů ze špatného krmiva. (např. aflatoxin vyvolávající rakovinu žaludku a jater).
Druhou skupinu tvoří látky přidávané do potravin potravinářským průmyslem. Účelem těchto látek je napravit aspoň zdánlivě vzhled, vůni a chuť potravin, které byly znehodnoceny průmyslovým zpracováním. Tyto látky však na kvalitě potravin nic nezachrání a ještě více snižují jejich biologickou hodnotu a činí je pro člověka škodlivější.
Třetí skupinu tvoří látky, které vznikají v potravinách po jejich průmyslovém zpracování.
Mléko se vyrábí z krav přikrmovaných růstovými hormony a antibiotiky. Mléko se pasterizuje za účelem zničení bakterií, které přežily dávky antibiotik a nakonec se homogenizuje, aby se zabránilo oddělování smetany. Škodlivá homogenizace (což znamená vhánění za extrémně vysokého tlaku přes filtr) odstraňuje přírodní enzymy.
Hormony, antibiotiky a obilninami se krmí ryby, některé mořské ryby (tuňák, tresčí játra, žralok) a mořské plody v sobě mají množství těžkých kovů, zejména rtuti. Drůbeží maso obsahuje mnoho chemických látek stejně tak červené maso, které je tučné, má mnoho škodlivých nasycených tuků a omega-6 mastných kyselin, které ve větším množství .
Běžné sušené ovoce vzhledem k postřikům a síření je také lépe se vyhnout. Jablka, chemicky ošetřované postřikem, obsahuje až 150 chemických látek.
Geneticky modifikované Frankenfoods
U soji ( také potravin jako kukuřice, řepa, rajčata, brambory), která je vydatně postřikována chemikáliemi (pesticidy a herbicidy), máte navíc vyšší pravděpodobnost, že je geneticky modifikovaná. Není dosud stanovena dlouhodobá bezpečnost nedávno vyvinutých geneticky modifikovaných organismů (GMO) v zemědělství. Mnoho vědců se obává, že zavedení GMO do potravního řetězce bez odpovídajícího výzkumu představuje pro životní prostředí a pro spotřebitele dlouhodobé riziko. Výrobky na bázi GMO jsou často na Západě nazývány “Frankenfoods” (česky bychom mohli přeložit jako „zrůdné potraviny”) a v mnoha oblastech jsou zakázány.
Bio potraviny jsou prospěšné
Donedávna se tvrdilo, že organické potraviny se obsahem látek, minerálů a vitaminů neliší od běžně nabízených potravin. Bio potraviny rostou na půdě bohaté na vitaminy, minerály a živiny, naopak v běžně pěstovaných plodinách se obsah živin snižuje pro nehospodárné zacházení s půdou spojené až s jejím drancováním. Nyní již existují studie potvrzující, že bio mléko má o 50% vyšší obsah vitaminu E, o 75 % vyšší obsah beta-karotenu a antioxidantů než běžně a navíc homogenizované mléko.
Studie v časopise Journal of Applied Nutrition zjistila ve 2letém výzkumu, že jablka, brambory, hrušky, pšenice a kukuřice pěstovaná ekologicky má o 63 procent vyšší obsah vápníku, o 72% více železa, o 118% více hořčíku, o 60% více zinku a o 29% méně rtuti než běžně pěstované druhy.
Studie Kalifornské univerzity potvrdila, že bio zelenina a ovoce mají více antioxidantů. Polyfenoly pro zdravé srdce a cévy se nacházely oproti běžně pěstovaným potravinám ve vyšším množství v bio kukuřici a jahodách. V doposud největší analýze (z března 2008) srovnávající biopotraviny s těmi, které se pěstují běžným způsobem, se prokázalo, že organické potraviny obsahují celkově více vitaminů a antioxidantů a jsou celkově výživnější. Podle východní medicíny obsahuje bio potravina i více životní energie, vyživující organismus až po samotné buňky.
David Frej