Jaro je ideální dobou na jarní očistu. V tomto jarním období lze přistupovat k odlehčovacím dnům, které zároveň podporují činnost jater a ledvin. Tato jarní detoxikace je neobyčejně účinná v tom, že pomáhá organismu rychle řešit potíže tam kde vznikají příznaky akutního onemocnění…
Mezi takovéto příznaky patří horečka, zánět, bolest, atd. A jsou to právě akutní onemocnění, u kterých zaznamenáváme největší úspěch s krátkodobou detoxikací. Vypijte ráno sklenici teplé vody se lžičkou bio jablečného octa, po celý den pak zeleninové šťávy (mrkev, řepa, celer, zelí, mrkev, listová zelenina), případně teplý vývar ze zeleniny. Teplou převařenou vodu podle potřeby pijte do 19 hodin.
Na jaře můžete projít také očistnou kúrou, při níž pije pampeliškový nebo kopřivový čaj. Kůra by měla trvat tři týdny. Nejkvalitnější k léčení je kopřiva sebraná v jarních
měsících, ale její sběr lze prodloužit až do září. Doporučuje se sbírat na prosluněných místech a vyhnout se místům, kde se jí
podezřele dobře daří. Tato místa bývají zamořena dusičnany.
Celkově lze říci, že půst delší než dva dny se nedoporučuje těm, kteří nemají s půstem zkušenosti. Dlouhodobý vodový půst může poškodit metabolismus a způsobit též nežádoucí reakce tzv. léčebnou krizi a náhlé zhoršení zdravotního stavu. Vhodnější je pomalejší detoxikace pomocí uvedených zeleninových šťáv (celerová, řepa-celer-mrkev apod) s např., zázvorovým čajem popíjeným během dne.
Při takové detoxikaci nenastávají výraznější nežádoucí účinky.
Petrželová detox šťáva
svazek zelené petrželky
hrst jetele nebo polníčku
3 jablka
3 mrkve
½ salátové okurky nebo římského salátu
1 cm zázvoru
Zelenou petrželku zbavíme stonků, opláchneme, jablka a okurku omyjeme a rozkrájíme na kousky, zázvor a pomeranč oloupeme. Střídavě odšťavňujeme.
Jemnou detoxikací je také přípravek Triphala, který při dlouhodobém užívání nahradí krátkodobé razantní očisty.