Chuť a emoce spolu úzce souvisí. Chuť ovlivňuje tělo a emoce mysl. Každá ze šesti chutí působí na emoce: chuť sladká působí uspokojení, kyselá se projevuje zkoumáním okolí a její nadbytek vyvolává závist, slaná podporuje chuť k jídlu a životu, pálivá se rovná extrovertnímu přístupu, hořká podporuje tendence ke změnám a trpká ovlivňuje přístup ke svému nitru. 
Každé jídlo svou specifickou chutí ovlivňuje celý organizmus. Nervové zakončení přinášejí informace mozku, který zpětně ovlivňuje zažívání a rovnováhu v celém těle.


Pro chuť je podstatná voda. Jen vlhký jazyk vnímá chuti. První vnímání chuti na jazyku je rasa. Většina potravin se skládá z nejméně 2 chutí.

Sladká chuť

Sladká jídla jsou mastná, těžká a chladná (snižují horkost).Sladkost navozuje uspokojení, které hledáme, cukr časem vyvolává přecitlivělost, vyčerpává systém a vyvolává nestabilní hladina krevního cukru Nahradit nikoliv jinými chutěmi, ale sladkostí např. v obilninách (basmati rýže, ječmen, některé mléčné výrobky atd.).

Nadměrná konzumace sladkého způsobuje dyspepsii, obezitu, cukrovku, oční choroby, zvracení, plynatost, letargii, poruchy, trávení. ztrátu chuti. Podporuje nachlazení, kašel, záněty, může být jednou z příčin vzniku některých nádorů nebo cukrovky.

Kyselá chuť

Kyselé potraviny mají tekutou, lehkou, mastnou a horkost zvyšující vlastnost. Zde můžeme zařadit citrusy, jogurt, ocet, smetanu, sýr, zelené víno.

V přiměřeném množství osvěžuje, podporuje chuť k jídlu a trávení, zuby, posiluje agni, pozitivně působí na srdce a mysl.
Nadměrná konzumace zvyšuje kyselost, může být příčinou zánětů močového nebo dýchacího systému, kožních nemocí, vředové choroby, pálení žáhy, atd.

Slaná chuť

Řadíme sem zejména sůl kuchyňskou nebo mořskou nebo mořské plody. Zvyšuje všechny chuti, touhu po poznání v malém množství, v nadbytku oslabuje mysl.

Odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv a pohlavních šťáv.

Přílišná konzumace slaných jídel vyvolává potřebu vstřebávat zážitky až moc, zahušťuje krev, zhoršuje kožní onemocnění a zvyšuje krevní tlak. Zapříčiňuje padání a šedivění vlasů, tvorbu vrásek, impotenci.

Ostrá, pálivá chuť

Kvalitou jsou to potraviny lehké, suché a horké. Stimulace vede až ke zlosti a netrpělivosti, pálivou chuť má koření jako kajenský a jiný pepř, ředkvičky, cibule, česnek, zázvor a hořčice.

V přiměřeném množství zvyšují tvorbu slin, čistí dutiny, ústní dutinu a zvyšují hlad, zažívání a vstřebávání potravy.
Nadměrné množství ničí spermie a vajíčka, podporuje tvorbu zánětů, horkost a žízeň. Často nacházíme nucení na zvracení, průjmy, pálení žáhy, nespavost, třes, bolest zad.

Hořká chuť

Hořká chuť je lehká, suchá, studená. Hořkou kvalitu má káva, aloe vera, pampeliška, šťovík, kurkuma, rebarbora.

V mírné množství podporuje chuťové vlastnosti potravin a čistí ústa. Léčí záněty, únavu, působí proti toxinům. Snižuje horečku. Posiluje svaly a dodává pevnost kůži.
Nadměrné užití vyvolává pocit nespokojenosti, frustraci. Snižuje množství krev, moče a celkově tekutin včetně množství spermatu. Bývá příčinou závratí.

Trpká chuť

Kvalitou je suchá, těžká, chladná. Tato chuť přítomna v granátovém jablku, cizrně, zelených fazolích, kamenci, lotosovém květu a kurkumě.

Přiměřená konzumace hojivě působí na vředovou chorobu, čistí krev, staví krvácením podporou tvorby krevních destiček.
Nadměrná spotřeba zvyšuje suchost v ústech, brání zažívání, vytváří zácpu (ucpávání kanálů), nadýmání, zhoršený krevní oběh.

df

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.