Zajímavá směs ořechů, luštěniny a ananasu.

1/2 cibule
olivový olej
125 g červené čočky nebo žlutého hrachu
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu
250 ml zeleninového vývaru
100 ml vody
1-2 stroužky česneku, prolisovaný
100 g čerstvé celozrnné strouhanky
50g pražených, solených kešú
sůl a pepř

Salsa:
½ čerstvého ananasu
½ červené papriky
1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nasekané
½ červené cibule, jemně nasekané
2 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce nasekaných lístků koriandru
1/2 nasekané čerstvé chilli (není nutné)

Připravte nejdříve salsu. Oloupejte ananas a odstraňte všechny pevné části. Nakrájejte ananas a pepř na malé kostičky a dobře promíchejte s ostatními složkami v misce. Nechejte vychladit v lednici.

Koláč:
Nakrájejte kešú ořechy na malé kousky a dejte stranou.
Orestujte cibuli s trochou olivového oleje do měkka.
Opláchněte čočku pod tekoucí vodou a přidejte k cibuli, spolu s kořením, zeleninovým vývarem, vodou a česnekem. Opepřete a osolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste asi 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá. Zpočátku občas zamíchejte, později pak stále, abyste zabránily připálení. Nechte vychladnout.
Vmíchejte strouhanku s nasekanými oříšky kešu a okořeňte. S vychladnutím se směs zahustí. Přidejte další strouhanku podle potřeby.
Vytvarujte osm koláčků mírně mokrýma rukama a položte je na plech. Horní stranu lehce potřete olejem a dejte na předehřátý gril. Jednou během pečení otočte a potřete druhou stranu trochou oleje. Grilujte dozlatova.
Podávejte horké nebo studené, společně se salsou.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)