
Chuť a emoce spolu úzce souvisí. Chuť ovlivňuje tělo a emoce mysl. Každá ze šesti chutí působí na emoce: chuť sladká působí uspokojení, kyselá se projevuje zkoumáním okolí a její nadbytek vyvolává závist, slaná podporuje chuť k jídlu a životu, pálivá se rovná extrovertnímu přístupu, hořká podporuje tendence ke změnám a trpká ovlivňuje přístup ke svému nitru.
Každé jídlo svou specifickou chutí ovlivňuje celý organizmus. Nervové zakončení přinášejí informace mozku, který zpětně ovlivňuje zažívání a rovnováhu v celém těle.
Pro chuť je podstatná voda. Jen vlhký jazyk vnímá chuti. První vnímání chuti na jazyku je rasa. Většina potravin se skládá z nejméně 2 chutí.
Sladká chuť
Sladká jídla jsou mastná, těžká a chladná (snižují horkost).Sladkost navozuje uspokojení, které hledáme, cukr časem vyvolává přecitlivělost, vyčerpává systém a vyvolává nestabilní hladina krevního cukru Nahradit nikoliv jinými chutěmi, ale sladkostí např. v obilninách (basmati rýže, ječmen, některé mléčné výrobky atd.).
Nadměrná konzumace sladkého způsobuje dyspepsii, obezitu, cukrovku, oční choroby, zvracení, plynatost, letargii, poruchy, trávení. ztrátu chuti. Podporuje nachlazení, kašel, záněty, může být jednou z příčin vzniku některých nádorů nebo cukrovky.
Kyselá chuť
Kyselé potraviny mají tekutou, lehkou, mastnou a horkost zvyšující vlastnost. Zde můžeme zařadit citrusy, jogurt, ocet, smetanu, sýr, zelené víno.
V přiměřeném množství osvěžuje, podporuje chuť k jídlu a trávení, zuby, posiluje agni, pozitivně působí na srdce a mysl.
Nadměrná konzumace zvyšuje kyselost, může být příčinou zánětů močového nebo dýchacího systému, kožních nemocí, vředové choroby, pálení žáhy, atd.
Slaná chuť
Řadíme sem zejména sůl kuchyňskou nebo mořskou nebo mořské plody. Zvyšuje všechny chuti, touhu po poznání v malém množství, v nadbytku oslabuje mysl.
Odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv a pohlavních šťáv.
Přílišná konzumace slaných jídel vyvolává potřebu vstřebávat zážitky až moc, zahušťuje krev, zhoršuje kožní onemocnění a zvyšuje krevní tlak. Zapříčiňuje padání a šedivění vlasů, tvorbu vrásek, impotenci.
Ostrá, pálivá chuť
Kvalitou jsou to potraviny lehké, suché a horké. Stimulace vede až ke zlosti a netrpělivosti, pálivou chuť má koření jako kajenský a jiný pepř, ředkvičky, cibule, česnek, zázvor a hořčice.
V přiměřeném množství zvyšují tvorbu slin, čistí dutiny, ústní dutinu a zvyšují hlad, zažívání a vstřebávání potravy.
Nadměrné množství ničí spermie a vajíčka, podporuje tvorbu zánětů, horkost a žízeň. Často nacházíme nucení na zvracení, průjmy, pálení žáhy, nespavost, třes, bolest zad.
Hořká chuť
Hořká chuť je lehká, suchá, studená. Hořkou kvalitu má káva, aloe vera, pampeliška, šťovík, kurkuma, rebarbora.
V mírné množství podporuje chuťové vlastnosti potravin a čistí ústa. Léčí záněty, únavu, působí proti toxinům. Snižuje horečku. Posiluje svaly a dodává pevnost kůži.
Nadměrné užití vyvolává pocit nespokojenosti, frustraci. Snižuje množství krev, moče a celkově tekutin včetně množství spermatu. Bývá příčinou závratí.
Trpká chuť
Kvalitou je suchá, těžká, chladná. Tato chuť přítomna v granátovém jablku, cizrně, zelených fazolích, kamenci, lotosovém květu a kurkumě.
Přiměřená konzumace hojivě působí na vředovou chorobu, čistí krev, staví krvácením podporou tvorby krevních destiček.
Nadměrná spotřeba zvyšuje suchost v ústech, brání zažívání, vytváří zácpu (ucpávání kanálů), nadýmání, zhoršený krevní oběh.
df