4 čekankové puky
1 cibule
2 lžíce naklíčené čočky
citrón
lžíce pažitky
lžíce kečupu
1 – 2 lžíce olivového oleje
sůl (mořská)
trochu vody
Čekankové puky nakrájíme na menší kousky a cibuli nadrobno.
Zakápneme šťávou z citrónu, olejem, vmícháme naklíčenou čočku (namočíme do vlažné vody, kterou několikrát vyměníme, dáme na sítko nad nádobu, necháme naklíčit), přidáme kečup, mírně osolíme mořskou solí , můžeme dát lžíci minerálky (vody) a lehce promícháme.
Necháme vychladit.
Obměna: máme-li doma kapary, můžeme si udělat zálivku z kvalitního červeného vinného octa, olivového oleje čerstvě namletého pepře (barevného), přidáme kapary a vlijeme do mísy s rozebranou (rozkrájenou) čekankou. Lehce promícháme.