Vinné hrozny, zvláště jejich semínka a slupky obsahují mnoho antioxidantů.
Název
lat. Vitis Vinifera
Použité části a účinné látky ve vinných hroznech
Bobule (hrozny) z vinné révy jsou nejstarší pěstovanou ovocnou plodinou v Evropě, histroie se datuje zpět 4500 let, kde se našly semena na Kypru, v Jerichu a dalších místech. Pro antioxidační účinky polyfenolů a flavanolů se používají namleté semínka, slupky a stonky vinných hroznů. Nejvíce antioxidantů zvaných proanthokyanidinů obsahuje kromě borovice přímořské i tmavě zbarvené hrozny, podstatně méně světlé (žluté a zelené). Polyfenoly jsou důvodem, proč je zdravé červené víno, a nikoli bílé víno.
Účinky vinných hroznů
Antioxidanty. Směs namletých stonků, semínek a slupek hroznů obsahuje protikateriálně působící polyfenoly. Antioxidanty lapají volné radikály.
Cévy. Hrozny obsahují Vitamin F rozšiřují cévy, podporují krevní oběh.
Protirakovinný účinek. Látky ve vinných hroznech chrání proti karcinogenním látkám.
Zrak. Pozitivní účinky byly zaznamenány též na zrak.
Dávkování vinných hroznů
Minimální dávka pro výraznější účinek je 50mg, většinou je vhodné užívat 100-300 mg denně.
Kde se vinné hrozny nacházejí
Polyfenoly ze slupek vinných hroznů se nacházejí v kvalitních vínech, též ve směsi borovice přímořské a vinných hroznů pod názvem Grapin.