Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením.

½ balení černé čočky Beluga (250 g)
2 bobkové listy
3 kuličky celého černého pepře a nového koření
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 cibule oloupané a nakrájené na kostky
2 stroužky česneku, nasekané na jemno
¼ čajové lžičky mletého chilli
½ čajové lžičky karí
Sůl
Pepř
½ bio citronu – šťávu
4 kvašené okurky

Čočku vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby čočka byla zcela ponořena. Takto namočenou čočku necháme nejlépe přes noc namočené.

Druhý den čočku scedíme a v sítu řádně pod tekoucí studenou vodou propláchneme. Pak vrátíme zpět do hrnce, zalijeme nyní horkou vodou, aby byla opět čočka ponořena. Do hrnce s čočkou přidáme 2 bobkové listy, kuličky celého koření a přivedeme k varu. Pak oheň snížíme na střední teplotu a uvaříme doměkka.

Měkkou čočku scedíme,vyndáme bobkové listy a celé koření. Uvařenou čočku vrátíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme stát na teplém místě.

Nyní si rozpálíme na střední teplotě nasucho pánev, pak vlijeme olivový olej , přidáme cibuli a opečeme ji při střední teplotě a za stálého míchání do zlatohněda. Nyní snížíme oheň na minimum, přidáme česnek, koření chilli a karí, asi 1 minutu za stálého míchání orestujeme a vmícháme do uvařené čočky. K ní pak přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu, dobře promícháme. Znovu přiklopíme.

Kvašené okurky vyndáme z láku, vložíme do síta, propláchneme studenou vodou a osušíme papírovou útěrkou. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Čočku rozdělíme na talíře a posypeme kostičkami okurek.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)