Jarní očista
Jaro je ideální dobou na jarní očistu. V tomto jarním období lze přistupovat k odlehčovacím dnům, které zároveň podporují činnost jater a ledvin. Tato jarní detoxikace je neobyčejně účinná v tom, že pomáhá organismu rychle řešit potíže tam kde vznikají příznaky akutního onemocnění...
Na jaře můžete projít také očistnou kúrou, při níž pije pampeliškový nebo kopřivový čaj. Kůra by měla trvat tři týdny. Nejkvalitnější k léčení je kopřiva sebraná v jarních
měsících, ale její sběr lze prodloužit až do září. Doporučuje se sbírat na prosluněných místech a vyhnout se místům, kde se jí
podezřele dobře daří. Tato místa bývají zamořena dusičnany.
Celkově lze říci, že půst delší než dva dny se nedoporučuje těm, kteří nemají s půstem zkušenosti. Dlouhodobý vodový půst může poškodit metabolismus a způsobit též nežádoucí reakce tzv. léčebnou krizi a náhlé zhoršení zdravotního stavu. Vhodnější je pomalejší detoxikace pomocí uvedených zeleninových šťáv (celerová, řepa-celer-mrkev apod) s např., zázvorovým čajem popíjeným během dne.
Při takové detoxikaci nenastávají výraznější nežádoucí účinky.
Petrželová detox šťáva
svazek zelené petrželky
hrst jetele nebo polníčku
3 jablka
3 mrkve
½ salátové okurky nebo římského salátu
1 cm zázvoru
Zelenou petrželku zbavíme stonků, opláchneme, jablka a okurku omyjeme a rozkrájíme na kousky, zázvor a pomeranč oloupeme. Střídavě odšťavňujeme.
Jemnou detoxikací je také přípravek Triphala, který při dlouhodobém užívání nahradí krátkodobé razantní očisty.