Hubnutí spojené s vyloučením tuků či sacharidů není zdravá cesta k hubnutí. Jsem zastánce dostatečné denní konzumace zdravých tuků, a doporučuji omezit větší příjem sacharidů, přesto drastické omezení sacharidů ve stravě není vhodné. Ve více než 3500 studiích se prokázaly některé následující nežádoucí účinky nízkosacharidových diet (pod 50 g denně). Na druhé straně, vyšší příjem než 100 g denně není žádoucí.

Zdravotní obtíže spojené s nízkým příjmem sacharidů (pod 50 g denně)

Zažívací problémy. Mnohé nízkosacharidové diety mají málo vlákniny, vyvolávají zácpu. Ve studii na Duke University trpělo 68 procent jedinců na nízkosacharidové dietě zácpou ve srovnání s 35 procenty na běžné stravě, dalších 23 procent trpělo průjmem, který může být paradoxně způsobena nedostatkem vlákniny. Vláknina se nachází v rostlinné stravě jako je ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obilniny, které se nesmí konzumovat v této dietě.

Poškození ledvin. Výzkum na Harvardské univerzitě prokázal zhoršení funkce ledvin na nízkosacharidové dietě u lidí, kteří již měli poškozené ledviny. Vysoký krevní tlak a cukrovka jsou rizikem pro ledviny, proto byste se měli u těchto onemocnění vyhnout této dietě. Diety s vysokým zastoupením bílkovin a nízkým obsahem sacharidů vylučují vápník močí a tím zvyšují riziko ledvinových kamenů.

Nemoci srdce. Nejčastější zabiják mužů i žen. Výzkum ve Fleming Heart and Health Institute v nebraské Omahě prokázal, že vysoký obsah nezdravých tuků u některých nízkosacharidových diet vyvolává zánět cévní výstelky. Podle tohoto výzkumu se snižuje o 40 procent návrat krve k srdci po ročním dietním režimu podle extrémní diety podle Atkinse. Jiné studie tyto výsledky neprokazují a tvrdí, jak Atkinsova dieta posiluje srdce, ale strava byla v těchto případech doplněna rybím tukem, který brání škodlivým účinkům diety.

Kratší délka života. Nizkosacharidové diety s nedostatkem zdravých tuků obsahují nedostatek vitaminu E, A, tiaminu, vitaminu B6 a kyseliny listové, málo vápníku, zinku, hořčíku a draslíku z minerálů a nedostatek vlákniny. Výzkum Harvardské univerzity prokázal u 60 000 zdravotních sester, že strava bohatá na některé ovoce, zeleninu a celozrnné obilniny-potraviny zakázané u nízkosacharidových diet-prodlužují život ve srovnání se stravou obsahující minimum těchto potravin.

Slabé kosti. U nízkosacharidových diet se vyplavuje vápník z kostí do moči a podle vědců je ztráta vápníku o 65 procent vyšší u nízkosacharidových diet oproti normální stravě.

Zápach z úst. Nadbytek bílkovin způsobuje nadbytek kyselin v zažívacím systému. Kvasinky a bakterie se množí, a vyvolávají zápach. Spalování tuku na energii tvoří odpadní látky (ketony), které se vylučují dechem a močí a jsou odpovědné za zápach.

Nižší plodnost. Podle výzkumu na myších a publikované na kongresech věnovaném otázkám plodnosti snižují nízkosacharidové diety pravděpodobnost otěhotnění. Vysoká hladina amoniaku v krvi negativně ovlivňuje růst a vývoj plodu. Tak může dojít k potratu.

Dna. Při nadbytku odpadních látek z metabolismu tuků a bílkovin není tělo schopno tyto látky vyloučit a objevuje se dna. Nadbytek škodlivin v krvi vyvolává bolestivé otoky kloubů. Dehydratace a stres brání ledvinám účinně vyloučit odpadní látky.

Padání vlasů. Častý příznak je padání vlasů u nízkosacharidových diet již během prvních týdnů. Mnozí klienti bývají emočně na dně, což vede k depresím a nízkému sebevědomí. Cítí se méně přitažliví a v některých extrémních případech byli nuceni nosit dokonce paruky.

