Vhodná příloha nebo i samostané jídlo na léto.
2 šálky bílé rýže basmati
3 lžíce bio hroznového, bio arašídového oleje nebo bio olivového oleje
3 lžíce prolisovaného čerstvého oloupaného zázvoru
5 jarních cibulek, jemně nasekaných
1/2 lžičky himalájské soli
3/4 šálku na kostičky nakrájeného ananasu
1 lžička tmavého sezamového oleje
1. Opláchněte několikrát rýži ve studené vodě ve velké míse. Přeceďte. Dejte rýži do 4-litrového hrnce, přidejte vodu (množství podle návodu na obalu) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na nízkou a duste pod pokličkou 15-20 minut. Sundejte z plotýnky a nechejte odstát rýži zakrytou 5 minut. Pročechrejte rýži vidličkou a nechejte vychladnout na téměř pokojovou teplotu. Dejte do lednice pod fólií na nejméně 4 hodiny.
2. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a vlijte 1 polévkovou lžíci. Restujte zázvor, jarní cibulku a sůl asi 1 minutu. Přidejte zbývající 2 lžíce oleje. Rozdrobte rýži do hrnce a za stálého míchání osmažte, do zlatova, 10 – 12 minut. Sundejte z plotýnky, přidejte pórek, ananas, zelené části cibulky a sezamový olej, a promíchejte. Dochuťte solí.