Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením.

 

½ balení černé čočky Beluga (250 g)
2 bobkové listy
3 kuličky celého černého pepře a nového koření
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 cibule oloupané a nakrájené na kostky
2 stroužky česneku, nasekané na jemno
¼ čajové lžičky mletého chilli
½ čajové lžičky karí
Sůl
Pepř
½ bio citronu - šťávu
4 kvašené okurky

Čočku vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby čočka byla zcela ponořena. Takto namočenou čočku necháme nejlépe přes noc namočené.

Druhý den čočku scedíme a v sítu řádně pod tekoucí studenou vodou propláchneme. Pak vrátíme zpět do hrnce, zalijeme nyní horkou vodou, aby byla opět čočka ponořena. Do hrnce s čočkou přidáme 2 bobkové listy, kuličky celého koření a přivedeme k varu. Pak oheň snížíme na střední teplotu a uvaříme doměkka.

Měkkou čočku scedíme,vyndáme bobkové listy a celé koření. Uvařenou čočku vrátíme do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme stát na teplém místě.

Nyní si rozpálíme na střední teplotě nasucho pánev, pak vlijeme olivový olej , přidáme cibuli a opečeme ji při střední teplotě a za stálého míchání do zlatohněda. Nyní snížíme oheň na minimum, přidáme česnek, koření chilli a karí, asi 1 minutu za stálého míchání orestujeme a vmícháme do uvařené čočky. K ní pak přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu, dobře promícháme. Znovu přiklopíme.

Kvašené okurky vyndáme z láku, vložíme do síta, propláchneme studenou vodou a osušíme papírovou útěrkou. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Čočku rozdělíme na talíře a posypeme kostičkami okurek.