Kompas dokonalého zdraví
Podpora detoxikace a půsty s krátkodobým omezením jídla získávají v poslední době pozornost díky výzkumu, který prokazuje, jak významné jsou pro dlouhý a zdravý život. Nadbytek jídla a kalorií zvyšuje riziko chronických nemocí a stojí za epidemií obezity a cukrovky.
Kompas dokonalého zdraví přináší základní pravidla pro omezení kalorického příjmu, který snižuje rizikové faktory nemocí srdce, cukrovky, nadváhy, rakoviny nebo zánětu a vede k delšímu a zdravějšímu životu. Můžete toho docílit i prostřednictvím stravy nahrazující půst, při níž necítíte hlad.
V této knize najdete nejen rady pro vyváženou stravu, ale také návod, jak nenásilně provádět otužování, i odpověď na otázku, proč vám dechové cvičení a meditace zvýší energii a jaký význam pro vás mají byliny a aromaterapie. Vrcholem knihy je třítýdenní ozdravný program zaměřený na snížení rizikových faktorů nemocí. Absolvování tohoto programu, který autor ověřil ve svojí praxi a na mnoha pobytových kurzech, vede ke zpomalení stárnutí a k upevnění zdraví.
Kuchařka pro dokonalou imunitu
Naše zdraví a rovnováha souvisejí s tím, jak funguje náš imunitní systém. Ačkoli se s bakteriemi, viry, prachem a dalšími škodlivinami setkáváme neustále, neležíme denně v posteli s horečkou a netrpíme chronickou únavou. Armáda buněk imunitního systému bdí nad tím, aby do našeho těla nevnikly škodlivé mikroorganismy a látky. Silný imunitní systém znamená zdraví a vitalitu, protože nás chrání před infekcemi i před rakovinnými buňkami.
Nutriční imunologie vysvětluje, jaký vliv na regulaci imunity a potlačení infekcí mají nejen makroživiny, zejména zdravé bílkoviny a omega-3 a omega-9 mastné kyseliny, ale také mikronutrienty, minerály a vitaminy, probiotika a fytochemikálie, k nimž patří například koření nebo zelený čaj. Naše strava podporuje protizánětlivé reakce a moduluje prozánětlivé látky, buněčnou odolnost a komunikaci mezi vrozenou a získanou imunitou.
Kuchařka pro dokonalou imunitu nabízí celoživotně vyváženou stravu — na rozdíl od polotovarů a nutričně chudých potravin s pesticidy, endogenními disruptory, cukrem a rafinovanými rostlinnými oleji. V praxi se jedná o snížení množství sacharidů, maximální omezení cukru, dostatek antioxidantů a fytochemikálií, kvalitních bílkovin a tuků, ovoce, zeleniny, fermentovaných a zelených potravin. Vedle 129 receptů na vyváženou stravu, která stimuluje optimální činnost naší imunity a snižuje riziko infekcí, obsahuje tato publikace v kapitolách o makroživinách, tucích, bílkovinách, sacharidech a makronutrientech praktické rady a ověřená doporučení, tipy pro podporu imunity a také seznam vhodných a nevhodných potravin.
Svět přírodních antivirotik
Viry nás společně s bakteriemi, kvasinkami, plísněmi a dalšími mikroorganismy obklopují neustále. Jsou příčinou celé řady nemocí, mezi které patří především chřipka, respirační infekce, angíny virového původu, hepatitida, infekční mononukleóza, neštovice, spalničky a onemocnění způsobovaná herpesviry nebo enteroviry. Pro děti jsou nebezpečné rotavirové průjmy a virového původu jsou také bradavice, které mají pro většinu lidí především estetický význam.
V této knize nabízíme desítky osvědčených receptů a postupů. Je určena pro preventivní užívání přírodních prostředků s antivirovým posláním, pro celkové zvýšení imunity a také pro terapii konkrétních nemocí a problémů spojených s viry. Přibližujeme v ní desítky druhů rostlin a několik hub, které si můžete připravit jednoduše sami a mohou se stát součástí vaší domácí, kdykoli použitelné lékárny.
Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
Naše zdraví, životní rovnováha a délka života souvisejí s tím, jak funguje náš imunitní systém, naše obranyschopnost. Armáda buněk, která do něj patří, stojí na stráži a stará se o to, aby do našeho těla nevnikly škodlivé mikroorganismy a cizorodé látky. Silný imunitní systém znamená zdraví a vitalitu, protože nás chrání před infekcemi a také před rakovinnými buňkami. V této knize se seznámíte s tím, jak imunitní systém funguje, s faktory, které jej oslabují, a především s možnostmi, jak je aktivně ovlivnit. Dozvíte se, jak životosprávou – kam patří třeba vyvážená strava, protistresové techniky, pohyb nebo kvalita spánku – zdravě posílit obranyschopnost a prodloužit si život. Pomohou vám také doplňky stravy, byliny a jejich směsi, které autor ověřil svojí dlouholetou praxí.
Kuchařka pro zdravé střevo
Trápí vás únava, zažívací obtíže, poruchy stolice, kožní vyrážky, páchnoucí pot, bolesti, omezení pohybu či výkyvy nálad? Už starověcí lékaři věděli, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam. Moderní věda jejich myšlenky rozvinula. Tato kniha vysvětluje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina, nebo snížit jejich riziko. Zmíněná onemocnění mají svůj počátek v propustném střevu a také v dysbióze, nerovnováze ve složení střevní flóry. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit stravu. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se také tvoří důležité neurotransmitery, například známý „hormon štěstí“ serotonin, který výrazně podporuje psychiku.
Tato publikace obsahuje recepty na snídaně, svačiny, polévky i hlavní jídla, zajímavou část tvoří saláty a dezerty. Ukazuje, jak připravit jídla s houbami různými způsoby zpracování, které v nich aktivují zdraví prospěšné látky. Hlavní část knihy je věnována probiotikům, prospěšným bakteriím v našich střevech, a jejich zdrojům, kvašeným mléčným a sójovým výrobkům, mořským řasám, zelenině a nápojům. V oddílu věnovaném prebiotikům, jež stimulují růst těchto bakterií, najdete recepty na zpracování luštěnin, obilovin, semínek, zeleniny a ovoce.
Život bez zánětu
Nevyvážená strava je v průmyslově vyspělých zemích hlavní příčinou úmrtí. Na zhoršování zdravotního stavu populace se podílejí polotovary, velké množství soli a konzervantů, rafinované oleje a cukr, málo zdravých tuků, ořechů a semínek, ryb, zeleniny a ovoce.
Zásadní součástí protizánětlivého režimu je právě strava. Nespočívá v dietách a koktejlech ze superpotravin nebo v neustále doporučované stravě s nadbytkem sacharidů, ale v synergickém účinku mnoha protizánětlivě působících potravin.
Cílem této knihy je ukázat, že protizánětlivý jídelníček z dostupných potravin, koření a bylin zahrnuje to nejlepší ze stravy našich předků. Výzkum prokazatelně ukazuje, že u těch, kteří jedí vyváženě, se riziko civilizačních nemocí – od alergií přes cukrovku, nemoci srdce a rakovinu až k zažívacím obtížím – snižuje až o devadesát procent. Pokud k těmto lidem chcete patřit také, je tato kniha určena právě vám. Cesta je jednoduchá: K potlačení nezdravého zánětu musíme omezit nebo zcela vyloučit některé škodlivé pokrmy a ve větší míře jíst správné kombinace potravin působící proti zánětu.
Stravou proti zánětu
Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánětlivá reakce. Přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty proto, abychom zůstali zdraví. Problém nastává, když zánět v těle přetrvává a přechází do chronického stavu.
Jak jsem popsal v knize ZÁNĚT – SKRYTÝ ZABIJÁK, v současné konzumní společnosti zvyšuje kaloricky bohatá, ale na živiny a antioxidanty chudá strava tendenci ke dlouhodobému, často neviditelnému zánětu a k civilizačním nemocím, které jsou s ním spjaty, jako jsou alergie, kardiovaskulární a autoimunitní choroby, cukrovka, obezita, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Lidé pravidelně konzumují mnoho potravin, které jim nedělají dobře. Když provedou stravovací změny a vynechají některé složky stravy, na než může být tělo citlivé nebo přímo alergické, netrvá zpravidla dlouho a začnou se cítit lépe.
Tuto knihu jsem připravil na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé kuchyně. Můžete si podle ní sestavit vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, dezerty a hlavní jídla bezmasá i s masem.
