Marcel Secomte se otáčí za pultíkem v útrobách dodávky, jíž objíždí svět s nákladem sýrů, tvarohů, jogurtů, ale i uzenin a pečiva. Vše zaručeně bio. Tvrdnoucí kozí sýrec se hlásí čichovým buňkám zdaleka. Jako zamlada, jako u babičky.

Mezi pastvinami narolovanými do šťavnatých kopečků v hloubi Arden, v kamenném domě u vesnice Maffe sídlí družstvo La Fermiere, Farmářka. Ve skutečnosti je to zase Marcel, ředitel, usazený v prvním patře za úředním stolem, zatímco v přízemku odkapává syrovátka z bochníčků ještě rozpačitého sýra. „Koncem 80. let se zde zrodila snaha zhodnotit místní produkci, nejen prodávat mléko. Souviselo to s ekologickým hnutím ‚venkov jde do města‘. Vznikaly první trhy ‚pravých‘ potravin.
Tak jsme založili družstvo.“

Co jsou biopotraviny?

Hlavní měřítko představuje série nařízení Evropské unie, které vylučují veškeré umělé látky a postupy z výroby a explicitně povolují jen některé v nepřekročitelném množství. Vypočítávají, které látky smějí být použity ke hnojení půdy, k jakým přísadám lze sáhnout při výrobě; jasně vylučují veškerou chemii a genetiku.

V případě farmáře to znamená, že potřebují biomléko, mořskou sůl, přírodní kvasnice a fermenty; nic víc,“ vysvětluje Marcel. „Naše snažení je návratem ke kořenům, přiblížení lidí původní
přírodě. Je bojem za přirozenost, tedy rovnost a bratrství,“ hlásí Michel Desmert z ardenské farmy Elementerre a oči se mu  smějí. „Je to životní volba, výraz odporu proti světu bezbřehé konzumace čehokoli, proti hormonům, geneticky modifikovaným organismům, proti všemu svinstvu.“

Bio a zemědělci

Biozemědělci si připadají trochu podvedeni masovým nástupem velkých distributorů. „Co je to platné, že v jejich mrkvi není dusík, když ve snaze o co nejnižší náklady prodávají stejně fádní výrobek jako dřív,“ zlobí se.

Podle něho tlačí supermarkety na své dodavatele, aby snižovali ceny. „Přihodí pak trochu víc kalcia, které je povolené, na úkor kvality. V obavě z listeriózy, ze salmonelózy
všechno donekonečna vaří, pasteurizují. Jíte pak sice nezávadný výrobek, ale bez chuti a bez zápachu. Lidská ruka se ho nedotkne  ale nemáte z toho žádnou radost.“

Ekozemědělci jsou stoupenci „řemeslných potravin“, které si lidé budou kupovat nejen proto, že jsou zdravé, ale i pro jejich chuť, vůni,osobitost. Mají zato, že chuťové buňky Západoevropanů odvykly silným zážitkům, smířily se s uniformní škálou. „Objíždíme zemi a hledáme poslední exempláře starých odrůd hrušní, jabloní či švestek, abychom je zachránili pro budoucí pokolení,“ vykládá Michel.

Odpovídá to náladě doby, poznamenané strachem z dioxinů, z hovězího nakaženého bovinní spongiformní encefalitidou, ze skopového z třesoucích se ovcí, z prasečího moru, z přemíry
dusičnanů, z geneticky modifikované kukuřice. Evropa představuje podle statistik EU 50 procent trhu s biopotravinami.

Další článek o biopotravinách zde.

drf

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.