Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a zdravými tuky. Z pohledu tuků, rozlišujeme nízkotučné, do 2% tuku, jako candát, štika, okoun), středně tučné (2-10%, pstruh, kapr, sumec, amur) a tučné (přes 10% tuku), kam patří úhoř, tuňák, losos, makrela, sardinky, sled). Ryby obsahují jod, fosfor, železo, draslík, síru, hořčík, vápník, vitaminy A,C, D,E a B.

Rybí trh v Aténách

Velkým problémem je kvalita ryb. Ryby jako oblíbené filé, kterých zkonzumují v Evropě nejvíce Češi, někdy bývají namáčeny do vodní lázně. Nejkvalitnější jsou ryby seafrozen, zpracované a zamrazené na palubě lodi do 30 minut, kdy zůstává svalovina čerstvá. Jednou zmrazené výrobky jsou nejkvalitnější na úrovni čerstvých ryb. Nejhorší je doublefrozen, kdy se znovu ryby rozmrazí, zpracují, ponoří do vodní lázně, přidávají se polyfosfáty, a dochází k opakovanému poškození svaloviny tvorbou krystalů při opakovaném zmrazení. Landfrozen znamená zmrazování na pevnině, například u makrel.

Na balení musí být uvedeno čistá hmotnost bez glazury, tedy hmotnost samotné ryby. Tenká vrstva glazury je nutné pro udržení kvality a delší trvanlivosti. Údaj s přidáním vody ukazuje, že vody může být takové množství, až rybího masa zůstává jen 40%.

Loga MSC, ASC, BIO a logo s názvem Česká cechovní norma ukazuje, že ryba je v kvalitě seafrozen, bez přidané vody, aditiv s obsahem glazury max. 10%.

Zmrazená ryba se musí rozmrazovat do 4 st.C. Pokud rozmrazujete rybu s glazurou (and 10%), je vhodné jí omýt pod tekoucí studenou vodou. Ryby s přidanou vodou nekupujte.

Mořský rybolov je neetický a brutální.   Certifikát MSC (který lze získat podvodně bez ohledu na rybolov) na obalu údajně dokládá, že ryby byly uloveny způsobem šetrným k životnímu prostředí. Bohužel udržitelný rybolov na moři v podstatě neexistuje, takže konzumace  mořských ryb podporuje drancování moří.

Konzumace mořských ryb zejména dravých s obsahem toxických látek navíc není ekologická a ustupuji od jejich konzumace. Stále konzumuji mé oblíbené sardinky jako jednu z nejhodnotnějších potravin. Jiné mořské ryby jsem ale prakticky z stravy vyloučil nejen pro způsob rybolovu, vzhledem ke znečistění dioxiny a dalšími toxickými látkami, dále proto, že ryby lze nahradit mořskými řasami, ale také pro pestrou nabídku sladkovodních ryb, kde najdeme vhodné zdravé druhy ryb.

David Frej

Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.