Zdravá luštěnina s ořechy, které zajímavě doplňují chuť pokrmu.
Porce: 6-8
Čas: 1 hodina
230g ořechů, nasekaných
110g červené čočky
l velká mrkev
2 řapíkaté celery
1 velká cibule
½ velké cukety
1 lilek
100 g huby
25g hříbků
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce jemného kari
2 lžíce kečupu
2 lžíce kvalitní Worcester omáčky
4 lžíce nasekané petrželky
2 lžičky nasekaných sušených meruněk
2 lžíce sojové mouky, prosít
¼ litru vody
pesto
2 lžíce opečených piniových oříšků
1. Uvařte čočku za cca 20 minut. Namočte hříbky ve džbánku, zalijte vroucí vodou Asi v polovině dušení čočky, předehřejte troubu na 190 °C.
2. Mezitím rozkrojte lilek na polovinu, a nakrájejte na malé kousky, spolu s cuketou.
3. Nakrájejte mrkev, celer, cibuli a houby na malé kousky, pak rozmixujte.
4. Rozpusťte olej ve woku a orestujte zeleninu po dobu 5 minut, za stálého míchání na kari.
5. Přeceďte hříbky a rozstříhejte houby nůžkami. Přidejte je do mísy spolu s ořechy, vařenou čočkou, kečupem, Worcester omáčkou, petrželí, meruňkami, sojovou moukou a vodou. Dobře promíchejte.
6. Přidejte směs z woku a dobře promíchejte. Vymažte pekáč olejem.
7. 4 lžíce směsi dejte do pekáče a pak překryjte pestem. Zbytky směsi rozprostřete navrch. Pečte asi hodinu.
8. Posypete ořechy a opatrně přendejte zapečenou směs na talíř. Nechejte vychladnout po dobu 15 minut, pak nakrájejte na plátky a podávejte.