Zdravá zahřívající polévka na chladné období.
2 polévkové lžíce vepřového sádla
1 cibule oloupaná a nakrájena na proužky
4 stroužky česneku oloupané a nakrájené na plátky
pár zrnek římského kmínu a fenyklu
1 cm oloupaného kořene zázvoru, nakrájeného najemno
1 střední oloupaná mrkev nastrouhaná nahrubo
1 kořenová oloupaná petržel nastrouhaná nahrubo
2 řapíky – řapíkatého celeru, zelenou nať nechat na ozdobení polévky
1, 2 l zeleninového vývaru nebo vody
3 kuličky celého pepře, nového koření
2 bobkové listy
1 zarovnaná čajová lžička drceného kmínu
1 kostka uzeného tofu
olivový olej na orestování tofu
6 stroužků česneku oloupaného a rozmačkaného česneku
1 zarovnaná čajová lžička sušené majoránky
pepř, sůl
Do hrnce dáme rozehřát sádlo, přidáme cibuli, česnek, kmín, fenykl, zázvor a krátce restujeme. Přidáme zeleninu a restujeme při nejmenší teplotě asi 5 minut. Pak přilijeme vývar nebo vodu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, kmín a vaříme do změknutí zeleniny.
Mezitím si nastrouháme nahrubo tofu, orestujeme ho na pánvi s olejem dokřupava.
Necháme vychladnout.
Do uvařené polévky přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, orestované tofu a dle chuti osolíme a opepříme. Na konec přidáme nasekanou zelenou nať z řapíkatého celeru.