Jak dál po antibiotikách
Slovo antibiotikum s námi žije od roku 1943 a pro mnoho lidí se stalo synonymem léku. Díky tomu, že je masově začal používat i průmysl produkce masa, stala se už takřka součástí potravního jídelníčku. Z antibiotik se pro mnoho lékařů stalo léčivo první volby, dostávali jsme je od dětství a mnoho lidí je dodnes užívá několikrát ročně. Tato kniha reaguje na skutečnost, že jste z nějakého důvodu podstoupili léčbu syntetickými antibiotiky. Na rozdíl od legendární publikace SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK nenabízí prevenci nebo alternativu a není jinou variantou této terapie. Jejím hlavním cílem je přiblížit způsoby, kterými je možné eliminovat negativní dopad menší či větší války, která proběhla (případně probíhá) ve vašem těle, a kterými je do velké míry možné napravit to, co ve vás způsobila léčba syntetickými antibiotiky – ať už se jedná o dětský nebo dospělý organismus – zejména s ohledem na obnovení střevní mikroflóry (nazývané někdy střevní flóra, střevní mikrobiom nebo mikrobiota), detoxikaci organismu a jeho celkovou revitalizaci. Nerozlišujeme přitom, jestli se jedná o syntetická nebo polosyntetická antibiotika, která se průmyslově vyrábějí chemickou syntézou nebo polosynteticky, což v tomto případě znamená, že přírodní látky jsou po získání z mikroorganismů chemicky přeměněny.
Tučné superpotraviny a oleje
Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu a nezapomínat jména přátel? V této knize najdete seznam tučných potravin, které výživoví poradci a lékaři většinou bez milosti vykazují na černou listinu. Kvalitní a zdravé tuky jsou přitom nejdůležitější živinou v naší stravě. MUDr. David Frej přesvědčivě dokazuje, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších civilizačních chorob způsobila propagovaná nízkotučná strava s převahou nezdravých průmyslově zpracovaných tuků a margarínů, provázená nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů. Přináší výsledky studií, které ukazují, že cukry spolu s nedostatkem tuků a také nízká hladina cholesterolu zkracují život a zvyšují riziko nemocí. První a nejdůležitější je proto zařadit do stravy více zdravých tuků v kvalitním mase, másle, sádle a vejcích. Velice důležité jsou pro nás také ořechy, kakao a nerafinované rostlinné oleje, například řepkový, lněný, olivový nebo kokosový. Zdravé tuky působí na organismus velice příznivě: • Chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí a cukrovkou. • Snižují riziko demence a zpomalují stárnutí. • Mají protizánětlivé účinky. • Patří do první linie boje proti rakovině. • Nezpůsobují ukládání tuku v těle a podporují hubnutí. • Cholesterol je zdraví prospěšná látka.
Zdravé střevo
Mít zdravá střeva je touhou všech lidí. Trávicí proces je komplikovaný a většina jeho dějů se odehrává mimo naší vůli. Péče o trávicí systém ovšem složitá není, jak prozrazuje tato praktická kniha. Přibližuje ho v celém komplexu příčin a důsledků vzniku nemocí a jejich prevence. Uvádí méně známé souvislosti, nabízí nový pohled na střevo jako náš druhý mozek, popisuje orgánové hodiny a jejich význam pro správné trávení, předkládá terapeutický vliv přírodních signatur, principy antroposofické nebo biomodulační medicíny a smysl a cíl probiotik, prebiotik, symbiotik a psychobiotik.
Ukazuje také negativní vliv porodu císařským řezem nebo chronického stresu na střevní mikroflóru. Především ale přináší metody, postupy a desítky způsobů přírodní terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění, od udržení acidobazické rovnováhy až po očistné klystýry a bylinné kúry. Kromě dalších nemocí a potíží, například obezity, věnuje velkou pozornost žaludečním problémům, zácpě, Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě, syndromu propustného střeva, plísním v gastroenterickém systému, syndromu dráždivého tračníku nebo obávaným rotavirovým dětským průjmům.
Šťávy a míchané nápoje z přírody
V běžné stravě, kterou jíme, se vyskytují živiny, vitaminy a další důležité látky ve zcela nedostatečném množství. Existuje ovšem jednoduchý způsob, jak je tělu dodat relativně snadno. Všechny potřebné látky pro naše tělo a mysl najdete ve šťávách a míchaných nápojích zvaných smoothies. Domácí šťávy a míchané nápoje zvané smoothies jsou ideální volbou pro to, aby naše tělo získalo, co potřebuje. Týká se to nejen dospělých, ale především dětí, protože jedna sklenice nápoje obsahuje až tři porce ovoce nebo zeleniny.
