V knize Kompas dokonalého zdraví uvádím nejčastější mýty, často zmiňované u detoxikačních programů a půstů. Existují stovky zahraničních publikací, jež prokazují, že vynechávání většího jídla je pro nás přirozené a zdravé.
Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Lepek, zejména pšeničný, může způsobovat bolest hlavy, únavu, intolerance, zánět či zácpu. A to ve své praxi vidím u dospělých i u dětí. Studie Harvardovy univerzity ukazuje, že pšeničný lepek škodí téměř všem bez rozdílu.
Mnoho lidí si přeje letní čas, protože po práci mohou získat hodinu světla navíc pro své aktivity, jako je sport nebo zahradničení. Večerní světlo ale potlačuje produkci melatoninu, spánkového hormonu. Ráno naopak světlo, které stimuluje kortizol a příznivě působí na amygdalu, několik měsíců chybí. Posun času o hodinu dopředu vede k rizikům infarktu myokardu a nedostatku spánku, jak zmíním ve videu.
Čím později večer jíte, tím horší máte metabolismus, protože se hůře reguluje hladina krevního cukru a zvyšuje se riziko inzulínové rezistence, což je příčina mnoha metabolických onemocnění.
Máta dostala název podle nymfy Menthé. Máta se přirozeně vyskytuje v Evropě. První zmínka pochází z Egypta. V Evropě se používá od 17 stol, kam se máta rozšířila z východní Asie.