Máta dostala název podle nymfy Menthé. Máta se přirozeně vyskytuje v Evropě. První zmínka pochází z Egypta. V Evropě se používá od 17 stol, kam se máta rozšířila z východní Asie.
Pozitivně na zdraví působí listy, semínka a olej z celé rostliny.
Nutričně máta obsahuje vitaminy A a C, železo, vlákninu, draslík, a vůně a ochlazujících účinků se používá při výrobě zubních past, ústních vod, mýdel a krémů.
Účinky máty
- Působí proti patogenům jako plísně a paraziti
- Podporuje trávení
- Posiluje dýchací systém
- Podporuje zdravou ústní dutinu
- Ulevuje u bolestí hlavy.
- Snižuje stres.
- Podporuje játra.
- Obsahuje antioxidanty.
- Působí proti svalovým křečím.
Máta a patogeny
Máta a mentol, extrakt z listu, působí proti nebezpečným mikroorganizmům. Působí proti plísním, parazitům.
Máta a zažívací systém
Máta se stovky let užívá na zažívací obtíže, mátový čaj působí proti nadýmání. Máta se pije u dráždivého tračníku,m plynatosti, průjmu a bolestí břicha.
Máta a dýchací ústrojí
Máta posiluje funkci plic a dýchacího systímu, a podporuje plíce během námahy, kdy ve studii zdravých mužů máta zvyšovala fyzickou výkonnost pro zvýšenou koncentraci kyslíku a snížení kyseliny mléčné.
Mýta péče o dutinu ústní
Máta se přisdává do zubních past a ústní vody. Kromě osvěžujícího dechu podporuje máta zdravý mikrobiom a působí proti paradentoze. Zpomaluje též růst patogenních bakterií.
Máta, bolest hlavy a stres
Máta ulevuje od tenzích bolestí hlavy, a mátový olej působí jako analgetika, kromě toho mátový olej snižuje stres a úzkosti.
Máta a játra
Máta podporuje játra a žluč. Žluč tráví tuky a reguluje cholesterol, pokusy na zvířatech ukazují, že látky v mátě chrání játra před toxiny.
Další účinky máty
- Mátový čaj, den z nejvíce konzumovaných čajů na světě, obsahuje antioxidanty. Působí protizánětlivě.
- Máta snižuje nadýmání a břišní diskomfort.
- Máta uvolňuje svalové napětí a křeče.
- Máta může působit proti rakovině, i když výzkum stojí v počátcích.
- Máta přestože stimulant, působí proti nepsavosti.
- V bytě můžeme listy pověsit proti hmyzu, případně rozprašovat mátový olej.
Užívání máty
Hodí se do salátů, moučníků, omáček, polévek, do rajské a míchaných omáček, pomazánek, brambor
Zažívací obtíže, zejm. nadýmání – mátový čaj (1 lžíce čerstvé nebo 2 lžičky sušené v šálku horké vody, 5-10 min louhovat)
Nauzea – 1 lžička sušené máty a 1/2 lžičky kardamomu v šálku vody
Mátový sirup – do litru vody ½ kg cukru svařit na sirup, přidat 70 g jemných čerstvých mátových lístků a přejít varem, odstavit, hodinou louhovat, dochutit citronem. Užívat při nachlazení.