Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu. Nadměrná konzumace alkoholu může oslabit imunitní systém, můžete se cítit nafouklí, a úzkostní (např. pro negativní vliv na mozkové gaba receptory). [1]

Co znamená mírná konzumace, pokud jde o alkohol?

Podle stravovacích doporučení z let 2015–2020 znamená mírná konzumace alkoholu „… 1 nápoj denně pro ženy a až 2 nápoje denně pro muže…“ Nadměrné pití lze definovat jako „… způsob konzumace alkoholu, který zvyšuje koncentraci alkoholu v krvi (BAC) na 0,08 g / dl. K tomu obvykle dochází po konzumaci 4 nápojů pro ženy a 5 nápojů pro muže – v časovém období do 2 hodin. Nezdravé nárazové pití lze popsat tak, že osoba vypije 5 nebo více alkoholických nápojů alespoň jeden den během 30denního období. [2]

Jaké má alkohol vliv na naše střeva?

Výzkum ukazuje, že když nadměrně pijeme alkohol, může to ovlivnit střevní mikroflóru a narušit rovnováhu mikrobiomu. Nejen, že to ovlivňuje tuto rovnováhu, ale chronická konzumace většího množství alkoholu může vést k propustnosti střeva. Syndrom propustného střeva způsobuje řadu zdravotních problémů, včetně zánětu a autoimunitních onemocnění. Propustnost střeva usnadňuje pronikání toxických látek ze střeva do krevního řečiště s rizikem zánětu a poškození tkání. [1]

Alkohol může také ovlivňovat činnost mozku, chování, náladu a koordinaci a může ovlivnit vývoj mozkových buněk. Nadměrná konzumace alkoholu je spojeno s Alzheimerovou chorobou a dalšími problémy s pamětí. Může také poškodit srdce, vést k ztučnění játer i cirhóze jater, poškozuje pankreas a narušuje celý imunitní systém s tendencí k nachlazení a virózám. [1]

Na druhé straně zastávám názor, že alkohol (zejména červené víno) v malém množství prospívá zdraví. V místech kde najdeme vyšší koncentraci dlouhověkých lidí, se alkohol pije pravidelně. Mnoho studií ukazuje, že mírná konzumace alkoholu může pozitivně ovlivnit zdraví, zejména riziko srdečních onemocnění a úmrtí v důsledku srdečních onemocnění, stejně jako riziko mozkové mrtvice, ke které dochází, když se mozkové tepny zužují nebo ucpou, což snižuje průtok krve. Předpokládá se také, že snižuje riziko cukrovky. [1][3]

V jedné studii vědci z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu v Izraeli pozorovali 224 jedinců s dobře kontrolovaným diabetem typu 2 a s nízkým rizikem konzumace alkoholu. Po dobu dvou let účastníci studie pili 150ml buď minerální vody, suchého bílého vína nebo suchého červeného vína, zatímco konzumovali středomořskou stravu bez omezení kalorií. Výsledky ukázaly, že konzumentům červeného vína se významně zvýšily hladiny prospěšného HDL cholesterolu s příznivějším profilem lipidů (tuků v krvi) ve srovnání se skupinou, která pila vodu. Byli také jediní, u kterých došlo k významnému poklesu rizika metabolického syndromu. [4]

Pijte a jezte s mírou. Dobře spěte, otužujte se a cvičte. Pokud zjistíte, že pijete příliš mnoho alkoholu, jezte kvašené potraviny nebo kvalitní probiotika pro rovnováhu mikrobiomu.

dr.David Frej

Zdroje

  1. https://youmemindbody.com/mental-health/Emotional-Hangovers-Understanding-the-Feelings-of-Depression-that-Sometimes-Follow-a-Night-of-Heavy-Drinking[][][][]
  2. http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/AlcoholFacts&Stats/AlcoholFacts&Stats.pdf[]
  3. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/how-alcohol-affects-the-gut-microbiome/[]
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12828956[]
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.