Zdravá luštěnina s ořechy, které zajímavě doplňují chuť pokrmu.

Porce: 6-8
Čas: 1 hodina

230g ořechů, nasekaných
110g červené čočky
l velká mrkev
2 řapíkaté celery
1 velká cibule
½ velké cukety
1 lilek
100 g huby
25g hříbků
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce jemného kari
2 lžíce kečupu
2 lžíce kvalitní Worcester omáčky
4 lžíce nasekané petrželky
2 lžičky nasekaných sušených meruněk
2 lžíce sojové mouky, prosít
¼ litru vody
pesto
2 lžíce opečených piniových oříšků

1. Uvařte čočku za cca 20 minut. Namočte hříbky ve džbánku, zalijte vroucí vodou Asi v polovině dušení čočky, předehřejte troubu na 190 °C.

2. Mezitím rozkrojte lilek na polovinu, a nakrájejte na malé kousky, spolu s cuketou.

3. Nakrájejte mrkev, celer, cibuli a houby na malé kousky, pak rozmixujte.

4. Rozpusťte olej ve woku a orestujte zeleninu po dobu 5 minut, za stálého míchání na kari.

5. Přeceďte hříbky a rozstříhejte houby nůžkami. Přidejte je do mísy spolu s ořechy, vařenou čočkou, kečupem, Worcester omáčkou, petrželí, meruňkami, sojovou moukou a vodou. Dobře promíchejte.

6. Přidejte směs z woku a dobře promíchejte. Vymažte pekáč olejem.

7. 4 lžíce směsi dejte do pekáče a pak překryjte pestem. Zbytky směsi rozprostřete navrch. Pečte asi hodinu.

8. Posypete ořechy a opatrně přendejte zapečenou směs na talíř. Nechejte vychladnout po dobu 15 minut, pak nakrájejte na plátky a podávejte.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...