Šťávy a smoothies jsou proto výrazným krokem směrem ke zdraví a ochraně před civilizačními nemocemi, které nás ohrožují. Zeleninové a ovocné šťávy a smoothies jsou velmi účinným prostředkem jak odlehčit trávení, ozdravit celkově tělo i mysl, dodat chybějící energii, vitaminy, minerály a antioxidanty. V této knize najdete originální, jednoduché a chutné recepty pro přípravu šťáv a smoothies.
Zánět – skrytý zabiják
Zánět je reakcí imunitního systému, která nás chrání proti toxinům, infekcím a poranění. Chronický zánět, který v těle přetrvává dlouhou dobu, ovšem způsobuje závažné poškození a poruchy vedoucí k chronickým onemocněním. Jste často unavení a bez energie? Máte vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční? Léčíte se na alergie či astma? Máte nadváhu nebo cukrovku? Diagnostikovali vám nádorové onemocnění? Bolí vás často v krku? Objevují se vám kožní vyrážky? Bolí vás klouby? Trpíte depresemi, nebo příznaky Alzheimerovy demence? Pak máte pravděpodobně v těle chronický zánět, který je často příčinou civilizačních nemocí a je třeba začít ho léčit. V této knize se dozvíte: co znamená zánět a jak zjistíte, zda ho v těle máte, překvapivé souvislosti mezi nemocemi a zánětem, jak se ochránit před nemocemi spojenými s chronickým zánětem, praktické rady, jak se zbavit chronického zánětu a uzdravit se, jak zpomalit stárnutí a dožít se vysokého věku ve zdraví, návod, jak do svého života zařadit a provádět ozdravný protizánětlivý program.
Detoxikace pro dlouhý život
V historii lidstva není detoxikace ničím neznámým, ovšem dnes se více než v minulosti stává podstatnou součástí prevence a léčby chronických nemocí. V současné době se zvyšuje počet lidí trpících srdečně-cévními chorobami, alergiemi, rakovinou i depresemi vznikajícími v důsledku hektického životního stylu, špatné životosprávy a škodlivin kolem nás. Detoxikací se tělo zbavuje jedovatých látek (toxinů), s její pomocí lze docílit očisty celého těla. Detoxikace také stimuluje samoléčebné schopnosti organismu. Její výsledky mohou být opravdu ohromující. Správně provedená detoxikace harmonizuje organismus, navozuje pocit zdraví, dodává energii a zbavuje negativního myšlení.
V knize se dozvíte: co detoxikace znamená • co jsou škodliviny a kde se nacházejí • jak u detoxikace postupovat
o detoxikaci u dětí • jaké existují detoxikační byliny.
Detoxikace léčivými oleji
Oleje se využívají k vnitřnímu i zevnímu léčení, prevenci a detoxikaci organismu po tisíciletí. Denní režim v tomto pojetí zahrnuje výplach úst, olejové masáže, očistu nosu a střev pro odstranění toxinů a celkové posílení těla i mysli. Tato kniha je praktickým průvodcem po světě léčivých olejů a metodách, při nichž se používají. Popisuje historii a současnost několika ájurvédských technik, zejména domácí olejové masáže a metod nasja a bastí. Podrobně přibližuje provádění a účinky olejového výplachu úst, nenáročného, a přitom velice účinného způsobu, jak pomoci organismu odstranit z těla toxické látky a metabolity. Vedle těchto metod a postupů najdete v knize podrobné informace o jedenadvaceti základních léčivých olejích, které při tomto druhu detoxikace můžete uplatnit.
Biologické hodiny
Technický pokrok, neustálá touha po ekonomickém růstu a blahobytu a tzv. globalizace pokračují neskutečně rychlým tempem. Nikdy v minulosti přitom nepostihovala některá onemocnění tolik lidí jako v současném světě. Nemoci srdce, obezita, cukrovka, alergie, rakovina i psychické problémy nazývané civilizační se šíří jako epidemie a sužují nejen dospělé, ale i děti. Jeden z účinných receptů, jak jim čelit a prožít dlouhý život bez větších zdravotních komplikací, nenabízejí dokonalé přístroje nebo západní medicína ve své současné podobě, ale prevence spočívající v respektu k přírodě.
