Vánoce nejsou jen o cukroví, ale například i zelenina může být vánoční pochoutka.
4 menší červené řepy
Sůl, pepř
Čerstvě namletá sůl
Čertsvě namletý pepř
4 hrsti salátu rukola
Na zálivku
2 lžičky aceto balsamico
1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce olivového oleje
Špetka hnědého cukru
Řepy opláchneme a položíme každou zvlášť na dvojitý alobal. Lehce osolíme, opepříme a dáme péci do vyhřáté trouby na 200st.C asi 1 hodinu až 1,5hodiny neboli do úplného změknutí řepy. Po upečení řepu vyjmeme z alobalu, necháme vychladnout. Připravíme si zálivku. Všechny ingredience pro zálivku smícháme. Vychladlou řepu oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do mísy, přidáme zálivku a opatrně promícháme, necháme 10 minut odpočinout. Marinované plátky řepy naskládáme na talíř, okořeníme čerstvě namletou solí a čerstvě namletým pepřem. Přídáme rukolu a pokapeme ještě zbytkem zálivky.