Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením.

½ balení černé čočky Beluga (250 g)
2 bobkové listy
3 kuličky celého černého pepře a nového koření
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 cibule oloupané a nakrájené na kostky
2 stroužky česneku, nasekané na jemno
¼ čajové lžičky mletého chilli
½ čajové lžičky karí
Sůl
Pepř
½ bio citronu – šťávu
4 kvašené okurky

Čočku vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby čočka byla zcela ponořena. Takto namočenou čočku necháme nejlépe přes noc namočené.

Druhý den čočku scedíme a v sítu řádně pod tekoucí studenou vodou propláchneme. Pak vrátíme zpět do hrnce, zalijeme nyní horkou vodou, aby byla opět čočka ponořena. Do hrnce s čočkou přidáme 2 bobkové listy, kuličky celého koření a přivedeme k varu. Pak oheň snížíme na střední teplotu a uvaříme doměkka.

Měkkou čočku scedíme,vyndáme bobkové listy a celé koření. Uvařenou čočku vrátíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme stát na teplém místě.

Nyní si rozpálíme na střední teplotě nasucho pánev, pak vlijeme olivový olej , přidáme cibuli a opečeme ji při střední teplotě a za stálého míchání do zlatohněda. Nyní snížíme oheň na minimum, přidáme česnek, koření chilli a karí, asi 1 minutu za stálého míchání orestujeme a vmícháme do uvařené čočky. K ní pak přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu, dobře promícháme. Znovu přiklopíme.

Kvašené okurky vyndáme z láku, vložíme do síta, propláchneme studenou vodou a osušíme papírovou útěrkou. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Čočku rozdělíme na talíře a posypeme kostičkami okurek.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...

Kaštanové sušenky se zázvorem

Kaštanová mouka je vhodnou náhražkou pšeničné mouky, rýžové mléko a kokosový olej nahradí ingredience jako mléko a nezdravé pokrmové tuky. (Pokračování textu…)