Existuje další důvod, proč způsobují nízkosacharidové diety nadváhu. Ke všem zmíněným zdravotním problémům vyvolají průvan ve vaší peněžence. Jsou velmi drahé, někdy nízkosacharidové diety stojí třikrát více než běžné výrobky.

Nízký příjem sacharidů a deprese

Nízkosacharidové diety vyvolávají deprese a změny nálad, které způsobují emoční přejídání. Časopis Self nazval tento jev „Atkinsovým“, a definoval jako „biologickou odpověď na chronickou nízkosacharidovou dietou, charakterizovanou mrzutostí (Mám hlad), rozrušeností (Mluvil jsi o těstovinách?) a depresemi (Chybíte mi pečivo).“

Výzkum prokázal deprese vyvolané u nízkosacharidových diet nízkou hladinou neuropřenašeče serotoninu v mozku. Judith Wurtmanová z Massachusetts Insrtitute of Technology krmila krysy nízkosacharidovou dietou po dobu tří týdnů, a hladina serotoninu byla nižší než u krys na normální stravě. Další výzkum MIT zjistil nízký serotonin u žen na Atkinsově dietě. Serotonin ovlivňuje náladu a chuť. Nízká hladina serotoninu se považuje za příčinu depresí, zlosti a hladu. Mozek vyžaduje sacharidy pro tvorbu této látky, ale u nízkosacharidové diety máte trvale nízkou hladinu krevního cukru, hlavního zdroje energie pro mozek. Mozek také v malé míře spaluje tuk na energii, ale tak vznikají látky dále snižující serotonin. Ženy trpí více změnami nálad a depresemi u nízkosacharidových diet, neboť tvoří méně serotoninu než muži. Časopis First for Women dostal tisíce dopisů od frustrovaných žen na nízkosacharidových dietách. Při nízké hladině serotoninu ženy touží po jídle (sacharidech), které podporují tvorbu serotoninu. Sacharidy také potřebujete pro tvorbu dopaminu, který brání poklesu energie a dobrou náladu. Někteří vědci přirovnávají nízkosacharidové diety k dlouhodobému stresu probíhajícímu v těle. Při nedostatku sacharidů se vylučuje stresový hormon kortizol, ukládající tuk. Tento hormon brání odbourávání tuku a zvyšuje spalování cukrů. Způsobuje změny nálad a emoční stres, který dále podporuje vylučování kortizolu.

Náladovost vám přináší mrzutosti a nutí vás se přejídat. Pokud se rádi odměňujete jídlem, pak nízkosacharidové diety posilují tento zvyk. Proto končí tyto diety přejídáním. Změny nálad končí přerušením diety a přejídáním chlebem, těstovinami a jinými škroby, které máte po ruce. Po skončení diety se začíná váha zvyšovat.
Nedávná analýza v časopise Journal of American College of Cardiology prokázala, že jen málo lidí je schopno dlouhodobě držet nízkosacharidovou dietu. Dvacet až čtyřicet tři procent lidí, kteří začali držet nízkosacharidvou dietu, končí přejídáním a opouští tyto zásady dlouho předtím, než dieta skončí.

Řešení: dostatek tuků a střední příjem sacharidů

Nízkosacharidové diety nejsou správným řešením. Krátkodobě zhubnete, ale důležité je dlouhodobé hledisko. Hubnutí na nízkosacharidové dietě je jako výhra v loterii, kterou musíte za šest měsíců vrátit i s úroky. Nechcete přeci vracet peníze z výhry v loterii? Přestaňte se trápit a zařaďte sacharidy do svého jídelníčku. Konzumací přiměřeného (ne vysokého) množství sacharidů s dostatkem zdravých tuků omega-3 a 9 ochráníte metabolismus, zastavíte přejídání, vyhnete se zdravotním problémům a začnete se z jídla radovat. Řešením může být protizánětlivá pyramida potravin, které se věnuji ve své nové knize Zánět-skrytý zabiják.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.