Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a zdravými tuky. Z pohledu tuků, rozlišujeme nízkotučné, do 2% tuku, jako candát, štika, okoun), středně tučné (2-10%, pstruh, kapr, sumec, amur) a tučné (přes 10% tuku), kam patří úhoř, tuňák, losos, makrela, sardinky, sled). Ryby obsahují jod, fosfor, železo, draslík, síru, hořčík, vápník, vitaminy A,C, D,E a B.

Rybí trh v Aténách

Velkým problémem je kvalita ryb. Ryby jako oblíbené filé, kterých zkonzumují v Evropě nejvíce Češi, někdy bývají namáčeny do vodní lázně. Nejkvalitnější jsou ryby seafrozen, zpracované a zamrazené na palubě lodi do 30 minut, kdy zůstává svalovina čerstvá. Jednou zmrazené výrobky jsou nejkvalitnější na úrovni čerstvých ryb. Nejhorší je doublefrozen, kdy se znovu ryby rozmrazí, zpracují, ponoří do vodní lázně, přidávají se polyfosfáty, a dochází k opakovanému poškození svaloviny tvorbou krystalů při opakovaném zmrazení. Landfrozen znamená zmrazování na pevnině, například u makrel.

Na balení musí být uvedeno čistá hmotnost bez glazury, tedy hmotnost samotné ryby. Tenká vrstva glazury je nutné pro udržení kvality a delší trvanlivosti. Údaj s přidáním vody ukazuje, že vody může být takové množství, až rybího masa zůstává jen 40%.

Loga MSC, ASC, BIO a logo s názvem Česká cechovní norma ukazuje, že ryba je v kvalitě seafrozen, bez přidané vody, aditiv s obsahem glazury max. 10%.

Zmrazená ryba se musí rozmrazovat do 4 st.C. Pokud rozmrazujete rybu s glazurou (and 10%), je vhodné jí omýt pod tekoucí studenou vodou. Ryby s přidanou vodou nekupujte.

Mořský rybolov je neetický a brutální.   Certifikát MSC (který lze získat podvodně bez ohledu na rybolov) na obalu údajně dokládá, že ryby byly uloveny způsobem šetrným k životnímu prostředí. Bohužel udržitelný rybolov na moři v podstatě neexistuje, takže konzumace  mořských ryb podporuje drancování moří.

Konzumace mořských ryb zejména dravých s obsahem toxických látek navíc není ekologická a ustupuji od jejich konzumace. Stále konzumuji mé oblíbené sardinky jako jednu z nejhodnotnějších potravin. Jiné mořské ryby jsem ale prakticky z stravy vyloučil nejen pro způsob rybolovu, vzhledem ke znečistění dioxiny a dalšími toxickými látkami, dále proto, že ryby lze nahradit mořskými řasami, ale také pro pestrou nabídku sladkovodních ryb, kde najdeme vhodné zdravé druhy ryb.

David Frej

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.