Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

 

1l studené vody
1 půlka kapra, očištěného, zbaveného šupin
1 hlava z kapra
1 celá cibule, zbavená vrchní slupky
2 stroužky česneku, neloupaného
5 kuliček celého pepře a nového koření
2 bobkové listy
1 mrkev
1 kořenová petržel
½ malého celeru
1 polévková lžíce ghí
Sůl
Černý mletý pepř
2 stonky jarní cibulky, nakrájené najemno
Špetka mletého muškátového květu
2 stroužky prolisovaného česneku
Pár kapek citrónové šťávy
Čerstvá petrželka na ozdobu

 

Do hrnce nalijeme studenou vodu. Půlku kapra opereme studenou vodou , rozkrojíme na dva díly a vložíme do hrnce s vodou. Hlavu kapra zbavíme žaber, omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme cibuli, česnek, celý pepř , celé nové koření, bobkový list a dáme na oheň. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.

Mezitím si očistíme mrkev, petržel a celer. Očištěnou zeleninu opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si hrnec, který si na minutku nasucho rozehřejeme na střední teplotě, přidáme ghí, nakrájenou zeleninu a lehce opečeme, pak zalijeme procezeným rybím vývarem. Osolíme, přidáme pepř, jarní cibulku, přivedeme k varu, snížíme oheň a zvolna vaříme 10 minut.

Mezitím si obereme maso z hlavy a z půlky kapra. Po od 10 minutách vaření polévky, odstavíme z ohně, přidáme muškátový květ, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a obrané maso a zamícháme.

Nakonec polévku hustě zdobíme petrželkou, nakrájenou najemno.