Zdravá luštěnina s ořechy, které zajímavě doplňují chuť pokrmu.

Porce: 6-8
Čas: 1 hodina

230g ořechů, nasekaných
110g červené čočky
l velká mrkev
2 řapíkaté celery
1 velká cibule
½ velké cukety
1 lilek
100 g huby
25g hříbků
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce jemného kari
2 lžíce kečupu
2 lžíce kvalitní Worcester omáčky
4 lžíce nasekané petrželky
2 lžičky nasekaných sušených meruněk
2 lžíce sojové mouky, prosít
¼ litru vody
pesto
2 lžíce opečených piniových oříšků

1. Uvařte čočku za cca 20 minut. Namočte hříbky ve džbánku, zalijte vroucí vodou Asi v polovině dušení čočky, předehřejte troubu na 190 °C.

2. Mezitím rozkrojte lilek na polovinu, a nakrájejte na malé kousky, spolu s cuketou.

3. Nakrájejte mrkev, celer, cibuli a houby na malé kousky, pak rozmixujte.

4. Rozpusťte olej ve woku a orestujte zeleninu po dobu 5 minut, za stálého míchání na kari.

5. Přeceďte hříbky a rozstříhejte houby nůžkami. Přidejte je do mísy spolu s ořechy, vařenou čočkou, kečupem, Worcester omáčkou, petrželí, meruňkami, sojovou moukou a vodou. Dobře promíchejte.

6. Přidejte směs z woku a dobře promíchejte. Vymažte pekáč olejem.

7. 4 lžíce směsi dejte do pekáče a pak překryjte pestem. Zbytky směsi rozprostřete navrch. Pečte asi hodinu.

8. Posypete ořechy a opatrně přendejte zapečenou směs na talíř. Nechejte vychladnout po dobu 15 minut, pak nakrájejte na plátky a podávejte.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)