Jedním z důležitých aspektů zdraví je pravidelnost. Pokud budeme respektovat náš vnitřní časový systém, biologické hodiny, umožní nám to přirozeně a včas reagovat na změny. V této ojedinělé publikaci autor jednoduše a prakticky popisuje základní principy biologických hodin, které platí od počátku vzniku vesmíru a řídí každý náš jedinečný život.
Přináší souhrnné a srozumitelné informace, praktický návod a užitečné rady, jak naslouchat tomu, co nám tělo říká, a žít tak v harmonii s přírodními principy.
Ájurvédské recepty pro zdraví
Harmonická strava, vytvářená vhodnou kombinací potravin a koření, je základem návratu k rovnováze organismu. V této výjimečné kuchařce našeho předního odborníka na ájurvédskou medicínu najdete originální recepty kombinující principy vaření podle ájurvédské medicíny a středomořské stravy. Chutné pokrmy jsou natolik jednoduché, že je rychle zvládnou i kuchaři-začátečníci, a pokročilí v nich najdou inspiraci k obohacení svého kuchařského umění.
Ájurvéda – medicína zdraví a dlouhověkosti v praxi českého lékaře
Kniha přinášející srozumitelně a jednoduše popsané základy ájurvédské medicíny, která si získává popularitu na celém světě. Autor spojil zkušenosti z praxe západního a ájurvédského lékaře a nabízí praktické tipy, jak si prodloužit život a dožít se slušného věku ve zdraví. Seznamuje s principy zdraví, se základy harmonické stravy, nejznámějšími bylinami, dozvíte se o detoxikaci a omlazení organismu, naučíme se jednoduché meditační a dechové cviky. Přehledně napsaná kniha s mnoha příklady prokazuje, že pětitisíciletý medicínský systém se osvědčil a v současné době nabízí vyzkoušenou léčbu chronických nemocí i prevenci pro optimální zdraví.
99 způsobů, jak zhubnout
Víte, že: Hubnutí závisí na motivaci, vyvážené stravě a správném pohybu? Ovoce zpomaluje hubnutí?Mléčné výrobky včetně jogurtů zahleňují a nejsou při hubnutí vhodné? S vyšším příjmem zdravých tuků snadněji zhubnete? Při hubnutí máte méně pít, neboť velké množství tekutin zatěžuje ledviny a podporuje nadváhu? V této knize najdete jednoduše formulovaná a praktická doporučení, která se osvědčila při hubnutí a udržení přiměřené váhy. Informace vycházejí z prověřených principů ájurvédské celostní medicíny a nových vědeckých poznatků.
Ájurvédské recepty pro zdraví
V knize se dozvíte o principech ájurvédské medicíny, komplexního medicínského systému. Recepty v druhé části knihy odpovídají zásadám správné výživy z pohledu komplexní ájurvédské medicíny. Principy vyzkoušené tisíce let dávají záruku, že dodržovanými zásadami lze obnovit rovnováhu a zdraví.
Stres
Podle posledních poznatků je stres zodpovědný za 80 % nemocí. Způsobuje únavu, depresi, emoční problémy. V podobě toxinů se ukládá hluboko v tkáních, které odděluje od životní energie a výživy. V knize se dozvíte, jak se se stresem vyrovnat a jak proti němu bojovat správnou výživou, přírodními prostředky, cvičením a detoxikací.
Dietní sestra – diety ve zdraví a nemoci
Jste aktivní sportovec, těhotná žena, žena v menopauze, nebo vás trápí nějaké onemocnění, jako například chronická choroba trávicího ústrojí či ledvin, ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak, rakovina, potravinová alergie, cukrovka, dna, artritida, obezita? Kniha obsahuje přehled nejmodernějších dietních zásad, receptů a výživových doporučení a je určena zdravým i nemocným všech věkových kategorií.
Zdravé tuky
O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Znalost správných tuků a zvýšení jejich příjmu současně s omezením škodlivých tuků podpoří zdraví, dlouhověkost a ideální váhu. Většina civilizačních nemocí-srdečních, zánětů, rakoviny, cukrovky a kožních nemocí-jsou způsobeny poruchami metabolismu tuků a nedostatkem zdravých omega-tuků.