3vestky obsahují velké množství antioxidantů a polyfenolů.
6 porcí
Náplň
6 šálků na plátky nakrájených zralých švestek, bez pecek a oloupaných v případě potřeby, nebo 6 šálků třešní bez pecek
1/3 šálku palmového cukru
1 lžíce pomerančové šťávy
Poleva
2 šálky celozrnné strouhanky
1/4 šálku přírodního cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce ghí
Předehřejte troubu na 350 ° C. Olejem vymažte mělký skleněný nebo keramický pekáč.
Pro přípravu náplně: Švestky (nebo třešně) smíchejte s 1/3 šálku hnědého cukru a pomerančové šťávy ve středně velké míse. (Pokud používáte mražené ovoce, nechejte asi 30 minut za občasného míchání, rozmrazit ovoce před přenosem do zapékací misky.)
Pro přípravu polevy: Smíchejte strouhanku, 1/4 hrnku cukru a skořici v misce. Vsypejte 1/2 šálku na dno připraveného pekáče. Další vrstva bude polovina ovoce. Posypejte 1/2 šálku přes ovoce, a pak zakončete vrstvou zbývajícího ovoce. Pečte 30 minut.
Mezitím, smíchejte zbývající směs strouhanky s vlašskými ořechy a ghí. Po 30 minutách vyndejte ovoce z trouby a posypejte strouhankou, ozdobte ořechovou směsí. Vraťte do trouby a pečte, dokud není strouhanka a ořechy opečené, 30-40 minut.
Nechejte vychladnout asi 20 minut před podáváním.