Olejová masáž celého těla  je součástí denního režimu pro posílení zdraví a pro prevenci nemocí. Pokožka je největším orgánem člověka. Tisíce nervových zakončení ji spojují se všemi orgány a tkáněmi těla. Proto může být přes pokožku zklidněno a pozitivně ovlivněno tělo i mysl člověka.

Pravidelná olejová masáž chrání před nemocemi kloubů a zlomeninami ve vyšším věku. Olejovou ájurvédskou masáží jsou vylučovány toxiny z hlubších vrstev pokožky a putují k povrchu. Teplem oleje a jemnou masáží se otevřou kanálky, takže je tělo každou abhjangou trochu více oproštěno od nahromaděné ámy. Výsledkem je posílení imunity a pozitivní naladění organismu.

domaci-masaz

Provedení abhjangy

Ráno nebo večer provádějte vlastní masáž, použijte při ní za studena lisovaný kvalitní sezamový olej, nejlépe bio. Ohřejete ho ve vodní lázni tak, že hrníček s 1,5 dl oleje dáte buď do většího hrnce s vroucí vodou, nebo do horké vody v umyvadle, a pak ho budete roztírat.
Máte-li olej v teplé koupelně, stačí teplota místnosti. Během abhjangy si dejte na zem starý ručník, abyste neuklouzli a chránili si podlahu před olejovými kapkami.
Abhjangu můžete provést zčásti vsedě a zčásti vestoje, důležité přitom je, abyste měli pohodlný a uvolněný postoj. Začněte u hlavy, kde si ke kořínkům vmasírujte olej určený na vlasy (Hair Plus) a pak se sezamovým olejem pokračujte přes krk, ramena, ruce, břicho, nohy a záda za pomoci druhé osoby. Dlouhé kosti masírujte pohyby nahoru a dolů, klouby jako loketní, kolenní, ramenní krouživým pohybem po směru hodinových ručiček. (Viz obr.)

masaz-spatne
masaz-spravne

Celý proces masáže zabere zhruba 10 až 15 minut. Za půl hodiny se osprchujte teplou vodou s použitím přírodního mýdla. Nemáte-li dostatek času, provádějte alespoň masáž hlavy a nebo jen chodidel před spaním.

Po masáži

Jestliže se tím pokožka vysouší, naneste po abhjance a následující koupeli nebo sprchování zvlhčující pleťový krém. Po několika dnech nebo týdnech se tímto způsobem vyloučí tolik toxinů, že se pokožka opět vrátí do původního stavu. Čistá horká voda obvykle dokáže olej odstranit; při silném ochlupení je ale někdy nutné i mýdlo. Zde ajurvéda doporučuje různé druhy mýdla dle konstitučního typu a druhu pokožky. Zkuste Neem mýdlo, které je vyrobeno na čistě rostlinném základě s ajurvédskými bylinami a bez konzervantů.

DF, upraveno z knihy Matka a dítě od dr. Karin Pirc, Ecce Vita 2004

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.