Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu. Nadměrná konzumace alkoholu může oslabit imunitní systém, můžete se cítit nafouklí, a úzkostní (např. pro negativní vliv na mozkové gaba receptory). [1]

Co znamená mírná konzumace, pokud jde o alkohol?
Podle stravovacích doporučení z let 2015–2020 znamená mírná konzumace alkoholu „… 1 nápoj denně pro ženy a až 2 nápoje denně pro muže…“ Nadměrné pití lze definovat jako „… způsob konzumace alkoholu, který zvyšuje koncentraci alkoholu v krvi (BAC) na 0,08 g / dl. K tomu obvykle dochází po konzumaci 4 nápojů pro ženy a 5 nápojů pro muže – v časovém období do 2 hodin. Nezdravé nárazové pití lze popsat tak, že osoba vypije 5 nebo více alkoholických nápojů alespoň jeden den během 30denního období. [2]
Jaké má alkohol vliv na naše střeva?
Výzkum ukazuje, že když nadměrně pijeme alkohol, může to ovlivnit střevní mikrobiom a narušit rovnováhu mikrobiomu. Nejen, že to ovlivňuje tuto rovnováhu, ale chronická konzumace většího množství alkoholu může vést k propustnosti střeva. Syndrom propustného střeva způsobuje řadu zdravotních problémů, včetně zánětu a autoimunitních onemocnění. Propustnost střeva usnadňuje pronikání toxických látek ze střeva do krevního řečiště s rizikem zánětu a poškození tkání. [1]
Alkohol může také ovlivňovat činnost mozku, chování, náladu a koordinaci a může ovlivnit vývoj mozkových buněk. Nadměrná konzumace alkoholu je spojeno s Alzheimerovou chorobou a dalšími problémy s pamětí. Může také poškodit srdce, vést k ztučnění játer i cirhóze jater, poškozuje pankreas a narušuje celý imunitní systém s tendencí k nachlazení a virózám. [1]
Na druhé straně zastávám názor, že alkohol (zejména červené víno) v malém množství prospívá zdraví. V místech kde najdeme vyšší koncentraci dlouhověkých lidí, se alkohol pije pravidelně. Mnoho (observačních) studií ukazuje, že mírná konzumace alkoholu může pozitivně ovlivnit zdraví, zejména riziko srdečních onemocnění a úmrtí v důsledku srdečních onemocnění, stejně jako riziko mozkové mrtvice, ke které dochází, když se mozkové tepny zužují nebo ucpou, což snižuje průtok krve. Předpokládá se také, že snižuje riziko cukrovky. [1][3]
V jedné studii vědci z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu v Izraeli pozorovali 224 jedinců s dobře kontrolovaným diabetem typu 2 a s nízkým rizikem konzumace alkoholu. Po dobu dvou let účastníci studie pili 150ml buď minerální vody, suchého bílého vína nebo suchého červeného vína, zatímco konzumovali středomořskou stravu bez omezení kalorií. Výsledky ukázaly, že konzumentům červeného vína se významně zvýšily hladiny HDL cholesterolu s příznivějším profilem lipidů (tuků v krvi) ve srovnání se skupinou, která pila vodu. Byli také jediní, u kterých došlo k významnému poklesu rizika metabolického syndromu. [4]
Pijte a jezte s mírou. Dobře spěte, otužujte se a cvičte. Alkohol je makroživina, kterou nemusíme pít, ale pokud máme rádi víno, tak pijeme v malém množství.
dr.David Frej
Zdroje
- https://youmemindbody.com/mental-health/Emotional-Hangovers-Understanding-the-Feelings-of-Depression-that-Sometimes-Follow-a-Night-of-Heavy-Drinking[↑][↑][↑][↑]
- http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/AlcoholFacts&Stats/AlcoholFacts&Stats.pdf[↑]
- http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/how-alcohol-affects-the-gut-microbiome/[↑]
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12828956[↑]