Evropská unie spěchá s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.

Glyfosát[1] se používá jako aktivní ingredience v pesticidech. Byl vynalezen společností Monsanto, která je nyní součást firmy Bayer. Ve Spojených státech je terčem řady soudních sporů, ve kterých už německý agrochemický a farmaceutický gigant zaplatil 11 miliard dolarů (237 miliard korun). Nejznámější z nich je případ amerického školníka, který s glyfosátem každodenně pracoval a společnost Monsanto zažaloval, že mu její herbicid způsobil rakovinu. Tento boj Davida s Goliášem byl dokonce zfilmován.[2]

Glyfosát v EU

V Evropské unii byl glyfosát schválen ve velmi kontroverzním procesu v roce 2017 na období pěti let. Loni byla licence o jeden rok prodloužena a končí 15. prosince 2023. 

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise,[3] který zveřejnila organizace PAN (Pesticide Action Network), má na podzim dojít k povolení glyfosátu v Evropské unii dokonce na dalších 15 let. A to navzdory studiím prokazujícím toxicitu a protestům odborníků i ekologů.

Glyfosát a zdraví

Poločas rozpadu se usuzuje na 1–28 dnů, ale metabolity zůstávají v půdě až 1000 dnů. Ve vodě přetrvává glyfosát až 90 dnů, zejména ve tmě (riziko znečištění podzemních vod), v potravinách se vyskytoval glyfosát až rok po postřiku.

Tento herbicid se identifikoval v moči 44 % evropské populace. Glyfosát se hromadí v játrech, ledvinách, střevech a také v mateřském mléku.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) uvedla, že glyfosát  a produkty obsahující glyfosát jsou pravděpodobně karcinogenní a genotoxické. EU oponuje, že zkoumá jen glyfosát a že tyto nežádoucí účinky mají jiné látky v postřicích obsahující nejen glyfosát.

Studie ukazují, že glyfosát působí toxicky na nervový systém a poškozuje mikrobiom, mozek a játra.

Podívejme se, co na to říkají studie z poslední doby. První systematická analýza[4] ukazuje, že glyfosát zůstává v našem prostředí měsíce a působí neurotoxicky. U dítěte způsobuje poruchu vývoje nervového systému a mozku, způsobuje zánět mozku, narušuje komunikaci mozkových buněk a poruchu mitochondrií (buněčných elektráren), zánik buněk a poruchy chování a motorický vývoj. Studie u lidí ukazují na riziko Parkinsonské nemoci. Glyfosát totiž velmi snadno prostupuje hematoencefalickou bariérou do mozku a také do placenty.

Zatímco EU tvrdí, že glyfosát není genotoxický, další analýza ukazuje opak a to již ve studii z roku 1980! Účinky byly prokázány na bílých krvinkách, kdy glyfosát aktivoval geny spojené s růstem nádorů.

V analýze z roku 2020[5] autoři uvádějí, že existují dostatečné důkazy pro škodlivé účinky glyfosátu na lidský organismus, ryby i hlodavce. Glyfosát narušuje mikrobiom a vystavuje organismus interakcí s mikrobi riziku infekce, jednoduše řečeno, oslabuje náš imunitní systém. Vyvolává chronický zánět, astma, alergie, narušuje hormonální systém, u žen způsobuje endometriózu a narušuje metabolismus estrogenů.

Autoři dalšího článku z roku 2021[6] uvádějí, že mnohé studie o toxicitě glyfosátu sponzorovaly firmy vyrábějící herbicidy a glyfosát podle nich poškozuje trávicí trakt (zvyšuje mj. riziko celiakie), ledviny, srdce s rizikem arytmie, má cytotoxický efekt na krvinky a analýza z roku 2019 uvádí riziko lymfomu. Mnohé studie řadí glyfosát mezi endogenní disruptory při dlouhodobém vystavení nízkým dávkám. V článku se uvádí, že v analýzách se našel glyfosát v olivovém oleji, medu, cereáliích, ovoci, ořeších, dětské výživě, vodě i zelenině, v některých živočišných produktech i v alkoholických nápojích, někdy v množství přesahující normy (o kterých můžeme pochybovat).

Autoři jednoho z článků doslova uvádějí, že toxický účinek glyfosátu je nižší než normy stanovené regulačními orgány, momentálně 1,5 mg/kg hmotnosti. Představa, že můžu bezstarostně konzumovat 110 mg glyfosátu denně jak navrhuje EU, aniž ovlivní mé zdraví, je nepřijatelná. Například poloviční množství zinku (25–50mg) denně je vhodné konzumovat na imunitu a daleko menší množství selenu, dalšího důležitého prvku pro štítnou žlázu a imunitní systém.

[7]

Zdroje

  1. N-(fosfonomethyl) glycin (Glyfosát) []
  2. Into the Weeds
    Do plevele: Dewayne “Lee” Johnson versus společnost Monsanto
    Dokument představuje soudní spor Dewaynea „Lee“ Johnsona, který zažaloval agrochemickou společnost Monsanto, jejíž herbicid mu způsobil rakovinu. Johnsonův případ byl první z tisíců žalob uvalených na společnost a její herbicid, který byl jedním z nejprodávanějších na světě. Snímek nepopisuje pouze příběh poškozeného, ale ukazuje chamtivost velké společnosti, která výdělek staví nad zdraví lidí a ovlivňuje vědecké studie ve svůj prospěch. Film je také ekologickým a humanistickým apelem, který překračuje hranice konkrétních soudních případů.
    www.csfd.cz/film/1176989-do-plevele-dewayne-lee-johnson-versus-spolecnost-monsanto/prehled/[]
  3. Únik informací: Komise EU plánuje urychleně znovu schválit glyfosát, aby se vyhnula vědecké a veřejné diskusi.
    https://www.pan-europe.info/press-releases/2023/07/leaked-eu-commission-plans-swiftly-reapprove-glyphosate-avoid-scientific-and []
  4. Costas-Ferreira C, Durán R, Faro LRF. Toxic Effects of Glyphosate on the Nervous System: A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2022 Apr 21;23(9):4605. doi: 10.3390/ijms23094605. PMID: 35562999; PMCID: PMC9101768
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101768/pdf/ijms-23-04605.pdf []
  5. Cindy Peillex & Martin Pelletier (2020) The impact and toxicity of glyphosate and glyphosate-based herbicides on health and immunity, Journal of Immunotoxicology, 17:1, 163-174, DOI: 10.1080/1547691X.2020.1804492
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1547691X.2020.1804492 []
  6. Soares D, Silva L, Duarte S, Pena A, Pereira A. Glyphosate Use, Toxicity and Occurrence in Food. Foods. 2021 Nov 12;10(11):2785. doi: 10.3390/foods10112785. PMID: 34829065; PMCID: PMC8622992.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622992/ []
  7. „Toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí.“
    Bezpečnostní list přípravku Roundup® Klasik
    https://web.archive.org…monsanto.com…Roundup%20Klasik-15258cs-cz.pdf []

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.