Oblíbené arabské jídlo. Avokádo obsahuje zdravé tuky.
540 ml plechovka cizrny, opláchnutá a přecezená
olivový olej
1 střední cibule, jemně nasekané
1 stroužek česneku , mleté
⅓ šálek vařené obilniny quinoa
2 lžíce koriandru (čerstvý koriandr )
1 polévková lžíce mletého římského kmínu
¼ lžičky soli
¼ lžičky pepře
2 vejce
Tahini dresink
1 zralé avokádo
¼ šálku tahini
1 polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy (asi ½ limetky)
2 lžíce koriandru (čerstvý koriandr )
½ šálku vody
Smíchejte všechny přísady na zálivku v kuchyňském robotu nebo mixéru. Dejte stranou.
Rozmixujte cizrnu na kaši .
Rozehřejte 1 lžíci oleje na pánvi na středním plameni a orestujte cibuli a česnek do změknutí.
Smíchejte cizrnu, cibuli, quinou, koriandr, kmín, sůl, pepř, a vejce.
Ze směsi vytvaruje 12 falafel kuliček a jemně je stlačte.
Rozehřejte pár lžic oleje na pánvi na středním plameni . Přidejte falafel placičky a duste asi 3 minuty z každé strany dozlatova.
Podáváme s dresinkem, lze v pita chlebu s hlávkovým salátem, zeleninou apod.