Zajímavá směs ořechů, luštěniny a ananasu.

1/2 cibule
olivový olej
125 g červené čočky nebo žlutého hrachu
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu
250 ml zeleninového vývaru
100 ml vody
1-2 stroužky česneku, prolisovaný
100 g čerstvé celozrnné strouhanky
50g pražených, solených kešú
sůl a pepř

Salsa:
½ čerstvého ananasu
½ červené papriky
1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nasekané
½ červené cibule, jemně nasekané
2 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce nasekaných lístků koriandru
1/2 nasekané čerstvé chilli (není nutné)

Připravte nejdříve salsu. Oloupejte ananas a odstraňte všechny pevné části. Nakrájejte ananas a pepř na malé kostičky a dobře promíchejte s ostatními složkami v misce. Nechejte vychladit v lednici.

Koláč:
Nakrájejte kešú ořechy na malé kousky a dejte stranou.
Orestujte cibuli s trochou olivového oleje do měkka.
Opláchněte čočku pod tekoucí vodou a přidejte k cibuli, spolu s kořením, zeleninovým vývarem, vodou a česnekem. Opepřete a osolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste asi 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá. Zpočátku občas zamíchejte, později pak stále, abyste zabránily připálení. Nechte vychladnout.
Vmíchejte strouhanku s nasekanými oříšky kešu a okořeňte. S vychladnutím se směs zahustí. Přidejte další strouhanku podle potřeby.
Vytvarujte osm koláčků mírně mokrýma rukama a položte je na plech. Horní stranu lehce potřete olejem a dejte na předehřátý gril. Jednou během pečení otočte a potřete druhou stranu trochou oleje. Grilujte dozlatova.
Podávejte horké nebo studené, společně se salsou.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...