V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Dehydratace

Mezi příznaky dehydratace patří zejména tmavá moč. Také sucho v ústech, únava, malátnost nebo bolest a točení hlavy. Někdy se objevuje výrazná žízeň, ale není to pravidlem. Při pocení se také ztrácí minerály, zejména sodík a draslík.

Ledové nápoje

Představte si následují scénu: je horký letní den, potíte se a máte žízeň. Instinktivně sáhnete po studené vodě, nejlépe ještě s ledem. Co se ale stane za pár minut? Potíte se ještě víc.

Ledové nápoje jsou častou příčinou letní chřipky.

K čemu došlo?

Vysoké teploty zvyšují tzv. horkou energii v našem těle. Tělo se snaží regulovat svou teplotu a snižuje produkci dalšího tepla. Když se napijeme něčeho chladného, naše tělo obdrží signál: „je tu zima“. A jak na to organismus zareaguje? Začne produkovat ještě více tepla, aby kompenzoval vnímaný chlad. A protože předtím zredukoval svou vnitřní horkou energii na minimum, má dostatečnou rezervu pro výrazné zvýšení produkce tepla. Výsledek je, že je vám ještě větší horko.

Místo ledových nápojů, které jsou také častou příčinou letní chřipky, pijte raději nápoje teplé nebo alespoň při pokojové teplotě. Pomůžete tak svému tělu lépe regulovat teplotu.

Voda

Nejlepší volbou je obyčejná voda. I když můžete pít i balenou neperlivou vodu, filtrovaná voda z kohoutku je často zdravější. U balené vody totiž nevíte, v jakých podmínkách byla skladována, což může negativně ovlivnit její kvalitu. Asi právě proto mnoho balených vod neprošlo laboratorními testy. Naopak vhodná je kontrolovaná studniční voda, voda z ledovců ve skleněných barelech, kontrolovaných pramenitých nebo voda ze studánek.

Čaj

Východní medicína doporučuje v létě pití teplých nápojů, jako je zelený čaj, protože účinně snižuje vnitřní teplo. A v čaji se nachází mimo jiné i draslík, který se při pocení vytrácí.

Vyzkoušejte pomerančový čaj:

  • nakrájejte kůru z jednoho pomeranče (nejlépe v BIO kvalitě)
  • přidejte 1 šálek vody
  • vařte 10 minut

Tento velmi osvěžující čaj podporuje také trávení.

Kokosová voda

Osvěžující je také kokosová voda, která slouží jako iontový nápoj vhodný pro letní dny a po sportu. Kvůli obsahu cukru pijte v malém množství.

Ovocné šťávy

Z ovocných šťáv můžete občas pít džus z granátového jablka, brusinkového džusu, který rozmíchejte s vodou v poměru 100 ml džusu na 1 litr vody. Džusy obsahují cukr, takže je pijte jen v malém množství.

Alkohol

V teplých dnech si můžete dát v malém množství pivo. Lepší volbou je ale pivo nealkoholické. Pozor na ochucená piva, která mohou obsahovat stejně cukru jako limonády.

Kofein

Vyhněte se večernímu pití kofeinu v zeleném a černém čaji, kávě a horké čokoládě, protože narušuje spánek.

Rada na závěr

Pokud za teplého počasí jedete na kole delší trasu nebo pracujete na zahradě, můžete se občas osvěžit vychlazeným nápojem, například vlastnoručně připraveným ledovým čajem. Nemělo by to ale být příliš časté. Základem pitného režimu by měla být především voda o minimálně pokojové teplotě.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.