Tento jablečný koláč je celozrnný, a zjistíte, že se připraví snáze a má křupavější krustu než z bílé mouky.

2 šálky celozrnné mouky
2 šálky ovesných vloček
1/4 šálku palmového cukru nebo javorového
1 čajová lžička himalájské soli
1/2 šálku bio řepkového oleje
1/2 šálku (125 ml) vody
jablečný koláč
10 nebo 12 oblíbených jablek, oloupaných, bez jádřince nakrájíme na 6 kousků
1/4 šálku palmového cukru nebo javorového sirupu
1/4 šálku celozrnné mouky
1 polévková lžíce skořice

Předehřejte troubu na 180° C.
Rozšlehejte mouku, ovesné vločky, cukr a sůl ve velké míse. Přidejte olej a dobře promíchejte. Přidejte vodu a míchejte až se vše promíchá . Jednou nebo dvakrát prohněte směs . Přidejte trochu vody, v případě potřeby. Rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte dvě placky. Nechejte vychladit.
Smíchejte jablka s hnědým cukrem, moukou a skořicí. Pomoučte pracovní plochu,váleček a těsto, jednu placku na 30 cm velkou a umístěte do 20 cm talíře. Možná zjistíte, že jednodušší je rozdělat placku na čtvrtiny, a pak ji vytvarujte na placku na talíři. Přidejte jablka. Druhou stejně velkou placku dejte na jablka rozložené na spodní placce. Utěsněte okraje a vytvořte do horní placky tři nebo čtyři větrací otvory, aby pára mohla unikat a nepoškodila krustu. Umístěte jablečný koláč do spodní části trouby a pečte 1 hodinu, až bude šťáva bublat a krusta se zbarví dozlatova.
6-8 porcí.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.